Deva caută soluţii civilizate

Articolul a fost vizualizat de 2,357 ori

Să aducem Deva la standardele unui oraş civilizat şi curat! Aşa sună campania de conştientizare a locuitorilor de la poalele Cetăţii demarată recent de autorităţile locale. Reprezentanţii Primăriei Deva spun că s-au aplicat sancţiuni, însă gradul de încasare este mic, iar procedura de recuperare a banilor în instanţă este complicată şi de durată.

Şoferii care parchează neregulamentar în Deva plătesc doar taxa pentru recuperarea maşinii,  nu şi amenda aplicată implicit

Şoferii care parchează neregulamentar în Deva plătesc doar taxa pentru recuperarea maşinii,
nu şi amenda aplicată implicit

Autorităţile municipiului spun că, imediat ce se dau în folosinţă, spaţiile de sport sau de joacă sunt devalizate, iar majoritatea cetăţenilor aşteaptă ca lucrători plătiţi de la bugetul local să cureţe în faţa blocurilor sau magazinelor. Reprezentanţii Primăriei spun că se caută soluţii pentru păstrarea curăţeniei şi ordinii în oraş şi asta pentru că nici aplicarea amenzilor nu a avut rezultatul scontat. De exemplu, în cazul persoanelor fizice, gradul de încasare al amenzilor nu trece de 10 % şi este doar puţin mai bun în cazul celor juridice, după cum arată cifrele Serviciului de Impozite şi Taxe Locale. În plus, legislaţia nu-i arde la buzunar pe cei care o încalcă – cei care nu îşi fac curat în faţa proprietăţilor pot plăti numai 50 de lei, ceea ce reprezintă jumătate din minimul amenzii plătite în 48 de ore. “De multe ori, patronii îi pun pe angajaţi să suporte din salariu amenda, deşi nu le explică ce trebuie să facă, iar multe firme nu îşi achită sancţiunile primite. Noi facem şi muncă de informare, pentru că la noi angajaţii se schimbă de la o lună la alta, iar cei noi nu ştiu prevederile legale şi ale hotărârilor locale”, explică Teodor Bălan, de la Poliţia Locală Deva. Aşa că reprezentanţii Primăriei caută tot felul de soluţii, spune Melania Iscru, purtătorul de cuvânt al instituţiei: “Am putea încerca şi alte variante, să sperăm că-i putem convinge să fie alături de noi şi să păstrăm oraşul curat. Ne dorim să avem locuri de joacă curate, să le păstrăm intacte, să nu mai fie vandalizate.  De asemenea, în terenurile de sport care există să se menţină curăţenia şi să fie folosite pentru scopurile pentru care au fost create, de asemenea, să se păstreze curăţenia stradală, pe zonele verzi, să nu se mai arunce deşeuri voluminoase în coşurile de gunoi stradale, care sunt doar pentru folosul cetăţenilor”.

Puncte fierbinţi

Reprezentanţii Primăriei spun că se iau în calcul şi soluţii inedite – de genul autocolantelor cu diverse inscripţii, care s-ar putea lipi pe geamurile de la intrarea în imobilele ai căror proprietari refuză să îngrijească locul din jur. Asemenea autocolante au mai fost folosite de poliţiştii locali în urmă cu trei ani pentru a atenţiona şoferii care parcau în locuri nepermise: “Am renunţat la această soluţie pentru că autocolantele au un lipici atât de bun încât omul trebuia să îşi spele parbrizul de mai multe ori ca să-l îndepărteze. E de văzut dacă metoda cu autocolant va funcţiona pentru curăţenia stradală, dar noi am rămas cu problema parcărilor şi a şoferilor indisciplinaţi”, explică purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale Deva. Cei de la poliţia locală din reşedinţa de judeţ spun că cele mai numeroase amenzi se aplică în zona rutieră, celor care parchează ilegal maşinile. Lunar se ridică zeci de autovehicule, se blochează mult mai multe roţi şi, totuşi, şoferii continuă să încalce legea. “Cele mai multe amenzi se dau pe ordine siguranţă rutieră – în fiecare zi se ridică maşini de către lucrătorii poliţiei locale din serviciul rutier, iar principala cauză este parcarea şi staţionarea pe locurile interzise de lege şi parcarea pe locul persoanelor cu dizabilităţi, fără a avea acest drept, circulaţia pe străzile marcate vizibil cu sens unic”, explică poliţistul local. În Deva, zona cu cele mai mari probleme este cea din jurul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, din Piaţa Unirii: “Acolo spaţiul este vizibil delimitat, marcat după toate standardele şi toate cerinţele legii române şi normelor europene şi, totuşi, acolo întâmpinăm probleme cu conducătorii auto indisciplinaţi, care ocupă locul destinat persoanelor cu dizabilităţi. Este cel mai fierbinte loc din municipiul Deva de unde se ridică zilnic minim patru – cinci autovehicule parcate pe locurile destinate acestei categorii de oameni”.

Propunerile poliţiştilor, refuzate

Potrivit statisticilor Poliţiei Locale Deva, 90% dintre şoferii care ocupă nepermis spaţiile de parcare destinate persoanelor cu handicap sunt femei. Şi aceste probleme nu sunt doar în zona centrală a oraşului: “La AJOFM este semnul marcat inclusiv pe carosabil şi tot parchează ilegal – se ridică maşina, peste 10 minute este alta acolo. Se acţionează şi în parcările private la sesizarea agenţilor de pază sau a managerului de magazin. De obicei, se ridică şase, chiar şapte maşini pe zi, însă numărul este mai mare vinerea sau în perioada sărbătorilor. La rutieră sunt mai multe sancţiuni aplicate decât anul trecut pentru parcarea şi staţionarea maşinilor. În ultima vreme, am observat o creştere şi a numărului celor care îşi parchează maşina pe locurile destinate persoanelor juridice sau fizice care le deţin legal, vizibil delimitate şi marcate. Omul şi-a închiriat un loc de parcare şi de multe ori acestea sunt ocupate de alţi şoferi care îşi lasă maşina unde nu au dreptul să o facă. Acolo se dă şi amendă. Dar se ridică şi maşina, pentru că persoana trebuie să dispună de omul de parcare pentru care plăteşte”, explică Teodor Bălan. Un asemenea gest costă – sancţiunea contravenţională este între două şi trei puncte, la care se adaugă ridicarea autovehiculului. Pentru a intra din nou în posesia maşinii, şoferul trebuie să plătească o taxă de 300 de lei, iar sacţiunea contravenţională aplicată de poliţistul local merge de la avertisment scris până la 200 de lei. În total, o mică ilegalitate costă 500 de lei, numai că şoferii plătesc pentru recuperarea maşinii, dar nu şi amenda aplicată de poliţişti: “Pentru recuperarea amenzilor date pe rutieră, noi am făcut o propunere: contravenientului, dacă nu achită în şase luni de zile contravaloarea sancţiunii care rămâne definitivă, irevocabilă şi executorie de drept, să i se suspende permisul de conducere 90 de zile. Din păcate, amendamentul nu a fost acceptat de legiuitor”, arată poliţistul local. Până se găsesc alte soluţii, autorităţile devene fac acum apel la bunul simţ al cetăţenilor şi cer oamenilor să semnalizeze orice act de vandalism sau ilegalitate produse pe domeniul public la dispeceratul Poliţiei Locale, la numărul de telefon 0254-232.777.

About Laura Oană