Alessia, micuţa care are album de colinde la patru ani

Articolul a fost vizualizat de 2,084 ori

“Primiţi colinda? Mă numesc Maria Alessia Şfarţ, am 4 anişori şi am înregistrat 12 colinde pe care le-am strâns într-un album, (…) să ne bucurăm împreună şi să colindăm pe Iisus”. Este invitaţia lansată de o micuţă din Orăştie, care a devenit astfel cea mai tânără interpretă care scoate un CD, după Cleopatra Stratan. Vocea fetiţei se alătură astfel glasurilor din familia ei de muzicieni.

micuta colindatoareMaria Alessia Şfarţ este înaltă de-o şchioapă, dar are ambiţii mari. Este bucuroasă că poate cânta, că i se ascultă colindele, dar nu este conştientă pe deplin de performanţa ei. Nici nu are cum – în familia Şfarţ toţi cântă, aşa că ea este doar cel mai recent membru care are propriul album de colinde. „Ne bucurăm că putem realiza acest album la o vârstă atât de fragedă. Credem că este a doua fetiţă după Cleopatra Stratan care are propriul CD”, spune tatăl micuţei interprete, Dani Şfarţ. De fapt, Alessia cântă de la doi ani! Tatăl ei a descoperit uimit acest lucru: „Cântam la claviatură, ea se plimba şi se juca pe lângă mine şi fredona orice cântec interpretam eu. E de remarcat faptul că ea a început să cânte înainte să scrie şi să citească, înainte chiar să vorbească bine şi, din vocea ei ca un clopoţel, răsună azi colindele româneşti”, spune tatăl care este şi îndrumătorul muzical al Alessiei. El o însoţeşte şi o acompaniază atât pe ea, cât şi pe fratele ei, Andrei, care cântă de la patru ani, iar primul album, tot de colinde, l-a scos la şase ani. Dani Şfarţ are şi el un album: „Este unul de muzică instrumentală pentru sărbătorile de Crăciun, care se poate asculta în familie, în preajma bradului. Şi soţia cântă minunat şi ne pregătim pentru o surpriză muzicală, în patru. Vom realiza împreună un album în care vom avea un dialog muzical. La noi în casă se cântă mult şi în fiecare zi.” CD-ul Alessiei conţine 12 colinde şi o urare specială, iar lansarea albumului a avut loc la Biblioteca municipală „Sebastian Bornemisa” din Orăştie.

O familie de colindători

Dacă Maria Alessia este la grădiniţă, Andrei învaţă în clasa a VI-a la Şcoala Aurel Vlad din Orăştie, mama lor este profesoară de română – engleză, dar predă momentan în învăţământul primar, iar CV-ul lui Dani Şfarţ este impresionant. Timp de 18 ani a dirijat corul “Arhanghelii” şi 20 de ani a fost “organist prin lume”. Mai nou, a studiat şi teologia la Facultatea de Teologie Ortodoxă “Ilarion V. Felea” în Arad. Ascultând povestea celui care acum se recomandă “teolog misionar”, îţi dai seama că talentul Alessiei este o moştenire frumoasă. Dani cântă şi el de la trei ani, vârstă la care a pus pentru prima dată mâna pe un acordeon, apoi a încercat toate instrumentele cu clape: „La început am avut un acordeon de jucărie, după ce m-am mutat cu ai mei într-un bloc nou şi l-am auzit pe vecinul cum cânta. Am ascultat atent, cu urechile ciulite. El avea un acordeon mare şi repeta zilnic. Eu stăteam efectiv cu urechea lipită de ţevile de apă pe care se auzea muzica mai bine. Am fost marcat de sunetele frumoase ale acordeonului, după care, încet-încet, ne-am împrietenit şi am ajuns să ating clapele acordeonului şi, la prima vizită, am cântat o melodie fără să mă ajute sau înveţe cineva. Pe urmă i-am convins să-mi cumpere un acordeon mai mare şi am cântat. De atunci, a început totul. Toată viaţa am cântat doar la claviaturi, corzile nu mi-au plăcut deloc, pentru că am degetele subţiri şi mă înţepau”, mărturiseşte Dani.

Andrei, care are acum 12 ani, s-a apucat şi de tobe. „Este un percuţionist talentat pentru vârsta lui”, se mândreşte tatăl său. Băiatul spune că a simţit nevoia de ritm: “Când îmi făceam temele sau stăteam pur şi simplu îmi venea să bat aşa cu degetele, am încercat şi la tobe şi mi-a plăcut”. Acum Andrei are deja un set de tobe profesionale şi ca mentori şi-a luat nişte toboşari pe care îi vede toată ziua la televizor. La claviatură, tatăl îl susţine pe partea ritmică. Între teme, relaxare şi tenis, Andrei găseşte loc şi pentru repetiţiile la tobe. “Eu visez să fac muzică, percuţie, dar şi vocal”, spune Andrei, în timp ce Alessia are planuri legate de Moş Crăciun: “O să-i cânt toate colindele, pe toate i le spun! Ba nu, o să-i cânt o colindă pentru fiecare cadou”, se răzgândeşte micuţa. Cu trei albume în familie şi o surpriză în plan, familia Şfarţ urează: “Binecuvântată să vă fie săptămâna cu Iisus Hristos la cârma vieţii”.

Tags: ,

About Laura Oană