Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,573 ori

Sechestru

Rafinăria Petrotel-Lukoil şi-a încetat activitatea de producţie şi comercială, ca urmare a sechestrului aplicat pe materii prime şi ţiţei de către organele de urmărire penală, iar momentul repornirii sale va fi precizat după soluţionarea contestaţiei depuse în instanţă, a anunţat luni compania. Pe de altă parte, deşi activitatea rafinăriei a fost întreruptă începând de vineri după-amiază, când instalaţiile acesteia au fost oprite pe rând, conform procedurilor, conducerea Petrotel-Lukoil nu a anunţat autorităţile despre eventuale disponibilizări colective sau şomaj tehnic.

Recul

România a înregistrat în august cea mai mare scădere a vânzărilor de retail din Uniunea Europeană (UE), alături de Slovacia, declinul fiind de 0,6% faţă de luna iulie, potrivit datelor Eurostat. Alături de România, Slovacia a înregistrat cel mai mare declin din UE în august faţă de iulie, de 0,6%, cele două fiind urmate de Letonia, cu o scădere de 0,2%, şi de Lituania, Estonia şi Irlanda, cu scăderi de 0,1%. De cealaltă parte, cele mai importante creşteri ale comerţului cu amănuntul în luna august faţă de luna iulie au fost consemnate de Germania (2,5%), Luxemburg (2,5%), Suedia (2,3%), Portugalia (2,3%) şi Polonia (2,2%).

Sancţiuni

Un număr de 26 de companii din sectorul de retail, printre care Metro, Selgros, Mega Image şi furnizorii lor, vor fi sancţionaţi de Consiliul Concurentei pentru încălcarea legislaţiei din domeniu în cazul promoţiilor de genul “primeşti de 10 ori diferenţa dacă găseşti produsul în altă parte mai ieftin”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Top autostrăzi

România are 550 de kilometri de autostradă, conform datelor care apar în Masterplanul General de Transport. Dacă socotim doar numărul, făcând abstracţie de suprafaţă, condiţiile de relief şi populaţie, nu suntem ultimii în Europa. Cel mai prost stau islandezii, cu doar 11 km, iar sub noi sunt slovacii (419 km), sârbii (259 km), norvegienii (392 km), cetăţenii micuţului stat Luxemburg (152 km), estonienii (124 km) şi bulgarii, cu care ne comparăm în general, nu numai la situaţia infrastructurii rutiere (541 km).

About Adrian Sălăgean