Judeţul Hunedoara e în top 3 datornici pe ţară

Articolul a fost vizualizat de 1,730 ori

Cel mai recent raport al Ministerului de Finanţe arată că judeţul Hunedoara se situează pe locul al treilea pe ţară în ceea ce priveşte volumul arieratelor înregistrate de primării. Judeţul Hunedoara este fruntaş la capitolul „arierate înregistrate de unităţile administrative” din cauza municipiului Lupeni, care „deţine” singur peste 80 la sută din arieratele întregului judeţ.

Edilii din Lupeni spun că municipiul din Valea Jiului se regăseşte primul în nefericitul top al arieratelor, pe judeţ, din cauză că Guvernul Ponta nu a achitat lucrările efectuate pentru dezvoltarea zonei schiabile de la Straja.

Edilii din Lupeni spun că municipiul din Valea Jiului se regăseşte primul în nefericitul top al arieratelor, pe judeţ, din cauză că Guvernul Ponta nu a achitat lucrările efectuate pentru dezvoltarea zonei schiabile de la Straja.

 

Arieratele presupun datorii mai vechi de 90 de zile faţă de data la care sumele ar fi trebuit plătite. Dacă la finalul sezonului de vară judeţul Hunedoara înregistra datorii de peste 57 de milioane de lei, la sfârşitul lunii care tomai s-a încheiat valoarea acestora a scăzut la numai 29 de milioane de lei. Din acest total aproape 24 de milioane (adică peste 80 la sută) sunt datorii ale municipiului Lupeni. În comparaţie, Capitala are, în total, datorii mai mici de 17 milioane de lei. Edilii din Valea Jiului susţin că datoriile provin din faptul că Guvernul Ponta a refuzat să plătească lucrările efectuate în zona schiabilă de la Straja, pentru proiectele finanţate de Elena Udrea. Viceprimarul municipiului Lupeni, Cornel Lungan, recunoaşte că arieratele sunt uriaşe, dar adaugă că administraţia locală aşteaptă banii, potrivit contractelor, de doi ani.

Brad, pe lista datornicilor

Pe locul doi în topul arieratelor în judeţul Hunedoara se regăseşte municipiul Brad, cu 1.750.000 de lei (17,5 miliarde lei vechi). Viceprimarul celui mai nordic municipiu al judeţului spune că ştie despre datoria cu care figurează municipalitatea Brad în topul arieratelor deţinute de unităţile administrativ-teritoriale, dar adaugă că, statisticile, deşi foarte recente, nu prezintă situaţia actuală. “E adevărat că municipiul Brad a figurat cu arierate şi ştiu că am avut în jur de 18 miliarde (lei vechi) datorii, acumulate la spital. În jur de 80 la sută din finanţarea necesară pentru funcţionarea unităţii este asigurată prin intermediul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Hunedoara, dar sumele nu acoperă niciodată valoarea serviciilor prestate, aşa că spitalul ajunge cu facturile neplătite. Este vorba despre facturi neachitate la utilităţi: încălzire, electricitate, apă şi canal, dar şi pentru medicamente. Totuşi, luna aceasta datoriile au fost achitate, aşa că, în raportul care va fi întocmit la sfârşitul lunii, municipiul Brad nu ar mai trebui să apară pe lista neagră a arieratelor”, afirmă Aurel Circo, viceprimarul localităţii.

Trei judeţe: datorii cât o treime de ţară

Al treilea oraş în topul datornicilor este municipiul Petroşani, care are arierate de 590.000, acesta fiind urmat la o diferenţă de numai 50.000 de lei de oraşul Călan. Raportul inspectorilor fiscali arară că, la polul opus, cu cele mai mici arierate, apare în listă oraşul Aninoasa, cu datorii chiar mai mici decât unele comune hunedorene. Dintre localităţile rurale ale judeţului, Luncoiu de Jos figurează în lista datornicilor cu 520.000 de lei, aceasta find urmată de comunele Sălaşu de Sus (490.000 de lei) şi Pui (390.000 de lei). În ţară, numai judeţele Tulcea şi Vâlcea au datorii mai mari decât judeţul nostru. Vâlcea figurează cu restanţe mai vechi de 90 de zile în valoare de aproape 71 de milioane de lei, iar judeţul Tulcea înregistrează arierate de peste 55 de milioane. Cele trei judeţe, la un loc, adună sume restante în valoare totală de 155 de milioane de lei, ceea ce reprezintă aproape o treime din totalul arieratelor pe care le au unităţile administrative din toată ţara. Următoarele judeţe în topul celor cu arierate sunt Constanţa (cu peste 24 de milioane de lei) şi Satu Mare (cu mai bine de 21 de milioane).

Dacă sumele datorate de Primăria Lupeni nu ar fi luate în calcul, volumul arieratelor înregistrate de primăriile hunedorene ar totaliza doar 5 milioane de lei, sumă care ar plasa judeţul nostru în cea de-a doua jumătate a clasamentului întocmit de Ministerul Finanţelor. Potrivit inspectorilor fiscali, la întocmirea listei negre cu primăriile care au restanţe mai vechi de 90 de zile s-au luat în calcul doar acele unităţi administrativ-teritoriale care au arierate mai mari de 5.000 de lei. Mai mult, la sumele menţionate se mai adaugă arierate în valoare de 360 de milioane de lei, considerate „sume în curs de clarificare”.

About Ada Beraru