Futsal – UEFA Cup: Eliminare onorabilă

Articolul a fost vizualizat de 1,386 ori

Campioana României la futsal, Autobergamo Deva, s-a aflat la prima experienţă europeană intercluburi, chiar dacă gruparea de pe Mureş fiinţează de foarte puţin timp. Repartizată în grupa a treia, echipa deveană a fost nevoită să se deplaseze tocmai în capitala Rusiei, acolo unde pleca din poziţia de outsider, principalele favorite la calificare în faza superioară fiind echipa gazdă, Dinamo, şi belgienii de la Charleroi. Pronosticurile aveau să se adeverească la final, dar trebuie să recunoaştem că Autobergamo a fost aproape de o mare performanţă, suferind două înfrângeri mai mult decât onorabile în faţa celor două echipe, fiind la un pas de a realiza marea surpriză.

Debutul în competiţie a fost chiar în faţa ruşilor de la Dinamo Moscova, un lot extrem de puternic, „împănat” cu jucătorifutsal valoroşi proveniţi din Brazilia. Chiar dacă au fost conduşi încă din minutul 2, gol Carlinhos, şi ne gândeam la un scor fluviu, devenii nu s-au speriat şi au reuşit să revină senzaţional până la pauză, prin reuşitele lui Lupu (min. 11) şi Moţ (min. 17). Surprinse de rezultatul de pe tabela de marcaj, gazdele au apăsat pe acceleraţie în cel de-al doilea mitan şi au marcat de două ori în acelaşi minut 21, prin Alemao şi Sytin, trecând din nou în avantaj. Acelaşi Alemao avea să închidă tabela de marcaj cu două minute înainte de final, dar ruşii au trebuit să se întrebuinţeze serios pentru a obţine acest succes.
Cel de-al doilea meci, cu campioana Belgiei, avea să decidă practic ce-a de-a doua calificată din grupă. Charleroi a condus la pauză cu 1-0, gol înscris de un alt brazilian, Lucio (min. 10), dar Autobergamo a revenit spectaculos în partea secundă. În minutul 22 s-a restabilit egalitatea. Lupu şi Florin Matei au combinat în faţa careului, ultimul finalizând cu latul, din alergare. Charleroi a replicat prin acelaşi Lucio, dar nu l-a putut învinge pe Iancu. Golul a căzut tot în poarta lui Durot. Acelaşi Florin Matei a interceptat un balon şi l-a învins pe belgian cu un şut plasat din afara careului. Cristi Matei putea să facă
3-1, iar calificarea putea fi decisă, dar a fost blocat, iar, apoi, Charleroi a trecut la tactica cu cinci jucători de câmp. Zico a reuşit să-l învingă pe Iancu cu un şut la colţul scurt (min. 36), pentru ca, în minutul următor, Liliu, pe contraatac, să înscrie golul calificării.

Victorie în ultimul meci

Ultimul joc, cel cu croaţii de la Alumnus Zagreb, a contat doar pentru palmares, dar şi pentru evitarea ultimului loc din grupă. Lipsiţi de aportul lui Florin Matei, Obadă şi Iancu, şi cu un lot „subţiat”, devenii s-au impus cu 4-2, într-un meci în care trei din cele şase goluri s-au marcat în ultimele 60 de secunde. Primul care a înscris a fost Robert Lupu (min. 25), cu un călcâi superb pe lângă portarul croat, la un minut după eliminarea lui Peric. Croaţii nu au cedat şi au reuşit să întoarcă scorul prin Jurlina (min. 30 ) şi Penava (min. 35), profitând de greşelile din defensiva adversarilor. Finalul a fost însă de vis pentru Autobergamo. Sau mai precis pentru Cristi Matei, care a reuşit un spectaculos „hattrick”, în doar 60 de secunde. „Şpiţ” în vinclu, penalty în scurt şi gol din jumătatea proprie, stabilind scorul final, de 4-2.

About Ion Bădin