Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 3,142 ori

S-a terminat nebunia! Avem preşedinte! De-acum, la muncă, nu la întins mâna!

“În judeţul Hunedoara, Klaus Iohannis a reuşist să se impună în mai multe oraşe, în faţa contracandidatului său Victor Ponta”, a scris Daniel Guţă, în Ziarul Hunedoreanului. Desigur, bucuros – ca mai toţi oamenii care vor un viitor pentru ţara asta – de rezultatele alegerilor, ziaristul era cu gândul în mai multe părţi, probabil şi la gazele de şist despre care primul ministru a spus că nu există pe teritoriul României. De-aia, în loc să scrie “a reuşit”, a scris “a reuşist”. Şi, să fim înţeleşi, dacă a fost un singur contracandidat, normal este să punem virgulă înaintea numelui său, în fraza de mai sus. Astfel, corect era “în faţa contracandidatului său, Victor Ponta”. Fie-i pierderea uşoară.

a reusist

“Reţele de socializare au făcut istorie în ziua alegerilor prezidenţiale”, scria Digi24.ro. De fapt, autorul ştirii a vrut să scrie “reţelele de socializare”, dar i s-or fi părut prea multe “e”-uri şi de-aia a preferat să lase “reţele de socializare”. Mie-mi vine să râd, că prin satele hunedorene am tot auzit despre “hoară, reţe, găini, gâşce” etc. şi mă gândesc la “raţele de socializare”, nu la “reţelele de socializare”. Deh, fiţi înţelegători, sunt un pic ameţit, după două săptămâni în care am avut emoţii… roşii!

retele de socializare

“Preşedintele PNL Deva, Tiberiu Balint, a ales o soluţie vizuală pentru a-şi exprima opinia despre rezultatul alegerilor de duminică”, a scris Raluca Cetean, în Ziarul Hunedoreanului. Asta e toată ştirea, pentru că dacă şi preşedintele PNL Deva “a ales o soluţie vizuală”, ce ar fi putut să adauge un ziarist, nu-i aşa?
NU-I AŞA! Oricare dintre jurnaliştii prezenţi acolo ar fi putut să-l atenţioneze pe Tiberiu Balint că are o greşeală URIAŞĂ pe una dintre hârtiile cu care şi-a “exprimat opinia” despre rezultatul alegerilor. Printre ele era inclusiv una pe care scria “PUIE MONTA”, dar ce mai contează?! Ei bine, contează. Contează că un lider politic nu ştie să scrie în limba română, dar mai grav e că niciunul dintre jurnaliştii prezenţi la sediul PNL/ACL nu s-a gândit să-i atragă politicianului atenţia asupra greşelii.

tine-ti minte tiberiu balint

O fac eu, că văd că-s ultimul apărător al limbii române din presa hunedoreană. Am ajuns, iată, şi “ultimul om” la ceva, spre satisfacţia unora. Aşadar, stimate domn Tiberiu Balint, preşedinte al PNL Deva, prin prezenta vă informez că NU ESTE CORECT să scrieţi “ŢINE-ŢI MINTE”. Niciodată! Corect este “Ţineţi minte”. Scriem “ţine-ţi” doar când spunem cuiva “Ţine-ţi părerile pentru tine” (“-ţi” vine de la “îţi ţine -» ţine-ţi”), aşa cum cred că gândiţi în momentul în care citiţi sfaturile mele pentru dumneavoastră. Să fie primite.

balint tine-ti

“Fraudă electorală la Coloneşti”, titrează Gazeta Oltului, prin “vocea” jurnalistei Nataşa Grigorescu. “Este deja o tradiţie ca în localitatea Coloneşti, în preajma alegerilor electorale să se întâmple evenimente demne de prima pagină a gazetelor. Fie că sunt alegeri locale, europarlamentale sau prezidenţiale, Coloneştiul este o zonă fierbinte, un sat fără câini, căci acolo fiecare acţionează după bunul plac, fără să conteze legile acestei ţări”.

europarlamentale

Biata jurnalistă s-o fi gândit că dacă localele şi prezidenţialele se termină în “le”, aşa trebuie să fie şi europarlamentarele. De ce să nu le zică “europarlamentale”? Păi chiar aşa, de ce nu? Pentru că în Parlament şi Parlamentul European nu sunt “parlamentali şi europarlamentali”, ci ”parlamentari şi europarlamentari”. Dar staţi, că jurnalista mai are o greşeală: “imediat după închiderea secţiile de votare”, scrie ea. Ei bine, pe lângă “europarlamentale”, asta e chiar o greşeală minoră!

inchiderea sectiile de votare

Luăm o scurtă pauză de la presă şi alegeri, ca să vă atrag atenţia asupra acestui anunţ găsit pe tocmai.ro, prin care o doamnă vrea să vândă o ”bicicletă epileptică”!
Vă daţi seama, biata bicicletă, ce viaţă tristă are? Lăsând gluma la o parte, bicicleta cu pricina se numeşte statică sau eliptică, de la “elipsă”. Elipsa este “Locul geometric al punctelor dintr-un plan pentru care suma distanţelor la două puncte fixe, numite focare, este constantă”. Bineînţeles că vânzătoarea nu are de unde să ştie cum arată mecanismul unei biciclete eliptice, dacă ceea ce vinde ea se numeşte “stepper” şi nu “bicicletă eliptică”. Vedeţi, doamnă, dacă n-aţi păstrat chitanţa?

bicicleta epileptica

Săptămâna trecută, Raluca Stroia, de la Glasul Hunedoarei, ne spunea despre “Ziua Europeană de Luptă împotriva Antibioticelor”. Dacă v-ar auzi cei care în secolele trecute au murit de boli considerate astăzi banale, s-ar răsuci în morminte. Păi întâi ne-am bucurat de inventarea antibioticelor, iar acum le blamăm, luptăm împotriva lor? Ar trebui să luptaţi împotriva prostiei celor care şi le administrează ca pe bomboane, împotriva medicilor care le prescriu atunci când nu sunt necesare, a farmacistelor care le dau “pe sub tejghea” cunoscuţilor, nu împotriva antibioticelor în sine, cetăţeni!

lupta impotriva antibioticelor

Acestea fiind spuse, până săptămâna viitoare, să corectaţi bine. Mi-aş permite o urare nouă, pentru viitor: SĂ FACEŢI LUCRURILE BINE!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'