Aflux de donatori la centrele de transfuzii din judeţ

Articolul a fost vizualizat de 1,572 ori

Hunedorenii s-au raliat la tendinţa naţională de a dona sânge, manifestată în ultima perioadă. Numărul de donatori care s-au prezentat în luna august la centrele de transfuzii din judeţ este cu 45% mai mare decât cel din luna precedentă. Acest lucru a reuşit să amelioreze pentru moment criza de sânge cu care se confruntau spitalele hunedorene, iar reprezentanţii Centrului Judeţean de Transfuzii Hunedoara speră că pornirea către donarea de sânge să se statornicească, nu să fie doar o chestiune temporară.

Nevoia de sânge, în creştere

donator de sangePotrivit Victoriei Halmagi, directorul Centrului Judeţean de Transfuzii, în fiecare lună, un număr de 580 – 600 de donatori dăruiesc câte 450 de grame de sânge, la nivelul întregului judeţ. Această cantitate era suficientă în trecut, dar, în ultimul timp, s-a dovedit a nu mai fi de ajuns. “Consumul de sânge în judeţ este foarte ridicat. Spitalele înregistrează, mai nou, o explozie de boli oncologice, se confruntă cu tot mai multe accidente, iar nevoia de sânge este tot mai mare. Cele trei centre de transfuzii din judeţ primesc solicitări de la spitale în fiecare zi. În contextul acesta, trebuie să sporim cumva numărul de donatori”, declară Victoria Halmagi.

Pentru a-şi completa resursele de sânge, Centrul Judeţean de Transfuzii a recurs la instituţiile din judeţ. În luna august, au donat sânge pompierii şi jandarmii hunedoreni, precum şi personalul militar de la Unitatea din Brad. Aceştia, împreună cu oamenii obişnuiţi convinşi să ofere sânge, au crescut considerabil stocul pus la dispoziţia spitalelor din Hunedoara, comparativ cu cel din perioadele precedente. Victoria Halmagi arată, însă, că astfel de acţiuni trebuie să continue, întrucât, dacă nu se vor repeta, lipsa de sânge din unităţile medicale se va acutiza din nou. Centrele de transfuzii din Hunedoara aşteaptă în săptămânile următoare ca angajaţii instituţiilor din subordinea Consiliului Judeţean să se prezinte la donat.

Fidelizarea donatorilor, un obiectiv al centrelor de transfuzii

Personalul centrelor de transfuzii încearcă să-şi fidelizeze donatorii. “Încercăm să le explicăm oamenilor care vin pentru prima dată să doneze sânge importanţa gestului pe care îl fac, precum şi ce presupune acest gest pentru propriul corp. O persoană poate dona sânge o dată la un interval de 70 de zile. Facem tot posibilul să-i convingem pe cei care donează pentru prima oară să revină cu regularitate. Nu numai că avem o reală nevoie de sânge la nivel de judeţ, dar donatorii fideli sunt cei mai siguri donatori”, explică medicul Victoria Halmagi. Acest lucru se datorează faptului că fiecare act de donare este precedat de analize de sânge.

Donează sânge pentru cunoscuţii în nevoie

În afară de campaniile de atragere a donatorilor, de genul celei din luna august, hunedorenii sunt aduşi la centrele de transfuzii de tragediile rudelor sau ale cunoscuţilor. “Cei mai mulţi dintre donatorii care vin din proprie iniţiativă, netrimişi de la serviciu, o fac pentru că o persoană apropiată are nevoie de sânge. Una e să auzi că spitalele, la modul general, au nevoie de sânge – nu te prea interesează. Cu totul diferit e când auzi că X-ulescu, pe care îl cunoşti, este internat şi are nevoie de o transfuzie. Atunci te mobilizezi altfel”, povesteşte directorul Centrului Judeţean de Transfuzii.

Cine poate dona sânge

Au voie să doneze persoanele cu vârste cuprinse între 18 şi 50 de ani, perfect sănătoase, care nu se află sub niciun tratament medicamentos. Cei de peste 50 de ani pot dona sânge numai cu acordul medicului de familie, dovedit printr-o adeverinţă eliberată de acesta. Evidenţa cea mai clară asupra stării de sănătate o au centrele de transfuzii cu privire al donatorii fideli, deoarece, în cazul acestora, pot urmări evoluţia rezultatelor analizelor medicale pe care le efectuează înainte de fiecare donare. Reprezentanta Centrului Judeţean de Transfuzii Hunedoara afirmă că, la nivelul judeţului, numărul de donatori fideli este semnificativ. “Exceptând ultima lună, când am avut un val de donatori noi, 90% dintre cei care donează sunt donatori vechi, care vin să facă acest gest cu conştiinciozitate”, spune Victoria Halmagi. Ca o recompensă pentru fiecare donare de sânge efectuată, donatorii primesc şapte bonuri de masă.

About Doriana Matei