Handbal feminin – Liga Naţională Înfrângere onorabilă

Articolul a fost vizualizat de 1,484 ori

După un debut câştigător, dar neconvingător (31-28) cu Neptun Constanţa şi un eşec usturător (19-36) la Braşov, în faţa celor de la Corona, eram convins că va urma o nouă înfrângere, mai ales că, la Deva, poposea campioana en-titre, HCM Baia Mare, grupare care s-a întărit considerabil pentru acest sezon, în perspectiva unei participări cât mai lungi în “Champions League”. După valoarea celor două loturi, unul indiscutabil, net superior al “nordicelor”, mă temeam că diferenţa de la finalul meciului va fi una asemănătoare cu cea din runda precedentă.

handbalSpre lauda lor, devencele ne-au demonstrat că pot să se mobilizeze şi să evolueze la cote superioare, atunci când mentalul funcţionează. Şi au făcut-o foarte bine, în special în prima repriză, când au ţinut aproape de valoroasele lor adversare, ba mai mult, le-au şi condus 24 de minute pe maramureşence.

Gazdele au lăsat la vestiare tracul, în timp ce, de partea cealaltă, elevele lui Costică Buceschi au avut impresia că nu vor avea nicio problemă, iar jocul va curge de la sine în favoarea lor. Fals, pentru că, impulsionate de liderul Carmen Cartaş, cu intervenţiile salutare între buturi ale Adrijanei Miskovic şi cu desprinderile de pe “semicerc” ale pivotului Din, susţinute de un public numeros, elevele lui Gligore Czari au făcut risipă de energie, dar şi de fantezie, reuşind să se afle la conducere aproape tot timpul. După 4-4, au urmat trei goluri consecutive ale celor de la Cetate, 7-4 (min. 12), lucru care l-a făcut pe Buceschi să ceară “time-out”, pentru a pune lucrurile la punct. Cartaş a fost luată “om la om”, Eliza Buceschi a început să fie tot mai eficientă de la 9 metri, iar în minutul 22 s-a restabilit egalitatea, 12-12. Profitând de o primă eliminare în tabăra gazdelor, HCM a preluat conducerea pe tabela de marcaj, 12-13, iar la finalul primului mitan a intrat la cabine cu un avantaj “fragil”, 13-15.

Diferenţa de valoare, decisivă

Alt scenariu avea să aibă partea secundă, în care campioanele aveau să facă “legea” pe teren. Campioanele au apăsat pe “acceleraţie”, având o bancă de rezerve mult mai “consistentă”, în timp ce devencele au început să dea semne de oboseală, datorită forţării aceluiaşi 7 de bază. Pe aceste coordonate, băimărencele s-au distanţat la patru “lungimi”, 20-24 (min. 40), diferenţa maximă, cea de şase goluri, fiind înregistrată în minutele 49 (21-27) şi 52 (23-29). Finalul le-a găsit pe oaspete mai relaxate, prilej pentru gruparea de pe Mureş să mai “strângă” din scor, finalul consfinţind o victorie logică a celor de la Baia Mare, 28-32, dar, aşa cum spuneam, o înfrângere onorabilă, care nu l-a supărat de data aceasta pe principalul finanţator, Marian Muntean.

Rămâne de văzut dacă el va da credit în continuare actualului antrenor sau va reveni la mai vechea lui meteahnă, aceea de a schimba banca tehnică precum “şosetele”. Este clar că partea superioară a clasamentului va fi dominată de Baia Mare, CSM Bucureşti şi Corona Braşov, în timp ce alte 5-6 echipe, printre care sperăm se va afla şi Cetate, se vor lupta pentru a prinde locurile de “play-off”, dar şi locurile care te duc în competiţiile oficiale intercluburi ale Europei.

CSM Cetate Deva – Hcm Baia Mare: 28-32 (13-15)

Cetate: Miskovic (8 intervenţii ), Poenaru (6 intervenţii), Suba (o intervenţie ) – portari; Cartaş – 9 goluri (6 din “7” metri), Krnic – 6g, Simoin – 4g, Din – 4g, Şovar – 2g, Malac – 2g, Petrinja – 1g, Stângu, Toth – jucătoare de câmp.
Antrenor: Gligore Czari.

HCM: Arenhart (6 intervenţii ), Ungureanu (2 intervenţii) – portari; Buceschi – 12 goluri ( 2 -”7” metri), Lobach – 3g, Makeeva – 3g, Davzdenko – 3g, Marin – 3g (1 – ”7” metri), Tiron – 3g (2 – ”7” metri), Herrem – 2g, Ardean – 1g, Nechita – 1g, Oltean – 1g, Gjorgievska, Szucz, Tătar – jucătoare de câmp.
Antrenor: Costică Buceschi.

Aruncări de la 7 metri: Cetate: 6 (toate transformate); HCM: 6 (5 transformate)
Eliminări: Cetate: 3×2 minute. HCM: 5×2 minute.

Arbitri: Mihai Pîrvu – Alin Stamatoiu (ambii din Bucureşti).
Sala Sporturilor din Deva. Spectatori: 1.000.

About Ion Bădin