Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,950 ori

După ce Metro a pus la vânzare, în urmă cu vreo câţiva ani buni, pulpă de porc pe eticheta căreia a omis să pună un “p” (la “pulpă”, dacă-nţelegeţi ce vreau să zic, şi nu, pe etichetă nu era scris “ulpă”), astăzi e rândul unui alt supermarket să o comită urât de tot. Aşa se face că dacă vreţi să călcaţi haine, puteţi cumpăra o masă de călcat fără priză.

masa de ca...cat fara priza

Din păcate, nu am reuşit să identific magazinul din care se poate achiziţiona o asemenea minune a tehnologiei, dar vă ţin la curent, iar dacă aflu, vă comunic negreşit. Ha ha, negreşit (uitaţi-vă la titlu, în partea de sus a acestei pagini).

Lia Olguţa Vasilescu este o tăntică pe care craiovenii au ales-o primar. O să-i spun “primăriţă”, parcă se potriveşte mai bine cu numele dânsei – Primăriţa Olguţa parcă ar fi numele unui desen animat. Primăriţa Olguţa este pesedistă, aşa că nu ratează nicio ocazie de a-l ataca pe candidatul Klaus Iohannis la funcţia de preşedinte. Şi face primăriţa Olguţa atât cât poate, cum ar fi să scrie pe Facebook: “Johannis, laşule, ieşi la dezbatere! Disputele electorale nu trebuie tranşate în stradă, punând în pericol copii nevinovaţi pe care îi plăteşti cu 50 de lei! Glăsuieşte ceva, necuvântătorule!“. Ce răspuns îi poate da un om cu prestanţa lui Klaus Iohannis unei “doamne” care i se adresează astfel? Ştiţi că eu sunt vorbăreţ de felul meu, dar la asemenea exprimare de margine de mahala (!) nu-ţi mai vine să răspunzi decât cu tăcere. Ignorând prostia, aceasta s-ar putea să dispară. S-ar putea…

olgutza3

Aceasta este primăriţa craiovenilor:

olgutza2

…şi aceştia sunt votanţii domniei sale:

votantii psdCa să nu vă chinuiţi prea mult, vă transcriu ce a scris primăriţa Olguţa şi ce i-au răspuns susţinătorii săi. Sunt doar câteva mostre, dacă aveţi răbdare, poate fi chiar distractiv să urmăriţi postările politicienilor şi comentariile pe care le primesc.

“Ultimele postări cred că i-au deranjat foarte tare pe simpatizanţii nemţălăului, care mi-au umplut peretele privat de înjurături. Astfel, am putut constata cu cine votează analfabeţii, fiindcă unul nu a nimerit o frază corectă din punct de vedere gramatical. laughing) Vai de voi!… Cât aţi mai muncit o noapte întreagă…”
“Adevărat grăieşti şi eu sânt ardelean nu oltean,dar nemul meu e România de astăzi şi dacă se poate o Românie mai mare cum a fost odinioară, chiar şi în interiorul UE,VOM FI UNIŢI!!!”
“O zi plină de bucuri e ca vremea atât de bună şi lume multă pentru supţinere sa ca Victor Ponta preşedinte cu tot respectul îl vom supţinem şi să fim încurajoşi. Victor Ponta Preşedinte”.

Ăsta e nivelul, dragii mei.

O pensiune din judeţul Hunedoara îşi face reclamă la Hunedoara TV. Până aici, nimic neobişnuit. Doar că sloganul său m-a făcut să simt acru în gură, ca atunci când pun gura pe o lămâie suculentă: “Bun venit, … avem totul pentru comfortul dumneavoastră”. Ca să-i lămuresc pe cei care au conceput reclama (şi sloganul, probabil), “comfort” este traducerea în limba engleză a cuvântului românesc “confort”. Sau invers. Ideea e că în română nu scriem niciodată “comfort” sau “comfortabil”.

comfortul

“Plata dumneavoastră a fost înregistrată cu success”, zice un site… oarecare. Oare care? Nu e chiar oarecare, e site-ul unui foarte mare distribuitor de gaze naturale. Care nu s-a obosit să scrie corect în limba română “succes”, că tu oricum le plăteşti factura, indiferent cu câţi “s” ţi-ar spune ei că ai plătit-o cu succes.

success

Şi dacă tot am râs de masa de călcat fără priză, iată încă o perlă “culeasă” dintr-un supermarket românesc: “Pilă pt. picioare din lemn”. Păi da, trebuie să ne gândim şi la persoanele cu picioare amputate şi care au fost înlocuite cu unele din lemn (pe vremuri, când nu existau proteze performante, picioarele amputate erau înlocuite cu unele din lemn…winking, doar şi ele au unghii care trebuie pilite. Sau… nu?!

pila pentru picioare din lemn

Asta-mi aduce aminte de “pijama pentru copii cu licenţă”, văzută de mine în oferta Lidl. Evident că nu copiii erau cu licenţă, ci pijamaua, iar “licenţa” însemna că producătorul a plătit drepturi de autor ca să poată folosi imaginile diferitelor personaje din desene animate sau filme.

Dar să revenim la oile noastre…

“Sfinţită de Patriahul Bisericii Române, Patriarhul Daniel, Centrul Socio-Medical «Sfântul Nectarie» este deschis tuturor celor ce nu îşi permit să meargă la medic”, scrie Luana Giuhat, în Ziarul Hunedoreanului. Sfinţită? Centrul medical a fost sfinţită? Staţi, că dacă vedem şi titlul, înţelegem despre ce-i vorba: “Biserica a deschis în Deva o mini policlinică pentru persoanele nevoiaşe”. Bine a făcut.

sfintita centrul copy

“Inspectoratul de Poliţie Judeţean Hunedoara a fost criticat de reprezentanţii Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România pentru că în ziua de 2 noiembrie, a primului tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, poliţiştii hunedoreni care au asigurat paza secţiilor de votare din judeţul Hunedoara nu au avut muniţie în armamentul din dotare”, scrie Ziarul Hunedoreanului. Cum e posibil aşa ceva, să trimiţi oştenii la luptă cu săbiile neascuţite? Păi iată că e posibil: “«S-a dispus ca poliţiştii repartizaţi la secţiile de votare să desfăşoare activităţi specifice misiunii primite, purtând la centură pistolul cu încărcătorul gol. Organizaţia noastră consideră că prin această măsură le-au fost puse în pericol vieţile poliţiştilor», se arată în comunicatul semnat de Biroul executiv al Sindicatului Naţional al Agenţilor de Poliţie din România”.

cu pistoalele goale

O să fiu sincer cu voi şi-o să vă mărturisesc că în ultima vreme m-am uitat cam mult la televizor. Şi, după cum aţi remarcat (dacă îmi citiţi constant rubrica), am citit cam puţine ziare. Din când în când, mai ies din confortul (cu “n”, da?) postului de ştiri Digi24 şi dau pe bolile televiziunii, Realitatea TV şi România TV. La Antena 3 nu mă uit decât atunci când am chef să râd cu lacrimi amare… Precum Eva, creată din coasta lui Adam, şi România TV a fost “ruptă” din Realitatea TV şi dată lumii să facă pui. Şi uitaţi ce pui face…

realitatea tv

(Titlurile astea erau afişate, luni seara, simultan, pe “burtierele” celor două televiziuni. Apreciez că RTV nu s-a luat după Realitatea şi în ce priveşte culoarea “burtierei”!)

“«Prezidenţiale» schimbă programul de la «Evidenţa Populaţiei»”, anunţă Servus Hunedoara. Of, dacă avem alegeri prezidenţiale doar la cinci ani, e greu de scris corect cuvântul ăsta: PRE-ZI-DEN-ŢIA-LE-LE. Nici măcar eu nu sunt convins că l-am despărţit corect, dar ştiu sigur că în titlul din Servus Hunedoara trebuia să fie “prezidenţialele” şi nu “prezidenţiale”.

prezidentiale schimba

Până săptămâna viitoare, să corectaţi bine şi mai ales să votaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'