Visăm la şase puncte

Articolul a fost vizualizat de 1,376 ori

După dezamăgirea produsă la finalul anului trecut prin pierderea ”barajului” cu Grecia, fapt care ne-a lăsat acasă pentru turneul final al Campionatului Mondial, Naţionala de fotbal a României a luat startul în această toamnă într-o nouă încercare de a accede la un turneu final. Este vorba, de această dată, de preliminariile Campionatului European, pe care forul continental l-a dorit într-un nou concept.

Unul care va duce la turneul final din Franţa, în 2016, nu mai puţin de 24 de echipe, faţă de 16 câte au fost până acum. Dacă nici acum, atunci când? Pentru că, trebuie să recunoaştem, sistemul de calificare este unul foarte permisiv. Din cele nouă grupe preliminare, se vor califica direct ocupantele primelor două locuri, plus cea mai bună echipă clasată de pe poziţia a treia, urmând ca celelalte opt reprezentative de pe locul trei, să susţină meciuri de ”baraj”, care vor da încă patru calificate pentru turneul final. Franţa, ca ţară organizatoare, este deja calificată de drept.

Succesul de la Atena trebuie confirmat

Începutul în grupa noastră, din care mai fac parte Grecia, Ungaria, Irlanda de Nord şi Insulele Feroe, a fost făcut pe 7 FOTBAL:ROMANIA-ESTONIA 2-0,PRELIMINARIILE CM 2014 (15.10.2013)septembrie la Atena, tocmai contra echipei care ne lăsase acasă pentru turneul final al CM din Brazilia. A fost un restart de bun augur pentru ”tricolori”, rămaşi la cârmă tot cu Victor Piţurcă, chiar dacă foarte multă lume i-a cerut demisia. Nici eu nu îl agreez pe tehnician, dar iată că a reuşit să ne închidă gura, pe moment, România întorcându-se acasă cu toate cele trei puncte, unicul gol al partidei fiind înscris de Marica (din penalty) în prima repriză, acelaşi jucător fiind eliminat în partea secundă pentru cumul de cartonaşe ”galbene”. Trei puncte extrem de importante, obţinute chiar în fieful principalei favorite a grupei, care pot cântări enorm atunci când se va trage linia. O victorie care va trebui confirmată în ”dubla” care se va desfăşura sâmbătă şi marţi, cu Ungaria pe ”Arena Naţională”, iar cu Finlanda, în deplasare. La prima vedere, băieţii lui Piţurcă pornesc cu prima şansă în cele două întâlniri, dacă este să ne luăm după debutul de la Atena. Şi, în mod normal, aşa ar trebui să fie, ţinând cont că fotbalul românesc, chiar dacă este în regres în ultimii ani, are plusuri faţă de cel din cele două ţări. Cu siguranţă că Arena Naţională va fi plină sâmbătă de la ora 19.00, în confruntarea cu vecinii noştri, o veche rivalitate, cu dese accente nesportive semnalate pe stadioanele din Bucureşti şi Budapesta, fanii întrecând adeseori limtele ”fair-play”-ului. Iar ultimul exemplu îl avem chiar de anul trecut, când în capitala ţării noastre, o mare parte a suporterilor maghiari a creat momente tensionate pe străzi, fiind nevoie de intervenţia masivă a forţelor de ordine.
Pe teren lucrurile au stat însă mult mai simplu, România întrecând Ungaria la un scor de neprezentare, 3-0, golurile de atunci fiind înscrise de Marica, Pintilii şi Tănase. Chiar dacă bilanţul general ne este încă defavorabil în confruntările cu ungurii, 5 victorii, 6 egaluri şi 10 înfrângeri, avem un mare ascendent moral, fiind neînvinşi în ultimele 7 meciuri oficiale. Ultimul eşec datează din 1981, 0-1, iar de atunci au fost patru victorii şi trei meciuri egale. La ora actuală, România are un lot mult mai valoros, în care, cu excepţia lui Tamaş (accidentat) şi Marica (suspendat pentru acest joc), Piţurcă a convocat cam tot ce se putea. Inclusiv pe Lucian Sînmărtean, mijlocaşul stelist fiind într-o formă de excepţie, chiar dacă are 35 de ani. De fapt, între cei 24 de jucători se regăsec nu mai puţin de 8 de la campioana Steaua, doi de la Astra, ceilalţi 14 evoluând în campionate din străinătate. Cel care va hotărî “unsprezecele” de început de sâmbătă va fi Piţurcă, care va trebui să decidă cu cine îi va înlocui pe Tamaş şi Marica. Pot să apară şi alte modificări faţă de Atena, ţinând cont că la doar trei zile distanţă va urma un joc la fel de greu, de această dată în deplasare, în Finlanda. Personal, opinez că Lucian Sînmărtean ar trebui folosit titular sâmbătă, iar în atac, Keşeru, care a dovedit că are apetitul golului. Cu siguranţă că va fi o atmosferă incendiară în tribune, publicul va sti să-şi împingă favoriţii spre succesul mult dorit, mai ales că maghiarii au început cu ”stângul” această campanie de calificare, fiind învinşi surprinzător la Budapesta de Irlanda de Nord, cu 2-1. Eşec care a dus şi la demiterea selecţionerului Pinter, care a fost înlocuit pe banca tehnică cu Dardai. O eventuală victorie, pe care şi-o doresc milioanele de români, continuată marţi la Helsinki cu un nou succes, ne-ar instala în postura de principali favoriţi ai grupei, cu şanse foarte mari de a fi prezenţi în 2016 în Franţa. SUCCES ”TRICOLORI”! HAI ROMÂNIA!

About Ion Bădin