Castelul Corvinilor finalizează reabilitarea de urgenţă

Articolul a fost vizualizat de 1,724 ori

Pentru a evita degradarea iremediabilă a plafoanelor celui mai mare castel medieval din Europa de Sud-Est, administraţia Muzeului „Castelul Corvinilor” din Hunedara a decis demararea de lucrări urgente de reparaţii în două puncte „sensibile” ale monumentului istoric: Turnul Toboşarilor şi aripa Bethlen. Lucrările, care se vor încheia luna viitoare, după cum susţine administraţia Castelului, erau cu atât mai necesare, cu cât ţigla care se desprindea din acoperiş nu doar că favoriza distrugerea plafoanelor casetate, ci risca să rănească vizitatorii monumentului.

Administratorul Muzeului „Castelul Corvinilor” din Hunedoara, Dan Bera, spune că acum se finalizează Turnul castelul corvinilorToboşarilor, “cel de lângă fântănă, unde s-a înlocuit cam tot ce era deteriorat: elemente din lemn, ţiglă şi urmează ca şi partea de piatră, cu rosturi şi pictură de exterior, să fie reabilitată. Dincolo, la aripa Bethlen, aflată în aceeaşi zonă, chiar în această perioadă se lucrează la înlocuirea lemnului şarpantei şi a ţiglei”. În arealul vizat de lucrările de reabilitare nu mai fuseseră făcute astfel de investiţii din anii ’60, potrivit administratorului muzeului hunedorean. Acesta mai spune că, după finalizarea lucrărilor de reparaţii la acoperiş, niciunul dintre plafoanele încăperilor nu mai este afectat de ploi. Suma alocată pentru reabilitarea de urgenţă a aripii amintite a Castelului Corvinilor şi a Turnului Toboşarilor se ridică la 1.100.000 de lei, banii provenind de la bugetul local. Lucrările au fost realizate de compania Corint din Alba-Iulia, cu începere din luna august şi vor fi finalizate în luna octombrie.

Bani norvegieni pentru restaurarea Casei administratorului

Administraţia Castelului Corvinilor anunţă că un alt proiect, cu finanţare din partea Norvegiei, Islandei şi Liechtensteinului, ar putea fi realizat în viitorul apropiat, în condiiţiile în care proiectul a fost depus şi a fost declarat eligibil după prima fază. Iniţiativa, care vizează reabilitarea clădirilor administrative din curtea Castelului (Casa administratorului), s-a clasat pe locul 11 din peste 140 de alte proiecte, depuse de solicitanţi de fonduri din toată ţara. „Şi Consiliul Judeţean Hunedoara a aplicat pe această linie de finanţare cu un proiect care vizează reabilitarea şi restaurarea Castelului Nopcsa, din Săcel, însă acest proiect s-a clasat cu câteva locuri în urma castelului de la Hunedoara. Proiectul se află acum în ultima etapă de analiză şi are şanse foarte mari să primească finanţarea cerută”, adaugă administratorul muzeului hunedorean, Dan Bera. Proiectul include amenajarea unei “Case a breslelor hunedorene”, în condiţiile în care administraţia Castelului Corvinilor deţine în inventar o multitudine de obiecte precum lăzi de breaslă, însemne ale breslelor şi registre din secolele al XVII-lea, al XVIII-lea şi al XIX-lea. Amenajarea “Casei breslelor” presupune şi o componentă interactivă şi de incluziune socială pentru persoanele de etnie rromă, în condiţiile în care documentele atestă că ţiganii au lucrat încă de la 1.600 la atelierele meşteşugăreşti de pe Valea Zlaştiului şi de pe Valea Cernei. „Nu au fost bani, de aceea noi am zugrăvit una dintre clădiri, am pus flori la fereste, astfel încât curtea, cu clădirile ei de la 1640, să arate ceva mai prietenoasă. Banii necesari pentru reabilitarea completă şi din temelii a Casei administratorului vor veni, probabil, în exclusivitate de la norvegieni, în parteneriat cu Islanda şi Liechtenstein”, precizează Dan Bera.

Cozi de turişti până la jumătatea podului!

În ultimii doi ani numărul de turişti care vizitează Castelul Corvinilor înregistrează o creştere spectaculoasă: de la numai 86.000 de turişti plătitori pe tot parcursul anului 2012, Castelul Corvinilor a ajuns ca, în numai două luni din această vară (iulie şi august), să aibă peste 103.000 de turişti care au achitat un bilet la intrare.
„Numărul vizitatorilor a crescut foarte mult anul acesta. Noi am încercat să ajutăm şi unităţile turistice din apropiere, direcţionând turiştii către ele până la ocuparea completă a numărului de locuri. Tocmai având în vedere numărul turiştilor în creştere intenţionăm să reamenajăm şi curtea, de unde vor fi evacuate chioşcurile şi vom păstra un singur magazin cu suveniruri autentice şi de calitate, care va fi al Muzeului. De asemenea, plănuim să amenajăm o grădină pe care turiştii o vor parcurge până la intrarea în Castel, dar intenţionăm să amenajăm şi un spaţiu de joacă pentru copii, astfel încât turiştii să petreacă cel puţin două-trei ore în Castel şi în curtea monumentului istoric”. Între timp, potrivit lui Dan Bera, Palatul administrativ şi aripa Neboisa au şi ele nevoie de reparaţii la acoperiş, iar administraţia Castelului speră că administraţia locală va găsi resurse şi pentru reabilitarea celor două zone. Asta mai ales având în vedere faptul că, odată cu includerea Castelului Corvinilor în lista de monumente recomandate de TripAdvisor, numărul turiştilor este în continuă creştere, iar în anumite zile din această vară „cozile” de vizitatori au ajuns până la jumătatea podului de la intrarea în Castel.

Un proiect şi mai mare

Administratorul Castelului Corvinilor mai spune că în aceste zile a fost demarată scrierea unui proiect de amploare, care vizează restaurarea completă a Castelului Corvinilor, proiect a cărui valoare se ridică la peste 50 de milioane de euro. Dan Bera adaugă că nu poate spune cu precizie când ar putea fi finalizată scrierea ori implementarea proiectului, însă susţine că administraţia locală va încerca să obţină banii în exerciţiul bugetar 2014-2020. Proiectul de restaurare completă a Castelului Corvinilor va include reabilitarea interiorului monumentului, dar şi amenajarea curţii Castelului şi deschiderea unei noi intrări în castel. Aceasta se va face cu ajutorul unor turnicheţi, care vor permite o monitorizare exactă a fluxului de turişti.

About Ada Beraru