Un altfel de 1 Decembrie, la Hunedoara (GALERIE FOTO)

Articolul a fost vizualizat de 2,878 ori

În municipiul Hunedoara, ziua de 1 Decembrie a însemnat, până nu demult, doar câteva formalităţi şi-atât. Au fost ani în care ziua nu a fost marcată în niciun fel în oraş. De câţiva ani, situaţia s-a schimbat, iar schimbarea a fost cât se poate de evidentă pe 1 Decembrie 2014. Ziua Naţională a însemnat şi la Hunedoara solemnitate, bucurie şi speranţă.

defilare

Câteva sute de hunedoreni au înfruntat frigul şi ploaia şi s-au adunat luni, la ora 11, în Parcul Libertăţii din Centrul Vechi al Hunedoarei pentru a asista la depunerile de coroane. Rând pe rând, Primăria, Consiliul Local, partidele politice şi veteranii de război au adus câte un omagiu eroilor Primului Război Mondial. Discursurile au fost scurte şi sincere.

Cu momente solemne s-au reluat manifestările la ora 16.00, în faţa Casei de Cultură din Hunedoara. De data aceasta asistenţa a fost mult mai numeroasă. A fost pentru prima dată după Revoluţie când a fost posibil ca onorul militar să poată fi dat, de Ziua Naţională, şi în alt oraş decât reşedinţa de judeţ. O iniţiativă a Asociaţiei Municipiilor din România a făcut posibil acest lucru, lucru care s-a întâmplat şi la Hunedoara, în prezenţa prefectului judeţului, Sorin Adrian Vasilescu. Garda de Onoare a fost formată din angajaţi ai Ministerului Apărării Naţionale şi ai Ministerului Afacerilor Interne.

Discursuri sincere

Altă noutate. De 1 Decembrie, la Hunedoara, au lipsit discursurile patetice ori ipocrite. Puţinii vorbitori au fost succinţi şi sinceri. Prefectul judeţului a evocat importanţa momentului, dar a amintit şi de hunedorenii veterani ai celui de-al Doilea Război Mondial care “au pus ca miză propriile vieţi pentru a păstra România întreagă, aşa cum au moştenit-o de la bunicii şi părinţii lor”, menţionând chiar şi câteva nume. Discursul prefectului a inclus şi câteva nume de hunedoreni din societatea civilă, care sunt excelenţi ambasadori ai României: alpinista Alexandra Marcu, maratonistul Aristide Necula, inventatorii Corneliu Birtok – Băneasă şi Raul Oaidă, sau sportivul Toma Coconea.

Primarul Viorel Arion a venit în faţa hunedorenilor cu o cană cu însemne tricolore moştenită de la bunicul său, care a fost la Alba Iulia pe 1 Decembrie 1918, iar discursul său s-a rezumat la o scrisoare deschisă scrisă de o româncă plecată la muncă peste hotare, pe nume Ramona Strugariu, epistolă adresată… României: „Draga mea, astăzi îţi scriu ţie, îţi scriu ca celui mai aproape şi drag prieten (…winking M-am gândit mult şi cred că, de fapt, noi n-am stat lipiţi de cabinele secţiilor de vot, n-am ieşit în stradă ca să te luăm înapoi. Unde să te luăm? Tu eşti bine acolo unde eşti, cu munţii şi marea ta, cu oamenii tăi liberi şi frumoşi, care ştiu să lupte pentru valori şi care au învăţat despre tine mai mult decât cei care vorbesc în numele tău, fără să te cunoască. Nu, noi am stat precum nebunii în ploaie şi frig ca să ne iei tu înapoi. Ca noi, sau măcar copiii noştri, să se poată întoarce acasă. Acasă aşa cum numai noi ştim că poţi tu să fii”.

Deputatul de Hunedoara, Carmen Hărău, le-a vorbit hunedorenilor fără ajutorul vreunei notiţe: “Este emoţionant cuvântul domnului primar… Vă salut în numele tuturor politicienilor cu bună credinţă din Bucureşti şi vă asigur că sunt destul de mulţi, chiar dacă nu sunt atât de vizibili ca ceilalţi. Trebuie să le mulţumim tuturor celor care astăzi poartă arme şi ne rugăm lui Dumnezeu să nu fie vreodată puşi în situaţia de a ne apăra vieţile, ţara, onoarea. Fie ca bucuria de astăzi să se perpetueze şi-n zilele următoare şi să fie legată şi de ceea ce vom reuşi pentru Hunedoara noastră. Vă doresc să fiţi sănătoşi şi îmi doresc să ni se întoarcă acasă copiii. La mulţi ani România, la mulţi ani români, la mulţi ani hunedoreni”.

O paradă cu participare-record

Din faţa Casei de Cultură, zecile de soldaţi, jandarmi şi pompieri au plecat în marş spre intersecţia de la Union. În coloană s-a integrat şi Garda Ansamblului Arhitectural „Hotel Medieval” din Alba Iulia, care, în faţa Hotelului Rusca, a prezentat primarului un onor, neoficial, dar spectaculos, după care a pus la încercare timpanele miilor de hunedoreni prezenţi cu câteva lovituri de tun. Uniformele militare, sutele de steaguri tricolore distribuite în mulţime şi uniformele viu colorate ale “soldaţilor” din cetatea medievală de la Alba-Iulia au compus un 1 Decembrie viu colorat la Hunedoara. Luminile de Crăciun, aprinse pentru prima dată duminică seara, la 18.30, au contribuit şi ele la spectacolul vizual. Parada s-a încheiat pe platoul din faţa Stadionului, unde a fost deschis oficial “Orăşelul lui Moş Crăciun”, moment marcat cu un foc de artificii şi un spectacol muzical.
Din zona “Teatru” au plecat, în spatele coloanei militare câteva sute de hunedoreni. În zona Rusca, erau deja câteva mii.

Foto: parada de 1 Decembrie, la Hunedoara

About Ciprian Iancu