Ţinutul Pădurenilor devine atracţie imobiliară

Articolul a fost vizualizat de 2,903 ori

După mai bine de 30 de ani în care Ţinutul Pădurenilor a fost victima fenomenului depopulării progresive, satele din zonă încep să recâştige locuitori: permanenţi, dar şi sezonieri. Primarii din comunele Teliuc, Topliţa şi Ghelari spun că, în unele localităţi, nu mai sunt case părăsite sau abandonate, iar cele care sunt scoase la vânzare se vând repede, graţie preţurilor accesibile.

Edilii-şefi din „pădurenime” spun că, în ultimii ani, tot mai multe persoane s-au arătat interesate de cumpărarea de case OLYMPUS DIGITAL CAMERAsau terenuri în comunele din Ţinutul Pădurenilor. Preţurile pleacă de la 1-2 euro pe metrul pătrat în cazul terenurilor din Ghelari, de exemplu, şi cresc de câteva zeci de ori în cazul terenurilor de pe malul Lacului Cinciş, ajungând la 20-30 de euro pe metrul pătrat. Locuinţele, de asemenea, pot fi cumpărate la preţuri accesibile aproape oricui: costurile pornesc chiar şi de la numai 1.500-2.000 de euro! Primarul din Teliuc, Daniel Pupeză, spune că numărul locuitorilor din comuna pe care o administrează a scăzut cu doar câteva sute în ultimii 20 de ani, de la aproximativ 2.800-2.900 de locuitori în jurul anilor ’90, la aproape 2.500, astăzi. Edilul-şef adaugă că localităţile comunei sunt foarte căutate de hunedorenii, dar şi de străinii care vor să investească în imobiliare: „Străinii s-au orientat cel mai mult pentru zona de agrement a Lacului Cinciş, iar hunedorenii, dar nu numai, au căutat să îşi cumpere case şi terenuri în Teliucu Inferior, Teliucu Superior, Cinciş-Cerna, Izvoare şi Frontu II. Avantajele care i-au făcut să fie interesaţi să investească în case şi terenuri în comuna noastră ar fi distanţa foarte scurtă faţă de oraş, care permite naveta către locurile de muncă, dar şi faptul că – în centrul de comună cel puţin – au toate utilităţile: apă, canalizare şi mai nou şi gaze naturale. În unele dintre sate sunt funcţionale reţelele de apă şi canalizare, iar în altele se lucrează chiar acum în teren la aceste proiecte”.

Case ieftine, acces la utilităţi şi aer curat

Comuna Topliţa, deşi situată la o distanţă mai mare de Hunedoara, în capătul de sus al Lacului Cinciş, este şi ea din ce în ce mai căutată de persoanele care vor să-şi cumpere o casă într-o zonă rurală liniştită. Primarul de aici, Nicolae Cerişer, spune că, în cei doi ani de când este primar, zece familii şi-au cumpărat, şi-au construit case ori s-au întors în sat, pentru a repara casele bătrâneşti, lăsate moştenire de bunici sau străbunici. Edilul-şef al comunei Topliţa spune că, de când a fost asfaltat drumul care străbate comuna până sus, în munte, la limita cu judeţul Caraş-Severin, tot mai multe persoane sunt interesate să viziteze zona, iar unele dintre acestea se gândesc să cumpere aici teren şi o casă. Primarul din Ghelari, Ioan Bulbucan, confirmă că mai mulţi hunedoreni, dar nu numai, şi-au cumpărat în ultima vreme locuinţe (case sau apartamente) în Ghelari. Toţi aceştia se bucură acum de aer curat, acces la apă potabilă din 12 izvoare montane, captate prin cădere, încălzire mai ieftină, cu lemne, şi o panoramă superbă la fereastră înspre Masivul Retezat. Mai mult, Ioan Bulbucan susţine că, deşi se află la 30 de kilometri de Hunedoara, preţurile la alimente nu diferă de costurile celor vândute la magazinele cu profil alimentar din oraş şi nici naveta nu este o problemă pentru cei care au un loc de muncă în municipiu. Mai mult, primarul din Ghelari spune că, datorită poziţiei strategice ocupate de comuna pe care o administrează, dar şi a preţurilor scăzute la terenuri, tot mai mulţi străni sunt interesaţi să se mute aici, iar localitatea cea mai căutată este satul Plop, unde în ultimii ani şi-au cumpărat case cetăţeni belgieni, luxemburghezi, ba chiar şi canadieni.

About Ada Beraru