Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,520 ori

“La un moment dat, în timp ce fata se juca în faţa blocului, copila a fost strigată de un bărbat în vârstă de 48 de ani, care locuia în aceeaşi zonă”, scrie Mihaela Tămaş, în Servus Hunedoara. Ce trebuie să ştiţi este că “fata” şi “copila” sunt una şi aceeaşi persoană, dar ziarista a vrut neapărat să se facă înţeleasă, aşa că a pus câte un subiect peste tot. Putea să zică “În timp ce se juca în faţa blocului, copila a fost strigată de un bărbat”, era la fel de clar.

fata vs copila

“În jurul orei 23:28, Poliţia municipiului Hunedoara a fost sesizată de o femeie din municipiu, cu privire la faptul că fiica sa, a dispărut din faţa blocului în care locuieşte”, zice şi agent Laura Bradu, purtător de cuvânt al IPJ Hunedoara (cât e Bogdan Niţu în concediu, presupun). Virgule în plus avem, virgule în plus! Trei la zece mii!

fiica sa, a disparut

“Cercetaşii se reunesc în tabără de aventură, istorie şi natură, în Munţii Orăştiei”, scrie şi Raluca Polmolea, tot în Servus Hunedoara. Singura problemă e că autoarea a ilustrat articolul cu o poză greşită, lucru constatat de unul dintre cercetaşi, care a comentat pe site-ul ziarului: “Aţi cam ratat puţin poza (ăia sigur nu suntem noi) dar în rest e ok :) mulţumim pt. promo […]”. No, mai zi ceva!
Aşa mai află şi ziariştii noştri că oamenii nu sunt ca găinile; poţi ilustra un articol despre carnea de pui cu o fotografie făcută unor pui din Germania, de exemplu, dar nu poţi face acelaşi lucru atunci când scrii despre un anumit grup de persoane. Cercetaşii nu sunt toţi la fel.

cercetasi

Apropo de carne nemţească: cei de la Kaufland continuă să facă greşeli în “ziarul” lor în care sunt prezentate ofertele speciale. Săptămâna aceasta avem următorul monolog al cărnii tocate: “Ambalată în caserole de 750 g cu atmosferă protectoare, vă stau oricând la dispoziţie pentru o mulţime de preparate delicioase. În combinaţie cu carnea de porc şi alături de câteva condimente simple suntem perfecte pentru sarmale sau paste gustoase. Mă simt bine şi în perişoare sau chiftele. Vă poftesc în bucătărie la gătit!”. Asta zice carnea tocată, da?! Cred că nemţii de la Kaufland ar trebui să-i lase pe români să se ocupe de textele din ziar, ca să nu mai apară astfel de exprimări.

carnea care suntem

“Stimată carne”, în combinaţie cu carnea de porc şi alături de câteva condimente, tu tot eşti una singură, nu “sunteţi perfecte” pentru sarmale, ci eşti perfectă, tu, în combinaţie cu celelalte mirodenii sau cărnuri. Uite, am ajuns să vorbesc cu carnea tocată! O iau razna, e clar.

Rămânem la nemţii care încearcă să comunice cu noi pentru un mesaj amuzant publicat de pagina de Facebook a magazinelor Lidl. Nu Lidl România, atenţie, ci Lidl Germania: “Salut Lidl Facebook Fan! Tu eşti de mult timp Fan la seitul nostru Lidl Germania Facebook. Noi am observat că tu în România trăieşti şi ofertele şi acţiunile noastre nu poţi să le foloseşti. Pentru-că noi nu vrem să te deranjăm cu spam, am vrea să te informăm că în Facebook este un seit pentru Lidl România”. Nu ştiu voi, dar eu am râs.

lidl fan

“Zeci de oi aflate la o stână din Straja au fost omorâte, după ce turma a fost atacată de un lup şi de un urs”, scrie Carmen Cosman-Preda, în Ziarul Hunedoreanului. Cine a omorât oile, ciobanii?
Nu, lupul şi ursul, dar ziarista insistă să spună că oile au fost omorâte “după ce turma a fost atacată”. Păi… era ceva să fi fost omorâte înainte ca turma să fi fost atacată de lup şi de urs, nu-i aşa? După ce că scriu articole scurte şi prost documentate, unii ziarişti sunt foarte ataşaţi de clişee. Iar acesta e unul dintre ele: “X a murit, după ce a făcut accident”. Nu, zău?!

dupa ce carmen cosman-preda

Turiştii care vizitează Castelul Corvinilor pot beneficia de un ghid pe telefonul mobil “deştept”. Contra sumei de şase lei… nu am înţeles de ce, din moment ce aproape toate celelalte obiective turistice prezentate în aplicaţia pentru smartphone sunt accesibile gratuit, dar să trecem peste acest amănunt nesemnificativ. Înainte să dau cei şase lei pentru ghidul virtual al castelului, mi-am instalat aplicaţia pe telefon, ca să văd despre ce-i vorba.
Mi-a sărit în ochi “Cimintirul Vesel” din Săpânţa. CIMINTIRUL! Vesel pe naiba, că m-am întristat când am văzut că nişte oameni care-ţi cer bani pentru prezentarea unui obiectiv turistic pentru vizitarea căruia deja ai plătit o sumă consistentă (25 de lei) nu au fost capabili să scrie două cuvinte fără să smintească unul. Ruşinică, Tourpipe! De toţi banii!

cimintirul

Se dă un concurs pe Facebook, cu un premiu insignifiant. Nici nu mai ştiu cine l-a organizat, dar am intrat de curiozitate la comentarii, să văd ce-au scris participanţii, pentru că erau foarte multe comentarii – în ciuda faptului că regulamentul era clar: DOAR prima persoană care răspunde corect este premiată. Ce-au răspuns românii noştri verzi? “Padurea Letea- Delta Dunari”. Este exact acelaşi comentariu, repetat de zeci de ori, fără spaţiu înainte de liniuţă, “Dunări” scris cu un singur “i” (“i” se scrie, “i” se citeşte, ce atâtea mofturi!?).

delta dunari

Persoana care l-a lăsat are mai multe conturi de Facebook, garantat! Problemele sunt mai multe:

  1. că nici măcar nu a citit regulamentul
  2. că dacă tot a dat copy/paste la acelaşi comentariu, putea să-l corecteze naibii, să nu mai părem o naţie de semianalfabeţi
  3. că astfel de persoane, cu multiple conturi pe site-urile de socializare (în speţă Facebook) sunt suspect de multe. Oamenii ăştia nu au serviciu? Când au timp să-şi facă atâtea conturi şi să participe la toate concursurile posibile?

Servus Hunedoara anunţa, în urmă cu ceva timp, că “Liderul PMP, Elena Udrea va veni azi în judeţul Hunedoara”. V-a luat blonda minţile şi nu mai ştiţi să puneţi virgulele unde trebuie!

liderul virgula elena

“Dacă vă întrebaţi unde e piramida de la intrarea în oraş, se pare că a cerut-o Mazăre, pentru carnavalul Constanţei”, zice Piticul brutar din Hunedoara. Piramida despre care vorbeşte e ţâpată la intrare în Hunedoara, pe lângă combinat, distrusă de un camion care a intrat în ea în urmă cu vreo lună sau două. Dar tot m-a amuzat piticul, poate ar trebui să-i dăm o rubrică în REPLICA, să ne mai ţină la curent cu ce vede el zi de zi de la fereastra brutăriei.

piramida de la intrarea in oras

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'