Otilia, căciuliţele animate şi pasiunile handmade

Articolul a fost vizualizat de 4,033 ori

Şoricei, pisicuţe, broscuţe, căţeluşi, ştrumfi se iţesc de peste tot din jurul femeii care croşetează neîncetat. Talentul Otiliei Muntean dă naştere unei colecţii simpatice foc de căciuli inedite. Şi cum în iarna aceasta se poartă mult… urechile, artista de obiecte handmade le oferă clienţilor căciuliţe “animate”. Produsele ei nu sunt doar drăguţe, dar iau şi forma unor animăluţe, dar şi personaje din desene îndrăgite de copii şi adolescenţi.

După ieşirea la pensie, Otilia Muntean şi-a transformat pasiunea pentru tricotat într-o sursă suplimentară de venit

După ieşirea la pensie, Otilia Muntean şi-a transformat pasiunea pentru tricotat într-o sursă suplimentară de venit

În târgurile handmade de iarnă de la Deva remarci rapid standul unde căciuliţele pisicuţe stau frumos între colegele şoricei şi căţei. Ba unele au chiar şi fulare asortate. Sunt creaţiile artistei de obiecte handmade din Deva Otilia Muntean.

“În ultimul timp, lucrez mai mult cu croşeta. Pentru căciuliţe se face prima dată baza, în funcţie de circumferinţa capului micuţului, apoi se termină împletitura spre creştet şi mă gândesc ce să pun pe ea: ochişori, urechi, ori guriţa la Hello Kitty. Am comenzi şi de Minnie, care e prietena lui Mickey Mouse. L-am avut şi pe el, dar căciuliţele s-au vândut rapid”. În faţa lor, nu-ţi poţi stăpâni zâmbetul, în timp ce alţii exclamă încântaţi, iar copiii aplaudă micile creaturi de lână. Otilia a pregătit până şi durdulii oameni de zăpadă, care pot fi ori atârnaţi în pomul de iarnă, ori pot fi aplicaţi pe haine: “Copiii când văd un om de zăpadă şi-l doresc pentru că e simpatic. L-au cumpărat şi adulţii! Adolescentele îmi cer şi modele de căciuliţe cu ştrumfi, căciuli albastre cu urechi, ochi şi moţ albastru «ştrumfesc».

La ştrumfi, e musai să nimereşti culoarea”, te lămureşte Otilia, care, în acest sezon, a dat însă lovitura cu… broscuţele. De fapt, sunt căciuliţe-broscuţă. Bineînţeles că sunt verzi şi au ochii rotunzi cusuţi pe creştet. Pentru fanii Muppets, sunt rude apropiate de-ale prezentatorului Kermit!

Se poartă urechile

Căciuliţele “cu urechiuţe” sunt la mare căutare în Occident, unde costă de la 15 euro în sus. Otilia cere pe ele 20 – 25 de lei.

Căciuliţele “cu urechiuţe” sunt la mare căutare în Occident, unde costă de la 15 euro în sus. Otilia cere pe ele 20 – 25 de lei.

Otilia lucrează de copilă cu acele şi lâna, de aceea îi vine greu să priceapă că, în 2015, a devenit “artist de obiecte handmade”: “Eu lucrez de micuţă. Îmi amintesc că eram copil şi făcusem varicelă. Nu aveam stare în casă. Trecusem valea din mijlocul satului Săcămaş, de lângă Ilia, şi acolo, atunci, o bătrânică m-a învăţat să pun prima dată pe ace. Şi aşa am învăţat să lucrez, de asta spun că eu tricotez dintotdeauna. Acum fetele, când sunt mici, îşi îmbracă păpuşile cu hăinuţele pe care le lucrează, noi cum nu aveam asemenea jucării, le făceam pentru pisicile casei. Tricotam, făceam goblene. Pentru mine este relaxare şi plăcere. Am învăţat să pun suflet în tot ce fac”, povesteşte femeia şi, privindu-i creaţiile, îi dai dreptate. Căciuliţele ei parcă îţi zâmbesc şi sunt sigură că, dacă ar avea şi mânuţe, şi-ar alege singure clienţii.

Lâna revine în trend, iar când pe creaţiile din acest material mai apare şi câte un om de zăpadă, reţeta succesului este gata scrisă

Lâna revine în trend, iar când pe creaţiile din acest material mai apare şi câte un om de zăpadă, reţeta succesului este gata scrisă

Oamenii vin oricum atraşi de tricotajele animate: “Am avut comenzi de căciuliţe cu urechi şi de la studente – prima dată m-am mirat, apoi am înţeles că sunt foarte la modă. Anul trecut am lucrat modele mai simple, acum produsele mele au detalii mai multe şi mai colorate. Iarna asta cel mai mult au trecut broscuţele, dar, dacă văd un model Hello Kitty, fetiţele cu greu pleacă de lângă stand fără o asemenea căciuliţă”. Sunt roz, au mustăţi, un năsuc rotund şi o fundiţă sau floricică roz la urechea stângă. O căciuliţă îi ia două ore de lucru, plus fularul: “Deja am învăţat să lucrez cu ochii închişi. Am încercat de curând şi merge, mai ales că eu am şi o problemă cu ochii, se poate, doar să ai timp. E ceea ce fac alţii la calculator fără a mai privi tastatura”. Dacă în mall-urile capitalelor europene o asemenea căciuliţă cu urechi sare de 15 euro, la Otilia Muntean preţurile se învârt în jurul sumei de 20 de lei.

Lucruşoarele Otiliei

Nepoţelul Otiliei Muntean are privilegiul de a fi principalul beneficiar al minunatelor creaţii ale bunicii sale

Nepoţelul Otiliei Muntean are privilegiul de a fi principalul beneficiar al minunatelor creaţii ale bunicii sale

“Lucruşoare” – aşa îşi numeşte femeia tricotajele: “Mi-a dat de furcă «Spider Man», prima dată mi-a ieşit altceva decât ce mi-am dorit de la căciulă, apoi rezultatul a fost chiar mulţumitor. Tot ce lucrez prima dată fac în dublu model, pentru că nepoţelul meu vrea câte una din fiecare. El îmi mai spune ce apare, mă mai inspir din desene animate, apar modele pe Internet, iar pe unele le observ pe stradă. Aşa am avut o colecţie de căţei, modele diferite: de pildă, unii aveau năsucul mai ridicat, unii urechile mai lungi”. Are şi comenzi de căciuli-vampiri cu colţi prietenoşi, dar face şi pelerine pentru fetiţele mare amatoare de magie şi vrăji. Nu a trecut un an de când Otilia Muntean a plecat de la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva: “Mare noroc am avut că pot să fac ceva! Ştiţi că este un timp de aşteptare până primeşti pensia şi mi-au prins tare bine activităţile mele cu croşeta. Lucrurile merg, m-am bucurat că m-au sunat multe persoane şi îmi cer să le fac lucruri diferite, pentru ei, pentru cadouri. Am tot timpul de lucru”, se bucură femeia. Lucrează de mică cu acele, dar mai intens a început în ultimii cinci ani, iar recent foloseşte mult croşeta. “Drept să vă spun că nu prea am timp liber, timpul este preţios şi trebuie folosit ca atare. Credeam că dacă rămân la pensie… ai de mine, câte mi-am propus! Câte lucruri nu o să fac!”, povesteşte artista căreia de-abia îi ajunge timpul să-şi onoreze comenzile, să se ocupe de copii şi nepoţel şi, vara, de casa de la ţară. Dacă iarna este sezonul ghemelor de lână, pentru perioada de vară, Otilia lucrează cu bumbac, haine în fir subţire, jachete pentru fetiţe, cu foarte multe floricele colorate pe ele, să se potrivească cu… copilăria.

“Pasiuni handmade”

De câţiva ani, lumea modernă pare să fi redescoperit lucrul bunicelor şi l-a transformat în pasiune, iar lumea modei l-a acceptat în trend. Practic, poţi face orice din fire: cipici călduroşi de umblat prin casă, ciorapi sub formă de rechini, bluze sexi ori carapace simpatice de ţestoasă pentru nou născuţi! Unde mai pui că nu e mare lucru să tricotezi: “Eu aş fi foarte încântată ca fetele să îşi dorească să înveţe să lucreze, mi-ar plăcea mult să existe undeva un atelier şi să predau acolo. Mă ofer voluntar! Cu toată dragostea, mai ales că noi facem multe lucruri de mână, acum le zice “colecţii handmade”. De fapt, lucrul ăsta e o terapie – de exemplu, când treci prin zile grele în viaţă este o relaxare să pui mâinile la lucru”, este convinsă Otilia. Pe vremea regimului comunist, tricotajul se preda pentru fete la şcoală în cadrul orelor de lucru manual, în timp ce băieţii meştereau în ateliere mecanice. Acum s-au scos din programa şcolară, dar pentru cine vrea să deprindă meşteşugul cu ace sau croşetă, există grupul “Pasiuni handmade”, spune creatoarea căciulilor animate: “Noi, la Deva, suntem un grup de artişti handmade conduşi sau – mai bine zis – mobilizaţi de Marta Mureşan.

O căciuliţă gen “Hello Kitty” făcută cu acele de tricotat are un alt farmec

O căciuliţă gen “Hello Kitty” făcută cu acele de tricotat are un alt farmec

Fiecare fată lucrează altceva, are stilul ei şi nu ne facem concurenţă. Unele lucrăm tricotaje, alte fete fac picturi pe diverse materiale, altele bijuterii sau icoane”. De obicei, le găsiţi pe “fete” în târgurile handmade care au loc la Deva Mall, la primul etaj, ori pe pagina grupului sau cea personală de facebook, iar pe obiecte sunt etichete cu numărul de telefon. Csapo Camelia face şi ea parte din “Pasiuni handmade”, iar în această iarnă a creat zeci de reni, bufniţe ori turtiţe din pâslă: “E nevoie de migală şi de dragoste pentru lucrul manual. Trebuie să-ţi placă să lucrezi şi să ieşi un pic din kilogramele de luciu şi de plastic lucrate neglijent, produse de serie. Noi vrem să facem altceva”. Obiectul “preferat” al Cameliei este o păpuşă tip Waldorf, destinată în special copiilor cu probleme: “Este un model care nu are guriţă desenată, o păpuşă care interacţionează cu copiii. Nu are gură tocmai pentru că rămâne la latitudinea copilului să-şi închipuie că păpuşa râde sau plânge, să îşi imagineze o dispoziţie, în funcţie de copil”.

Tags: ,

About Laura Oană