Săptămâna economică nr. 618

Articolul a fost vizualizat de 1,504 ori

Minimis

Ajutoarele financiare din agricultura ecologică se plătesc începând cu data de 2 decembrie 2014, iar beneficiarii schemei de minimis pot depune, până pe 7 noiembrie inclusiv, cererile de solicitare a ajutorului specific compensatoriu acordat exploataţiilor vegetale din sistemul de agricultură ecologică, au anunţat, luni, reprezentanţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Bătălie pe piaţa lactatelor

Vânzările de lactate produse în România au scăzut în septembrie şi octombrie cu 25% faţă de perioada similară din 2013, pe piaţă intrând, după embargoul impus de Rusia, cantităţi mari de lactate produse în UE, a declarat Dorin Cojocaru, preşedintele patronatului APRIL. El a afirmat că, din acest motiv, producătorii de lapte au ajuns să rămână în depozite cu stocuri de marfă mai mari decât în oricare dintre ultimii ani. Potrivit unor surse din retail, nu doar vânzările de lactate româneşti s-au diminuat, ci întreaga piaţă a laptelui a scăzut în acest an. Astfel, vânzările de lactate sunt, în primele zece luni ale acestui an, mai mici cu 5-7% faţă de cele înregistrate în perioada similară din anul trecut.

Declin la vin

România a înregistrat în acest an, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, o scădere de 20% a producţiei de vin, la 4,1 milioane de hectolitri, dar ocupă locul al 12-lea în topul producătorilor la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Internaţionale a Viţei-de-vie şi Vinului. Franţa a redevenit cel mai mare producător de vin la nivel mondial, cu o creştere de 10% a producţiei în acest an, la 46,2 milioane de hectolitri, după ce a fost devansată de Italia în urmă cu doi ani.

UK dă cu tifla UE

Marea Britanie nu va plăti cele 2 miliarde de euro care reprezintă contribuţia sa la bugetul UE la 1 decembrie, a repetat luni David Cameron, în ciuda ameninţărilor Comisiei Europene că ţara sa ar putea fi amendată, relatează AFP şi Reuters. Contribuţia Marii Britanii pentru 2014 a fost mărită cu 2,1 miliarde de euro după luarea în calcul a cifrelor revizuite ale PIB-ului său.

About Adrian Sălăgean