Complexul Energetic Hunedoara, oaia neagră a Guvernului

Articolul a fost vizualizat de 2,440 ori

Cei din Vale nu o să-i mai vadă multă vreme de acum încolo. Dar în campania electorală au fost. Până la rang de ministru, reprezentanţii Ministerului Economiei s-au băgat în seamă cât au putut ei mai mult pentru a arăta electoratului ce planuri măreţe îi aşteaptă dacă Valea va vota stânga.

in subteranIar Valea a crezut şi a votat, iar acum e curioasă să vadă ce bunătăţi le vor fi trimise de la Bucureşti în materie de fonduri de investiţii pentru modernizarea instalaţiilor şi creşterea securităţii muncii. Poate fără să vrea, ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, a scăpat în timpul vizitei sale în Vale un porumbel pe gură, porumbel care privit de la o distanţă rezonabilă aduce îngrijorător de mult cu o cucuvea ce planează pe energetica hunedoreană.

“Descurcaţi-vă!”

Cuvântul de ordine în strategia Guvernului Ponta privitoare la modernizarea sectorului energetic din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este următorul: Descurcaţi-vă! La ora actuală, de exemplu, investiţia în modernizarea Termocentralei Paroşeni este întreruptă. Firma constructoare şi-a luat uneltele şi a plecat spre alte zări unde beneficiarii mai au obiceiul să plătească lucrările executate. Ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, care – cel puţin teoretic – se ocupă şi de CEH, recunoaşte că acest blocaj reprezintă o mare problemă, dar spune clar că soluţiile trebuie găsite strict de directorii entităţii energetice. “Aceasta este o problemă. Înţeleg că există şanse ca lucrurile să se deblocheze şi să intre în normalitate, dar directorii de la Complex sunt responsabili pentru găsirea unor soluţii şi nu vreau să pretind că sunt cel care trebuie să facă sau să găsească soluţii în locul domnilor. Ca şi Guvern, noi încercăm să facem ce depinde de noi. Atunci când le-am mărit acea perioadă în care pot să beneficieze de servicii de sistem şi de acel contract cu Transelectrica, am făcut acest lucru din două motive: ca să ajutăm la creşterea bonităţii şi ca să ajutăm la modernizarea complexului. Eu am respectat această promisiune”, a declarat la Lupeni ministrul Răzvan Nicolescu, care a avut excentricitatea de a vizita o mină.

Nu vine TVA-ul

Chestiunea e bine pusă de ministru, doar că e puţin pe lângă subiect. Adevărul este că firma germană care lucrează la realizarea investiţiei de la instalaţia de desulfurare a Termocentralei Paroşeni a părăsit şantierul, pe motiv că nu a fost achitat în totalitate, aşa cum s-a convenit, TVA-ul aferent investiţiei. Este vorba despre tranşa pentru luna octombrie, pentru care oficialii CEH nu au găsit toate sumele necesare.

About Adrian Sălăgean