Săptămâna economică nr. 623

Articolul a fost vizualizat de 1,680 ori

Rectificare bugetară

Guvernul vine, pe final de an, cu o nouă rectificare, pozitivă, ce vizează plăţi de peste patru miliarde lei, din care mai mult de jumătate pentru plata drepturilor câştigate în instanţă de salariaţii din sectorul bugetar, se arată într-un comunicat al ministrului delegat pentru Buget, Darius Vâlcov. Din totalul de patru miliarde, 2,3 miliarde lei vor fi alocaţi pentru plata de titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, tranşa aferentă anului 2015, suma de 457 milioane de lei pentru plata despăgubirilor stabilite în sarcina Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor prin titluri executorii şi 523,7 milioane lei pentru achitarea arieratelor înregistrate în contabilitatea unităţilor/subdiviziunilor administrativ-teritoriale, inclusiv a instituţiilor publice finanţate integral sau parţial din bugetul local şi a spitalelor publice din reţeaua autorităţilor administraţiei publice locale, la data de 31 octombrie 2014 şi neachitate.

Prejudiciu

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a declarat că aproape jumătate din prejudiciul de 60 de milioane de euro din Dosarul I.C.A. a fost recuperat, ceea ce este o premieră pentru justiţia din România. În luna august, Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv în dosarul privind privatizarea I.C.A. la 10 ani de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, fostul Ministru Sorin Pantiş a primit o pedeapsă de 7 ani de detenţie, iar Gheorghe Mencinicopschi de 8 ani.

Evaluare

Băncile din România vor fi supuse, cel mai probabil în octombrie 2015, unui exerciţiu de evaluare cuprinzătoare, înaintea intrării în mecanismul de cooperare cu Banca Centrală Europeană, a declarat, sâmbătă, directorul Direcţiei Supraveghere din cadrul BNR, Nicolae Cinteză, care a avut în această săptămână prima întâlnire cu reprezentanţii BCE, în acest sens.

About Adrian Sălăgean