Dincolo de credit. Retehnologizarea Termocentralei Mintia ne costă peste 40 de milioane de euro. Avem?

Articolul a fost vizualizat de 1,958 ori

Conform declaraţiilor directorului general CEH, Aurel Niculescu, făcute într-o conferinţă de presă la Deva, treburile sunt ca şi făcute. La începutul lunii, la Beijing, a fost semnat contractul pentru modernizarea Grupului 4 de la Termocentrala Mintia şi realizarea instalaţiilor de desulfurare de la Grupurile 3 şi 4, obiectiv cu prioritate zero pentru ca termocentrala Mintia să nu intre în default pe mediu.

Bani, credite, dobânzi

mintiaSe vorbeşte de suma de 291 de milioane de dolari. Aceasta este valoarea totală a înţelegerii între partea română şi cea chineză. Din aceşti bani, Mintia vine cu un aport în natură de circa 20 de milioane de dolari, reprezentat de echipamente ruseşti importate acum 12 ani, din Rusia, pe care Mintia le are în depozit. Diferenţa de 271 de milioane de dolari reprezintă un credit furnizor pe care compania chineză care face investiţia (China National Electric Engineering Construction Corporation) îl va acorda pe o perioadă de 15 ani. Managerul general al CEH nu poate să devoaleze valoarea dobânzii la acest credit, pe motiv că ea este pe moment confidenţială. În linii mari, durata de execuţie a întregii lucrări se ridică la 36 de luni, după care Termocentrala Mintia ar fi pregătită, cel puţin tehnologic, să facă faţă unei pieţe de energie în curs de liberalizare.

Cofinanţare imensă

Până acolo mai este de trecut un hop care nu e mic. CEH trebuie să găsească circa 40 de milioane de dolari, care reprezintă cofinanţarea cerută înainte de partea chineză pentru a demara proiectul. Dată fiind situaţia financiară precară a Companiei se pune problema găsirii unui finanţator pentru acest avans cerut de chinezi.

About Adrian Sălăgean