Săptămâna economică nr. 624

Articolul a fost vizualizat de 1,892 ori

Salarizare

Câştigul salarial mediu nominal net a fost de 1.705 lei în luna octombrie a acestui an, în creştere cu 7 lei (0,4%) faţă de luna precedentă şi cu 5,6% faţă de luna similară din anul trecut, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS). În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna septembrie în învăţământ (5,3%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, respectiv în administraţia publică (0,4%), sănătate şi asistenţă socială (0,1%).

Record

Preţul petrolului Brent cu livrare în ianuarie a coborât la 67,35 de dolari pe baril, cel mai jos nivel din octombrie 2009 până în prezent, după ce mai multe bănci au redus prognoza de creştere a preţului petrolului pentru anul viitor, transmite Bloomberg. Preţul vine ca urmare a deciziei Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a menţine producţia de petrol la nivelul de 30 de milioane de barili de ţiţei pe zi. OPEC furnizează 40% din necesarul de petrol la nivel mondial.

Ajutoare de stat

Firmele mici şi mijlocii din domeniul producţiei ar putea beneficia de o schemă de minimis de maxim 100.000 de euro, printr-un program pe care Departamentul pentru IMM-uri, Mediul de Afaceri şi Turism vrea să-l implementeze în perioada 2015-2017, cu un buget de 250 milioane de euro. Cu ajutorul acestei scheme de minimis se are în vedere susţinerea unui număr aproximativ de 830 de firme mici şi mijlocii pe an, printr-o subvenţie de maximum 100.000 euro şi totodată crearea unui număr de aproximativ 2.500 noi locuri de muncă anual, în urma investiţiilor efectuate de companiile beneficiare ale schemei.

Taxa pe cultură

Senatul a adoptat tacit, luni, o propunere legislativă privind instituirea unui timbru cultural. Timbrul cultural va fi sub mai multe forme, precum literar, în valoare de 1 leu, pentru fiecare exemplar de suport conţinând reproduceri de carte beletristică. Timbrul cinematografic ar fi în valoare de 2% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale cu opere cinematografice. Un alt timbru cultural ar fi cel teatral, în valoare de 5% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale ori reproduceri cu opere teatrale. Timbrul muzical ar fi în valoare de 5% din preţul unui bilet de intrare la spectacol şi 2% din preţul fiecărui exemplar de suport conţinând înregistrări sonore sau audiovizuale ori reproduceri cu opere muzicale, altele decât folclorice.

About Adrian Sălăgean