Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,324 ori

Avertisment

Agenţia de rating Moody’s consideră că sistemul bancar din România este expus unui grav prejudiciu ca urmare a crizei datoriilor de stat din zona euro. Motivele pe care le invocă Moody’s sunt scăderea cererilor pentru exporturile româneşti şi scăderea investiţiilor directe străine, nivelul total de creditare în valută din sistem, care este de peste 60 la sută din soldul total al împrumuturilor şi slăbirea susţinerii băncilor mamă faţă de operaţiunile sucursalei din România.

Pensii în avans

Pentru perioada Sărbătorilor de iarnă, Poşta Română a convenit, de comun acord cu Casa Naţională de Pensii Publice, să achite în avans drepturile de protecţie socială din sistemul public de pensii, asigurări sociale de stat, IOVR, agricultori şi pensii militare. Astfel, în perioada 12 – 23 decembrie, plăţile se vor efectua la domiciliul beneficiarilor, iar până la data 29 decembrie, la ghişeele subunităţilor poştale, pentru titularii de drepturi avizaţi la domiciliu.

Datorii

Statul român are o datorie de circa 9,7 miliarde de euro, mai multor bănci, din care unele au activitate pe piaţa locală. Primii trei investitori care au cumpărat obligaţiuni de stat româneşti au fost Erste Bank (4,15 miliarde de euro), Societe Generale (1,28 miliarde de euro) şi Raiffeisen Bank (1,21 miliarde de euro).

Împrumut

România trebuie să împrumute în 2012 suma de 16 miliarde de euro. Din aceşti bani, 13,5 miliarde de euro vor fi folosiţi pentru plata creditelor ajunse la scandenţă, iar 2,5 miliarde de lei vor finanţa deficitul de 1,9 la sută din PIB.

Salariu maxim

Cel mai bine plătit român este un avocat bucureştean specializat în fuziuni şi achiziţii de firme. Acesta a încasat ca salariu, oficial, în anul 2010, suma de 3,68 milioane de euro. În medie, circa 10.000 de euro pe zi lucrătoare. Suma totală încasată de avocat în ultimii patru ani se ridică la 11, 6 milioane de euro.

About Adrian Sălăgean