Rectificarea bugetară pune o talpă zdravănă construcţiei de autostrăzi în România

Articolul a fost vizualizat de 1,543 ori

Ministrul Transporturilor recunoaşte că nu mai are cum să finiseze kilometrii de autostradă promişi anul acesta. Bugetul autostrăzilor este diminuat cu un miliard de lei. Oficialii vor lua 1 miliard de lei şi de la Ministerul Agriculturii şi vor da primăriilor 2 miliarde de lei în plus.

Ioan Rus, ministru al Transporturilor de trei luni, recunoaşte că în România
s-a construit mai lent decât fusese plănuit la începutul anului, iar CNADNR este acum într-o situaţie incredibilă: are mai mulţi bani decât poate cheltui.
“Probabil că noi aveam bugetate cofinanţări pentru 100 de kilometri, ştim că sunt 60, înseamnă că 40% din cofinanţarea aceea o putem disponibiliza pentru alte ministere, că nu ne-am făcut treaba corespunzător. La toate autostrăzile, peste tot”, declara Ioan Rus.
Până la sfârşitul anului, vor fi gata lotul 3 de pe autostrada Orăştie-Sibiu şi autostrada Nădlac-Arad. În 2015, Compania Naţională de Drumuri îşi propune să dea în exploatare de trei ori mai multe autostrăzi, adică 180 de kilometri.
Rectificarea din această săptămână este a doua rectificare din acest an. “Statul economiseşte bani prin reducerea CAS. În rest, sunt bani la dispoziţie pentru ca să finalizăm tot ceea ce este început ca proiect”, afirma Victor Ponta.
Fondul de rezervă la dispoziţia premierului va fi suplimentat cu 500 de milioane de lei. În schimb, sunt tăiate 4 miliarde de lei de la cofinanţarea proiectelor europene.
În afară de Departamentul pentru Marile Proiecte şi de Transporturi, pierd bani la rectificare Ministerul Agriculturii, Finanţele şi Ministerul Sănătăţii.
Cei mai mulţi bani în plus îi vor primi Ministerul Muncii, cel al Dezvoltării, Ministerul de Interne, Apărarea şi Justiţia.
Deşi datele sunt de pe
site-ul Ministerului Finanţelor, ministrul Sănătăţii a trimis luni un comunicat prin care anunţa că instituţia sa nu va pierde 265 de milioane de lei, ci va primi 140 în plus. Primăriile vor primi peste 2 miliarde de lei.

About Adrian Sălăgean