Săptămâna economică nr. 626

Articolul a fost vizualizat de 1,475 ori

Import

România a importat, în primele zece luni ale acestui an, o cantitate de ţiţei de 5,61 milioane tone echivalent petrol (tep), cu 1,37 milioane tep (32,3%) mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Producţia de ţiţei a depăşit, în perioada ianuarie – octombrie 2014, 3,167 milioane tep, fiind cu 1,7% (53.600 tep) mai mică faţă de cea din perioada similară a anului trecut. Conform statisticilor BP, rezervele dovedite de petrol ale României se ridicau la finele anului trecut la 600 de milioane de barili, faţă de un miliard de barili la sfârşitul anului 1993.

Buget şomaj pe minus

Bugetul asigurărilor de şomaj pentru 2015 este mai mic cu 4,99%, deoarece Guvernul preconizează pentru anul viitor o reducere a ratei şomajului la 5,1%, de la 5,3% în 2014, corespunzătoare unei scăderi cu 20.000 de persoane a numărului de şomeri, la 465.000, a declarat, sâmbătă, ministrul Muncii, Rovana Plumb, cu ocazia dezbaterilor generale la proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2015.

Inaugurare

Lotul I al tronsonului de autostradă Nădlac-Arad a fost inaugurat sâmbătă. Este al doilea tronson de autostradă deschis traficului în acest an, după lotul 3 al autostrăzii Orăştie-Sibiu, care permite circulaţia neîntreruptă pe autostradă între Sibiu şi Deva, pe 126 km. În total, în 2014, au fost deschişi traficului 44 km de autostradă. Acest tronson este ultimul din România, cel mai la vest, şi va conecta autostrada de pe vechiul coridor IV (Nădlac – Arad – Timişoara-Lugoj – Deva – Sibiu) de autostrăzile din Ungaria şi, mai departe, de Vestul Europei.

Scumpire

Preţul mediu al energiei electrice vândute la tarif reglementat clienţilor casnici care nu şi-au schimbat furnizorul de energie va creşte de la 1 ianuarie cu 0,26%, ca urmare a majorării valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate şi a reducerii altora. Explicaţia ANRE pentru această majorare este creşterea valorii componentelor de preţ ale tarifelor reglementate şi reducerea valorii componentei de rezervare/abonament facturate corespunzător cotei reglementate de energie electrică.

About Adrian Sălăgean