Sute de copii au ales taberele tematice

Articolul a fost vizualizat de 7,133 ori

Tot mai mulţi copii, din judeţul Hunedoara, dar şi din alte zone ale ţării, aleg să îşi petreacă o parte din vacanţa mare în tabere tematice. Iar dacă pentru o parte dintre tabere accesul este “restricţionat” de costurile ridicate, cele susţinute de autorităţi sunt foarte căutate, în condiţiile în care părinţii nu trebuie să plătească niciun leu.

tabără tematică pentru copiiDirecţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Hunedoara, spre exemplu, organizează patru tabere tematice. Una dintre acestea la Costeşti, iar alte trei la Căprioara, lângă Deva. “Prima tabără tematică a avut loc, deja. Este vorba despre tabăra de la Costeşti, pentru care am avut în jur de 90 de solicitări, pentru numai 66 de locuri. Tinerii nu au trebuit să plătească nimic, costurile taberei fiind suportate de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret”, explică directorul instituţiei, Lorincz Szell. Tabăra a inclus jocuri pe principiul team building legate de aspecte din viaţa dacilor şi a romanilor, activităţi sportive, cum ar fi trasul la ţintă cu arcul şi aruncarea suliţei, dar şi o vânătoare de comori. “Tabăra naţională de cultură, tradiţii şi civilizaţie dacică şi romană” s-a derulat la Centrul de Agrement Costeşti în perioada 2 – 8 august. Ea a fost organizată de autorităţi, pe parcursul unei săptămâni, pentru dezvoltarea şi diversificarea acţiunilor de timp liber, vacanţă, sport şi turism pentru tineri. Ei au fost împărţiţi în grupuri reprezentând dacii, romanii, celţii şi grecii, fiecare reunit sub steagul propriu, adolescenţii concurând permanent în diferite competiţii. Costul pentru cazarea, masa, serviciile şi materialele puse la dispoziţie pentru cei 60 de beneficiari ai taberei naţionale a fost suportat de către Ministerul Tineretului şi Sportului.

“Anul acesta eu am fost la Costeşti, povesteşte deveanca Iulia Bocăniciu, una dintre participante. Mai fusesem doar o dată într-o tabără tematică, anul trecut, la Târgu-Mureş. Atunci am fost într-o tabără de fotografie, aşa că tematica a fost complet diferită. Şi la Târgu-Mureş tabăra a fost tot gratuită, fiind suportată de Direcţia pentru Sport şi Tineret din judeţul Mureş. Anul ăsta, la Costeşti, eu am făcut parte din grupul celţilor şi am învăţat foarte multe lucruri noi. Am fost însoţiţi în tabără de un profesor de istorie, patru tineri din Consiliul Elevilor, iar administratorul sitului de la Sarmizegetusa Regia, domnul Brilinsky, a venit mereu pe la noi şi ne-a mai spus istorii despre daci. Am fost şase în cameră, iar mâncarea a fost foarte bună. În fiecare zi primeam şi ceva dulce la masă şi mereu ne bucuram. În concluzie, mi-a plăcut foarte mult şi aş vrea să merg tot la Costeşti şi la anul”, spune Iulia Bocăniciu.

Copiii devin rangeri în Retezat

Un alt grup de 12 copii din comunele Sălaşu de Sus şi Râu de Mori au învăţat săptămâna trecută despre natura din Parcul Naţional Retezat şi munca rangerilor. Şcoala micilor rangeri a fost organizată, în cadrul proiectului “Natură pentru copii” la Centrul de vizitare Nucşoara, iar în tabără au fost invitaţi copii despre care una dintre mămici a mărturisit, cu lacrimi în ochi, că nu au fost duşi niciunde în vizită, niciodată până acum. Copiii, cu vârste cuprinse între 11 şi 14 ani, au luat parte, timp de şapte zile, la activităţi care să îi înveţe cum să respecte şi să protejeze natura, lecţiile desfăşurându-se chiar în natură, în masivul Retezat. Programul “Natură pentru copii”, prin care se aceştia sunt educaţi într-un mod unic în judeţul Hunedoara, este organizat de Asociaţia Rangerilor din România (ARR, înfiinţată în 1996) şi Administraţia Parcului Naţional Retezat (APNR), scopul celor două organizaţii fiind conservarea şi folosirea durabilă a capitalului natural al României, în cadrul reţelei de arii protejate. Copiii au fost implicaţi în lecţii de orientare pe teren folosind doar harta şi busola, dar organizatorii le-au pregătit şi o vânătoare de comori, care are ca ţintă găsirea unor cufere cu bănuţi auriţi. Taberele pentru copii Junior Ranger sunt organizate, în Retezat, încă din 2003: “Se creează nişte legături extraordinare între oameni, care nu se desfac nici după ani şi ani, iar copiii devin prietenii şi susţinătorii parcurilor, fiindcă ştiu ce înseamnă asta”, spune rangerul Alin Ivaşcu.

Tabără pentru elitele liceelor româneşti

47 de elevi din liceele din ţară vor participa, tot în vacanţa mare, la “Tabăra Naţională de Excelenţă – Cultură, Tradiţii şi Civilizaţie Dacică şi Romană”. Tabăra, numită la fel ca cea de la Costeşti, este organizată la Căprioara, unde sunt aşteptaţi cei mai buni elevi de liceu din fiecare judeţ al ţării, plus alţi şase din fiecare sector al Capitalei. Ea este organizată în perioada 2 – 8 septembrie, iar anul acesta a ajuns la a doua ediţie, fiind susţinută de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Inspectoratul Şcolar şi Prefectura Judeţului Hunedoara. Tabăra se vrea a fi o modalitate de stimulare, dar şi o recompensă, pentru liceenii care au dovedit excelenţa de-a lungul anului şcolar. Ei vor veni în judeţul Hunedoara, fiind însoţiţi de câte un profesor pentru fiecare regiune de dezvoltare în parte. Tinerii vor vizita obiectivele turistice, istorice, religioase, dar şi cele de agrement. De asemenea, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Clubul Rotary au încheiat un parteneriat prin care vor organiza o tabără de excelenţă pentru 30 de elevi hunedoreni care s-au remarcat la învăţătură şi provin din familii nevoiaşe. Tabăra va avea loc în perioada 25 – 31 august 2014, la Centrul de Agrement pentru Tineri şi Copii Căprioara. Elevii au fost selectaţi de Inspectoratul Şcolar Judeţean Hunedoara şi vor fi supravegheaţi de trei profesori. Costurile taberei se ridică la 18.000 de lei, sumă din care Consiliul Judeţean va suporta 10.000 de lei, în timp ce restul necesarului va fi acoperit din sponsorizări.

Tabără şi cură de slăbire

Începând de săptămâna trecută şi până în septembrie, zeci de copii şi adolescenţi supraponderali din ţară au ocazia să înveţe principiile unei vieţi sănătoase într-o “tabără de sănătate”, organizată la Straja. “Obiectivul nostru este să-i ajutăm pe copii să slăbească simţindu-se bine, făcându-şi prieteni şi câştigând încredere în ei. Noi nu vom face din obezitate o problemă mai mare decât este, iar slăbirea nu înseamnă o dietă lipsită de gust şi consistenţă. Gătim mâncăruri sănătoase, gustoase şi dozăm corespunzător fiecare masă. Misiunea taberei este de a induce copiilor comportamente de viaţă sănătoase (nutriţie, mişcare, echilibru emoţional), pe care să le menţină şi când se întorc acasă. Vrem să le arătăm copiilor că slăbitul printr-un regim de viaţă sănătos poate fi chiar distractiv”, explică Marius Fodoran, profesor de sport şi antrenor de schi. Fodoran adaugă că, din totalul copiilor care se înscriu la această tabără, puţin peste o treime sunt normo-ponderali, în timp ce restul vin aici tocmai ca să slăbească şi să înveţe să trăiască sănătos. El mai spune că unul dintre rezultatele cele mai spectaculoase ale acţiunii care se derulează pe parcursul a trei săptămâni, fiind cea mai lungă tabără organizată la noi în judeţ, este cazul unui adolescent foarte gras care, la 15 ani şi o înălţime de 1,90 metri, a slăbit în cele trei săptămâni 15 kilograme!

Părinţii îşi pot însoţi copiii în tabără

Marius Fodoran adaugă că de copiii care ajung în tabără se ocupă o echipă întreagă de profesionişti, persoane responsabile cu activităţile sportive, distractive, culturale, un psiholog, dar şi un medic nutriţionist, profesori de sport – înot, tenis şi atletism. Preţul taberei, pentru un singur copil, este 3.000 de lei, sumă care include cazarea, masa, dar şi biletele de intrare la ştrand şi transportul în excursiile la care vor participa copiii. Lista de activităţi a taberei include: dans, karate, orientare cu busola, vânătoare de comori, drumeţii, căţărări pe perete de frânghii, campare cu corturile, traversare pe frânghii, alpinism, jocuri pe echipe: fotbal, volei, baschet, pictură pe pietre şi scoarţă de copac, un carnaval, parada pijamalelor, foc de tabără, karaoke, tiroliană, vizitări de peşteri, pescuit şi masaj. De asemenea, copiii vor putea să participe la şedinţe de consiliere psihologică, cursuri de nutriţie şi lecţii de gătit. Organizatorul taberei, Marius Fodoran, spune că, în cazul în care părinţii doresc să vină la Straja pentru a fi mai aproape de copiii lor, ei trebuie să plătească 90 de lei pe zi, pentru cazare şi trei mese pe zi, însă trebuie să ştie dinainte că nu vor putea să-şi vadă micuţii decât în pauze, adică în pauza de prânz şi seara. În restul timpului, copiii vor trebui să urmeze un program dinainte stabilit, care include mişcare, învăţare, dar şi distracţie.

About Ada Beraru