Săptămâna economică nr. 612

Articolul a fost vizualizat de 1,881 ori

Spre Rusia

Exporturile de echipamente româneşti mecanice şi de transport către Rusia au crescut cu 20% în prima jumătate a acestui an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au determinat creşterea vânzărilor totale româneşti cu 17%. O mare parte din exporturile de echipamente româneşti în Rusia este asigurată de Automobile Dacia, prin vânzările de colecţii CKD destinate filialei Renault din Rusia. Vehiculele au cea mai mare pondere (33%) din exporturile României spre Rusia. Anul trecut au fost de 1,8 miliarde de dolari.

Disponibilizări

Al patrulea creditor elen, Alpha Bank, a anunţat luni lansarea unui program de plecări voluntare. Angajaţii cu contracte permanente de muncă au termen până în 30 septembrie să aplice la programul de plecări voluntare sau se pot confrunta cu posibilitatea concedierii. Cei cu contracte temporare de muncă nu sunt eligibili pentru această schemă. Alpha Bank speră că 800 de angajaţi vor părăsi banca prin schema de plecări voluntare, pentru a-şi reduce anual cu 15% costurile cu forţa de muncă. Băncile din Grecia au închis în ultimii ani aproximativ 1.200 de sucursale, pe fondul reducerii masive a cheltuielilor.

Robinet închis

Compania rusească de stat Gazprom a redus de marţi livrările de gaze naturale către România cu 10%, a anunţat ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu. Reducera debitului ţine până duminică. Vineri, săptămâna trecută, Gazprom a procedat la fel, reducând cu 5% livrările, fără nicio explicaţie oficială.

Se vinde UPC?

Vodafone Plc, unul dintre cei mai mari operatori de comunicaţii din lume, este interesată de achiziţia Liberty Global, compania mamă a UPC România, informează Bloomberg. Un astfel de pas ar mai aduce Vodafone România încă 2.1 milioane de clienţi, ceea ce i-ar duce portofoliul la 10.1 milioane de clienţi, compania rămânând însă tot pe locul trei în piaţa comunicaţiilor, după Telekom România (10, 84 milioane clienţi) şi Orange România (10,39 milioane de clienţi).

About Adrian Sălăgean