Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 3,900 ori

Mi-am făcut cont pe site-ul ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), ca să pot vedea şi singur ce datorii am către buget. Am, că doar sunt român şi respir, deci trebuie să le plătesc pentru asta. Ce m-a frapat a fost faptul că nici măcar în mediul virtual, cei de la ANAF nu au putut renunţa la “limba de lemn”. Vă redau mai jos mesajul pe care l-am primit când mi-am făcut contul şi să-mi spuneţi voi dacă nu vă stă un pic inima atunci când citiţi formulările folosite:

anaf

“Ca urmare a cererii dumneavoastră de înrolare în Spaţiul Privat Virtual vă aducem la cunoştinţă că înregistrarea s-a înregistrat cu succes. Menţionăm că, informaţiile cu privire la datele dumneavoastră de înrolare în Spaţiul Virtual Privat pot fi salvate în format html (Ctrl-S) şi pot fi imprimate.
Verificarea a fost efectuată cu succes şi înregistrarea este aprobată. Vă puteţi autentifica în contul dvs. după ce primiţi email-ul de confirmare”. Eu, unul, mi-am imaginat că mesajul îmi este citit de o doamnă cu buzele roşii, cu părul foarte creţ şi cu multe bijuterii din aur – ştiţi genul de “ghişeistă” cu aere de mic dictator.

În Kaufland am dat peste un aspirator care… face el ceva, dar nu ştie să “spună” corect ce face: “Aspirator emed-uscat” scrie pe cutie. Noroc că preţul afişat deasupra lui m-a lămurit că este un aspirator “umed-uscat”, adică poate aspira atât praf, cât şi… apă.

aspirator emed uscat

“DECIZIE. 24 ianuarie, declarată sărbătoare naţională de Parlament. CALENDARUL minivacanţelor de sărbători şi de anul viitor”, scria Ziarul Hunedoreanului. Cum este ilustrat articolul? Cu o poză cu jumătăţi de ceapă în care s-a pus sare, adică acel calendar care le spune bătrânilor cum va fi vremea în anul următor. Nicio legătură cu calendarul vacanţelor, minivacanţelor sau al zilelor libere. Doar că Raluca Cetean n-o fi găsit altă poză cu un calendar, aşa că a ales-o pe asta. Tot e ceva.

calendarul

Închideţi toate redacţiile, mergeţi acasă, lăsaţi-vă de meserie! Am dat peste titlul suprem, cel mai titlu, dacă-mi este permis. L-am găsit la un blogger, care l-a luat de pe site-ul Antena 1. Titlul sună aşa: “Rihanna e seminţe pe lângă albaneza asta! Bleona a dat cădere la toată America! GALERIE FOTO interzisă cardiacilor!”. Deci, efectiv, deci… cum să vă spun? DECI NU POT SĂ CRED CĂ EXISTĂ OAMENI PLĂTIŢI SĂ “GÂNDEASCĂ” ASTFEL DE TITLURI! Era să scriu “să defecheze”, dar eu nu-s chiar atât de porc!

e seminte

Ce-am învăţat noi de aici, dragi studenţi la jurnalism şi dragi jurnalişti? Că nu eşti “un adevărat” dacă nu aduci în presă expresiile pe care le-ai “cules” din cartier, în drum spre serviciu, dimineaţa devreme, sau în drum spre casă, noaptea târziu. “X e seminţe pe lângă Y” şi “X a dat cădere la cineva” (atenţie, nu “cuiva”, ci “la cineva”!) sunt, aşadar, expresii pe care acum le puteţi citi în presă. RUŞINOS.
Cred că Bleona ar fi foarte jenată dacă ar afla ce scrie despre ea presa din România. Mai ales că i-ar lua ceva până să afle ce au vrut, de fapt, să spună “jurnaliştii”.

“Doi hunedoreni au avut parte de călătoria vieţii lor. Peste 200 de zile şi 30.000 de kilometri parcurşi într-o aventură globetrotteristă de zile mari!”, scrie Monna Voinescu, în Ziarul Hunedoreanului. Acu’ eu nu vreau să zic că acest cuvânt, “globtrotteristă”, nu ar exista. Zic doar că eu nu l-am mai întâlnit până acum. Sigur că ştiam de “globe-trotter”, dar “aventură globetrotteristă” mi se pare o construcţie forţată. Probabil că, după mai mulţi ani de scris reportaje, îţi permiţi să inventezi cuvinte. O să mă gândesc la asta, vreau să las şi eu ceva viitoarelor generaţii.

globtrotterist

“Noi modele de limitatoare de viteză, în zona şcolilor din oraş”, scria Andrei Faur, în Glasul Hunedoarei, săptămâna trecută. Să nu vă lăsaţi înşelaţi de numele pe care îl poartă această publicaţie. Nu este glasul oraşului Hunedoara, ci glasul întregului judeţ. Domnul Faur nu prea ştie că Glasul este citit şi în alte oraşe şi, ca mulţi alţi jurnalişti de presă locală, crede că dacă dumnealui locuieşte în Deva şi este ziarist la un ziar care are redacţia în Deva, toţi cititorii sunt deveni şi nu vor decât să ştie ce se întâmplă în Deva. De aici şi titlul “Noi modele de limitatoare de viteză, în zona şcolilor din oraş”. Că doar n-o fi Deva singurul oraş din judeţ, nu?

glasul devei

“Numerele maşinii se ascund la un buton”, titra Antena 1, în emisiunea Observator. Mamă, îmi zic, să vezi ce anchetă jurnalistică au făcut ăştia!. De unde? Au găsit pe Internet un anunţ de vânzare a unui sistem care poate să acopere plăcuţa de înmatriculare, au căutat şi pe YouTube, au găsit filmuleţul de “prezentare” a produsului şi gata ştirea! Dar stai, că au mai trebuit să-i dea şi titlu. Şi aici a intervenit geniul din redacţia Observatorului. “Să fie scurt şi concis”, a zis: “Numerele maşinii se ascund la un buton”. Adică le dai buton şi se ascund, aşa cum şi maşinile bine întreţinute pornesc la prima cheie. Gata ştirea? Gata. Ne luăm salariile şi mergem în centrul vechi, să ne cinstim cu o bere scumpă. Să ne fie de bine.
Până la închiderea ediţiei, butonul la care se ascund numerele nu a putut fi contactat pentru declaraţii.

se ascund la un buton

Dacă locuiţi în Hunedoara, sigur ştiţi ce-i “Tomberonul fiscal”. E încă o creaţie a persoanei responsabile de brutăria Happy Bread. Vi-l amintiţi pe piticul brutar-liber-cugetător? Ei bine, tot din “laboratorul” care l-a dat lumii pe pitic a ieşit şi această idee, de a scrie pe coşul de gunoi din faţa brutăriei “Tomberonul fiscal”. Aici aterizează bonurile fiscale primite de clienţi la cumpărarea produselor de panificaţie.

tomberonu fiscal

Ehei, dac-am avea şi noi Fisc aşa cum au americanii IRS-ul, să vezi cum am ţine de bonurile fiscale de parcă ar fi din aur! Cu ele îţi poţi justifica, în America, toate cheltuielile, iar dacă nu le ai şi ţi-a crescut un jeep în faţa casei, ai încurcat-o. La noi, deocamdată, mai merge şi cu tomberoane fiscale.

P.S.: Pentru că trăim în epoca Facebook-ului şi a comunicării, dar brutăria Happy Bread nu are deloc prezenţă online, lansez încă o dată invitaţia către piticul brutar să mă contacteze pe adresa redacţiei, poate punem (la cuptor) de-o colaborare: în timp ce eu mă odihnesc şi ronţăi pâine cu multicereale, el vă spune ce-a mai auzit la fereastra prin care trec, zilnic, câteva sute sau chiar mii de pâini şi probabil la fel de multe poveşti. Loc avem, după cum vedeţi.

În final, avem de la Bucureşti o ştire “senzaţională”: un tramvai a virat stânga, în încercarea de a evita un autoturism condus de un prostovan care a vrut să întoarcă pe un drum cu două benzi pe acelaşi sens. Adică a vrut să întoarcă şi să meargă pe contrasens, dar l-a “surprins” un tramvai care a încercat să îl ocolească (deşi tramvaiul merge pe şine, da?), dar nu a putut evita impactul. BREAKING NEWS, într-adevăr. Că s-a cam “spart” maşina.

tramvai

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'