Săptămâna economică nr. 617

Articolul a fost vizualizat de 1,625 ori

Pe plus

Retailerul de mobilă IKEA, controlat de miliardarul suedez Ingvar Kamprad (88 de ani), a înregistrat vânzări totale de circa 106 mil. euro la magazinul din Băneasa, în perioada 1 septembrie 2013 – 31 august 2014, în creştere cu 6,45% faţă de perioada similară a anului trecut.

Cecuri refuzate

Valoarea sumelor refuzate la plată de băncile comerciale a crescut în septembrie cu 14,4% faţă de luna anterioară, ajungând la 648,4 milioane de lei, după ce, în august, aproape s-a înjumătăţit faţă de iulie, potrivit datelor raportate la Centrala Incidentelor de Plăţi din Banca Naţională a României. Potrivit datelor BNR, şi cecurile refuzate la plată în septembrie au însumat mai mult decât în august, creşterea fiind de 2,4%, de la 24,6 milioane de lei la 25,2 milioane de lei. Incidentele de plată au crescut şi ca număr luna trecută, de la 8.225 în august, la 8.985 în septembrie 2014, reiese din datele BNR.

Optimism

Românii anticipează o uşoară creştere a salariilor şi a tarifelor, cu influenţă favorabilă asupra dorinţei de cumpărare, iar campania electorală îi face mai optimişti şi cu privire la performanţa economică, în contrast cu aşteptările celorlalţi europeni, potrivit unui sondaj realizat de GfK. Aşteptările românilor privind veniturile au crescut deja cu mult peste media pe termen lung de zero, situându-se la 5,3 puncte. Consumatorii români se aşteaptă deci la o uşoară creştere a salariilor şi tarifelor. În iunie, indicatorul a atins o valoare maximă de 6,5 puncte, cea mai ridicată valoare înregistrată din noiembrie 2008.

Stabilitate

Agenţia de rating Standard&Poor’s a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi în monedă locală, la nivelul BBB-/A-3, cu perspectivă stabilă. Menţinerea ratingurilor României se datorează continuării procesului de consolidare fiscală şi scăderii gradului de îndatorare externă a României, potrivit agenţiei de evaluare financiară.

About Adrian Sălăgean