Şi chinezii ne-au luat-o înainte la salarizare

Articolul a fost vizualizat de 1,575 ori

În urmă cu nu mai mult de 20 de ani, la începutul avântului economic al Chinei, muncitorul chinez nu câştiga în medie mai mult de 60-100 de dolari pe lună, în condiţiile în care în marile întreprinderi din continentul asiatic se lucra pe trei schimburi, iar muncitorii erau nevoiţi să doarmă lângă utilajul pe care-l deserveau.
În doar două decenii, China a devenit un gigant economic, iar salariile celor care lucrează în această ţară au crescut atât de mult încât “atelierul lumii” riscă să devină necompetitiv pentru investitorii care caută pieţe cu mână de lucru ieftină.

Chinezul, peste român

china_econÎn cele mai bogate regiuni ale Chinei, muncitorii sunt plătiţi cu cel puţin 2,76 dolari pe oră. Poate că este puţin în comparaţie cu ce primeşte un american sau un neamţ, însă pentru chinezul de rând care ajunge să primească acest salariu minim este foarte bine şi, având în vedere costul vieţii în China, poate ajunge să ducă o viaţă decentă.

Dacă am transpune acest salariu minim din China în moneda românească, ar însemna circa 1.700 lei pe lună (la 168 de ore lucrate pe lună), cât câştigul salarial mediu net în România. Să nu uităm, însă, că mulţi chinezi nu muncesc doar 8 ore pe zi nici acum, ci pot să stea în fabrici chiar şi 10-12 ore. Un alt aspect important este că alimentele sunt mai ieftine în China decât în România, la noi preţurile la mâncare fiind cel puţin la nivelul celor din Uniunea Europeană. O familie de chinezi cu doi adulţi plătiţi cu salariul minim se va descurca mult mai bine decât una de români plătită cu salariul mediu.

Bineînţeles, putem lua în calcul faptul că în România salariul minim nu este egal cu salariul efectiv, graţie plăţii la negru, dar cel puţin în teorie chinezii plătiţi cu salariul minim au ajuns să trăiască în medie mult mai bine decât muncitorii noştri plătiţi tot cu salariul minim. Există totuşi regiuni în China unde salariul minim este de numai 1,31 dolari/oră, ceea ce înseamnă în moneda românească undeva la 800 lei. Salariul minim în România a urcat de la 700 de lei, în 2012, la 900 de lei, după ce în luna iulie a acestui an a fost operată ultima majorare. De altfel, de la 1 ianuarie 2015 este programată o nouă creştere de salariu minim, la 975 lei, iar de la 1 iulie ar putea urca la 1.050 lei.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean