Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,475 ori

Ehei, dragii Chiorului, a venit vremea să ne distrăm pentru ultima dată, în acest an, pe seama celor care greşesc. Adică a oamenilor muncitori, că am citit eu pe undeva că numai cine nu munceşte nu greşeşte, dar până şi această afirmaţie mi se pare greşită, pentru că am văzut destui leneşi şi asistaţi social care greşesc. Mai ales pe Facebook şi mai ales din punct de vedere gramatical, că ăsta e aspectul care m-a interesat. În rest, sunt liberi să greşească în viaţă, aceasta are felul ei propriu de a le da palme. Dar să purcedem la corectat.

De la televiziunea de ştiri Digi24 aveam oarecare pretenţii, pentru că până acum au dat dovadă de corectitudine atât în scris, cât şi în abordarea subiectelor de ştiri. Am fost un pic dezamăgit să constat că angajează oameni care nu ştiu să scrie “în cunoştinţă de cauză“. Iată:
“«Dacă părinţii doresc să le ofere copiilor aceste produse, dar părinţii le oferă în cunoştiinţă de cauză şi ştiu exact când să le ofere – eventual de sărbători, la o onomastică – este treaba lor», a declarat deputatul PSD Ninel Peia”. Nu cred că deputatul a “declarat” cuvântul scris greşit.

in cunostiinta de cauza

Primăria Municipiului Hunedoara organizează un concurs foto. Persoana responsabilă cu pagina de Facebook a primăriei nu se înţelege întotdeauna prea bine cu limba română, mai pune câte o virgulă între subiect şi predicat, se mai încurcă la traducerea din engleză a unor cuvinte sau expresii… cam aşa: “Cei care participă la concurs sunt rugaţi să dea share pozei lor, pentru a strânge cât mai multe like-uri. Fiecare concurent are dreptul să se înscrie la concurs cu maxim 3 poze. Poza cu cele mai multe Like-uri/Îmi place, va fi cea câştigătoare”.
Chiar sunt curios să văd care va fi “poza cu cele mai multe Îmi place”! Câteva mici sfaturi pentru amploiat: în loc de “cele mai multe Îmi place”, eu aş fi zis “cele mai multe aprecieri; nu se pune niciodată virgulă între subiect (“poza”) şi predicat (“va fi”); după virgulă se lasă întotdeauna spaţiu. Unul singur.

cele mai multe imi place

Mai ţineţi minte titlul ăla imposibil, în care o “vedetă” era făcută “seminţe” de către jurnalistul de stradă? Ei bine, site-ul Antena 1 “se întoarce” cu următoarea capodoperă:
“FECIOARA MARIA a apărut pe cer! Totul a fost FILMAT! Biserica a vrut să ASCUNDĂ imaginile! (video)”. No comment.

totul a fost FILMAT

Dacă vă doriţi un copil fără pete şi fără miros, puteţi cumpăra o soluţie specială, “de îndepărtat pete pentru rufe copii fără miros”. E scumpă, dar probabil că e şi foarte eficientă!

copii fara miros

Rămânem în curtea lui Voiculescu, mai precis pe site-ul cotidianului Jurnalul Naţional, pentru încă o ştire de maximă importanţă pentru popor: “Soţul cântăreţei Cristina Rus, milionarul Dragoş Bîlteanu sub ancheta DIICOT”. Ei, sărăcuţii, nu mai au virgule, am auzit că nici salariile nu s-au dat, deci de unde să mai ai pretenţii de virgule?!
Cum, nu ştiţi cine-i Cristina Rus? Este “vedeta de muzică lejeră”. Asta cred că spune tot.

muzica lejera

Turnul Sfatului, un ziar din Sibiu pe care-l ştiam serios, ne anunţă că “spre diferenţă de anul trecut, acum întreaga pietonală Nicolae Bălcescu este acoperită cu led-uri multicolor”. Spre deosebire de alţi ziarişti, ăsta a vrut toată viaţa să fie altfel. De-aia nu foloseşte niciodată cuvinte uzuale, el nu scrie “spre deosebire de…”, ci “spre diferenţă de…”, ca să pară mai intelectual, aşa.

spre diferenta

Un site obscur, unul dintre multele care formează ceea ce eu numesc CIUMA PRESEI ONLINE ROMÂNEŞTI, are obiceiul să pună tot felul de titluri bombastice, care să-i atragă pe site-ul lor pe oamenii care îşi pierd liniştiţi vremea pe Facebook. Iată doar două dintre ele: “A luat un cuţit şi a tăiat această pâine. Cum arată în interior este peste aşteptări”. Cum să arate? O fi proaspătă?

titluri bomba 1

“O fetiţă a început să danseze în metrou – dar priviţi reacţia străinilor de lângă ea”. În ritmul ăsta, în curând vom avea titluri care ne vor spune scurte povestiri.

titluri bomba 2

Dar avem şi bombe “adevărate”: “BOMBĂ! Cine sunt evazioniştii reţinuţi de procurori: unul trebuia să fie şeful ABADL”; “Bombă! Iată cine este interlopul constănţean prins cu arma lui Corduneanu”. Şi uite de-asta nu mai citesc eu deloc presa online, că mă stric de cap.

titluri bomba 3

Un alt site stupizel ne anunţa, nu de mult, că “VA FI PRĂPĂD!”. Cum de ce? Iată, pentru că vin ninsori abundente. Dacă până acum, la prima ninsoare, autorităţile erau cele luate prin surprindere, iată că, mai nou, şi pe ziarişti îi surprinde venirea iernii – cu tot ce înseamnă ea, inclusiv ninsori. Ninsorile abundente sunt normale, “dragi” ziarişti cu capul mic, în ţara noastră, în timpul iernii. Uneori mai ninge şi toamna şi chiar şi primăvara. Ninsorile abundente nu înseamnă că e prăpăd, ci că natura îşi vede de ale ei, fără să ne consulte pe noi.
Dar văd că ziariştii ăştia mai noi cred că nu se pot face afişări de pagini fără să bage panica în populaţie. Trebuie să-i speriem, să creadă că viaţa le este pusă în pericol, că altfel nu-i convingem să ne dea un amărât de click. Şi fără click-uri multe, nu o să mai avem nici reclame pe site, iar fără reclame o să murim de foame. O SĂ MURIM DE FOAME! VA FI PRĂPĂD!
Asta e, ziariştii “de online” sunt încuiaţi închişi într-un cerc vicios!

va fi prapad

Titlurile prea lungi sunt responsabile şi pentru eroarea de mai jos, “culeasă” de pe site-ul Ziarului Hunedoreanului. Bine, nu titlurile sunt vinovate, ci autorul lor, cel care simte nevoia să pună cât mai multe detalii în supratitlu, iar pe site ajung nişte cârnaţi prea greu de digerat.

cu craciunului

Dacă nu înţelegeţi, vă “traduc” eu: “FOTOGALERIE/MINIFOTBAL/«CUPA CRĂCIUNULUI» EDIŢIA A III-A LA SIMERIA/Gazde, gazde, dar competiţia se joacă pe trofee. Aşa ar fi trebuit să arate titlul, dar pentru că Sami Tamaş nu ştie să lase spaţiu după “/”, cuvintele pe care acest semn le desparte sunt lipite şi… se despart de capul lor sau pur şi simplu dispar. Este şi cazul de faţă, când “Cupa Crăciunului” a devenit “Cu Crăciunului”.

Până în 2015, să fiţi cuminţi şi în loc să spargeţi seminţe în faţa televizorului, mai bine aţi citi o carte. Şi, de la anul, să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'