Săptămâna economică (nr. 620)

Articolul a fost vizualizat de 1,927 ori

Scumpiri

România s-a situat pe locul al treilea în semestrul al doilea din 2013 la scumpirea curentului electric pentru gospodăriile populaţiei. Preţul în ţara noastră a crescut cu 16,81%, astfel că ne plasăm după Estonia (+21,73%) şi Grecia (+19,68%). Pentru referinţă, trebuie amintit că media scumpirilor la nivelul UE a fost de 2,81%, iar majoritatea statelor din regiunea noastră au redus preţul energiei electrice pentru populaţie (Bulgaria, Ungaria, Polonia, Croaţia, Slovacia). Cu toate acestea, ocupăm în continuare locul al doilea din UE 28 în topul celui mai ieftin curent electric pentru populaţie, după Bulgaria şi înaintea Ungariei.

Autostrăzi

Comisia Europeană a declarat, vineri, admisibil spre finanţare proiectul major pentru construcţia autostrăzii Sebeş-Turda, cu un buget total de 621,52 milioane de euro, a informat Ministerul Transporturilor (MT). Perioada aferentă execuţiei lucrărilor este septembrie 2014 — iunie 2016, conform calendarului estimat privind implementarea proiectului, din cererea de finanţare. Proiectul “Construcţia autostrăzii Sebeş-Turda” presupune construcţia a 70 de kilometri de autostradă, asigurând o legătură directă, rapidă şi sigură între Autostrada A1, Sibiu — Sebeş — Orăştie — Deva — Timişoara — Arad — Nădlac, parte din Coridorul IV Pan-European şi Autostrada A3, Braşov — Făgăraş — Târgu Mureş — Turda — Cluj-Napoca — Oradea — Borş, numită şi Autostrada Transilvania.

Joburi

România are nevoie de o creştere cu 150% a numărului de specialişti IT, de la 120.000 în prezent până la 300.000 în anul 2020, potrivit estimărilor realizate de Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii IT (ANIS).

Sifonărie

Legea Concurenţei va fi modificată anul viitor, astfel încât persoanele fizice care colaborează cu autoritatea de concurenţă în cadrul unei investigaţii să beneficieze de politica de clemenţă, a declarat, luni, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, într-o conferinţă de profil. La finele lunii mai, Chiriţoiu declara că angajaţii care aduc dovezi că firmele la care lucrează încalcă legislaţia din domeniul concurenţei ar putea primi drept recompensă o parte din amenzile pe care le plăteşte compania.

About Adrian Sălăgean