Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,789 ori

Raluca Stroia ne spune, în Glasul Hunedoarei, că “Elevii încep şcoala fără manuale digitale şi cele tipărite după noua programă”. De ce să înceapă şcoala fără manuale digitale, ce, n-o fi plătit Inspectoratul Şcolar Judeţean abonamentul la Internet? “Elevii din clasele I şi a II-a din judeţul Hunedoara riscă să înceapă şcoala fără manuale digitale, iar colegii lor mai mari vor învăţa tot de pe vechile manuale, de 10 ani”. Aha, deci nu e sigur că încep şcoala fără manuale, doar că riscă… am înţeles. “Deşi mai sunt câteva zile până la începerea noului an şcolar, noile manuale digitale nu au ajuns încă în şcolile din judeţ şi nici nu au fost scoase pe piaţă”. Cum adică manualele digitale nu au ajuns în şcolile din judeţ? Păi nu ăsta e rostul manualelor digitale, să fie mai uşor de accesat, ele nemaifiind tipărite pe un suport fizic, respectiv hârtie? Să vedeţi cum stă, de fapt, treaba: “În urmă cu câteva luni, reprezentanţii Ministerului Educaţiei anunţau că, începând din anul şcolar 2014-2015, elevii claselor primare vor învăţa din manuale digitale şi că vor fi printre primii copii din Europa care vor avea această ocazie. Mai sunt doar câteva zile până la începerea noului an şcolar, iar în şcolile din judeţ nici urmă de manuale digitale. Acest lucru din pricina faptului că Ministerul Educaţiei nu a finalizat licitaţia pentru cărţile digitale tipărite după noua programă. Procedura a fost contestată, iar oficialii aşteaptă încă părerea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. În schimb, oficialii susţin că lecţiile digitale vor fi încărcate pe platforma manuale edu.ro., însă nici acest site nu funcţionează încă”. Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar birocraţie ca-n România n-o să mai găseşti în nicio altă ţară membră a Uniunii Europene. Doar noi am fi în stare să murim de foame cu mâncarea în straiţă, dar neavând voie să desfacem conserva fiin’că nu ne-a dat vreun şef aprobare în scris, ştampilată şi parafată, să deschidem naibii conserva!

manuale digitale

Mai ţineţi minte cum copia Mesagerul Hunedorean articole întregi de pe site-ul infoturism.ro, fără menţionarea sursei? Ei bine, furtul copierea continuă, dar de la o vreme cei de la Mesagerul s-au şmecherit şi mai modifică câte ceva pe ici, pe colo, prin punctele esenţiale, în aşa fel încât furtul copierea să fie mai greu de depistat. Păcat că în loc să lase titlurile corecte, ziariştii copy/paste au ales să le împopoţoneze, ca să dea bine şi să nu “simtă” motoarele de căutare (Google, în speţă, că toată lumea pe ăsta îl foloseşte) că ar avea conţinut copiat de pe alte site-uri. Dar uite că eu nu pot fi păcălit aşa de uşor, cu atât mai puţin atunci când văd titluri precum “Cele mai impresionante temple religioase din lume”, articol “spart” în două părţi. Originalul era fie “Cele mai mari temple din lume”, fie “10 din cele mai importante locuri sfinte din lume” (pe site-ul Infoturism.ro sunt două articole despre temple), dar celor de la Mesagerul li s-a părut că “mari” sau “importante” nu sunt cuvinte suficient de… mari ori importante pentru un articol publicat de ei, aşa că l-au schimbat cu “impresionante”. Şi au adăugat şi religioase, că doar se ştie că templele sunt de mai multe feluri, religioase, nereligioase… oh, staţi, că nu sunt de mai multe feluri!
“TÉMPLU, temple, s. n. Edificiu consacrat găzduirii unor divinităţi şi destinat practicării unui cult religios”, conform Dexonline.ro. Deci nu există şi altfel de temple, sunt doar religioase. E ca şi cum ai spune despre un ziar că apare în două variante: tipărit pe hârtie şi online. Păi pe ce să fie tipărit, dacă nu pe hârtie?

temple de tot felul

Atunci când, pe site-ul unui ziar local – Servus Hunedoara – (ziarele locale sunt, de felul lor, destul de “serioase”, de sobre, dacă vreţi), dai peste un titlu precum “«Oaia Turbo» din Petroşani vrea să facă show la Red Bull Soapbox Race”, în calitate de Chior, dai click imediat, să vezi despre ce năzbâtie-i vorba. Şi citeşti cu deosebit interes prima frază: “Una dintre cele mai trăznite competiţii pe patru sau mai multe roţi va avea loc, la sfârşitul săptămânii trecute, pe Calea 13 Septembrie din Bucureşti şi va reuni la start circa 70 de şoferi «duşi cu pluta»”. Cum vine asta, va avea loc la sfârşitul săptămânii trecute? Back to the future? Înapoi în viitor?! Red Bull îţi dă aripi, dar nu cred că te întoarce în viitorul care a trecut. Nici nu mă mir că articolul nu e semnat. Şi mie mi-ar fi fost ruşine să-mi pun semnătura pe aşa ceva.

va avea loc la sfarsitul

Niciodată în viaţa mea nu mi-a fost dat să citesc o poezie mai puerilă şi mai stupidă decât cea găsită pe eticheta unei sticle de oţet de Margina:
“Obiceiu lu bunicu
Totuşi ca să vă explic
Este că o murătură
Trebuie acrită un pic”.

Diacritice n-a pus “bunicu” decât pe unde a avut el chef. Şi zi aşa, bunicule, acrişi murătura? Pfff, şi eu credeam că murăturile nu trebuie acrite deloc, că se pot face cu zahăr. Sau alea erau dulceţurile? Sunt întrucâtva confuz.

otet

“Peste 5000 de oameni au luat parte la Serbările Naţionale de la Ţebea. Vezi ce candidaţi la preşedinţie au venit în Ţara Moţilor. GALERIE FOTO”, scrie HunedoaraMea.ro. Da, că n-o fi fost informaţia asta la toate posturile de televiziune, trebuie musai să dau click la voi ca să aflu!

vezi ce

Dar să stăm liniştiţi, că se poate şi mai rău! De exemplu, aşa: pe Facebook, persoana care se ocupă de site-ul Ora de Timiş postează pe pagina de Facebook numită Oraşul Timişoara tot felul de bălării. Mai precis, titluri alarmiste, care să te facă să dai click şi să-i mai faci o afişare celui care deţine site-ul. E doar un site, nu un ziar. Şi când vezi un titlu ca “ATENŢIE LA ARDEII CAPIA! Sigur îţi vei schimba părerea după ce vei citi”, parcă îţi vine să dai click şi să afli ce naiba ne-au mai băgat ăştia şi în ardeii kapia, tocmai acum, când e sezonul murăturilor şi mai ales al zacuştei! Când colo, bineînţeles, era o ţeapă. Ardeii sunt buni, fac bine, fac minuni, mâncaţi-i cu încredere. Şi atunci de ce “ATENŢIE”, băi, pseudojurnaliştilor? Atenţie se spune când e ceva de rău, când ne pândeşte vreun pericol, nu când e de bine. Atenţie la neatenţie!

atentie

Mai ţineţi minte cum spunea Volodia Macovei, de curând, că Deva o să fie capitala bicicliştilor, că vom avea miliarde de piste pentru biciclete şi totul va fi ca-n filme, ocazie cu care a şi ilustrat articolul cu o poză din Olanda, adevărata patrie a bicicliştilor? “Bicicliştilor deveni li se pregăteşte o mare surpriză. Reţea integrată de piste pentru biciclete, după modelul olandez” era titlul. “În fapt, dacă s-ar pune în operă viitorul proiect ce s-ar realiza împreună cu Sibiul, Deva ar deveni primul oraş românesc al bicicletelor”, anunţa entuziasmat domnul Macovei. Iată că şi la Sibiu se întâmplă cam acelaşi lucru: “Veşti bune pentru bicicliştii sibieni!”, zice Georgian Fulea, în ziarul Sibiu100%. Numai că nu zice nimic de Deva, ba, ne fură ideea şi zice că Sibiul ar putea deveni primul oraş românesc al bicicliştilor. Cine minte aici? Şi mai face şi o greşeală: “olandezii pot să îşi i-a bicicleta cu ei în tren”. Să vă ia cineva diploma de jurnalist, că nu o meritaţi!

biciclisti suta la suta

bicilistii pot sa isi i-a

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'