Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,401 ori

Bine v-am regăsit! Ştiu că v-a fost dor de sarcasmul meu, aşa că nu vă mai ţin de poveşti şi intrăm direct în pită. 

“Al doilea oraş din Romania care va avea metrou. Linia va avea 8 km şi va lega centrul de aeroport”, scrie site-ul incont.ro. “Va avea” sugerează certitudinea, adică suntem siguri că oraşul despre care nu vă spunem nimic în titlu, ca să daţi click pe el, va avea metrou, da?! Ei, nici chiar aşa… mai degrabă suntem aproximativ siguri.
“Autorităţile locale din Timişoara ar putea începe construcţia unei linii de metrou în 2015, oraşul din vestul ţării urmând să fie al doilea, după Bucureşti, cu transport subteran”. Păi staţi aşa puţin, dacă facem jurnalism cu presupuneri, să ştiţi că şi Deva ar putea să aibă aeroport, şi Hunedoara ar putea să aibă mall, ba chiar Haţegul ar putea să aibă metrou. Nimic nu-i imposibil, totul este să-ţi doreşti cu adevărat ceva şi tot universul va “complota” ca să-ţi fie ţie bine. Iar dacă nu-i aşa, sunt sigur că ar fi putut fi. Dar n-a fost să fie. Ei, noi să fim sănătoşi.
“Primaul oraşului, Nicolae Robu, declara, la jumătatea anului trecut, că linia de metrou ar urma să aibă o lungime de 8 kilometri şi va lega centrul oraşului de aeroport”.
Primaul, da.

va avea metrou sau ceva

Într-un editorial de anul trecut, cu titlul “BINE CĂ EŞTI TU DEŞTEPT! Ponta, crocodilul leoarcă al politicii româneşti”, Volodia Macovei scria, în Ziarul Hunedoreanului:

bine ca esti tu destept

“Cei care încă mai credeau că Victor Ponta e un individ integral, cu respect faţă de cei din jur, cu respect faţă de sine însuşi, cu respect faţă de poziţia nemeritată în care a fost căţărat de cricurile politice de sub poponeaţa sa, au acum ocazia să constate că presiunea descriptivă a oamenilor inteligenţi împotriva sa a fost justificată. E un om slab, plângăcios, gata să facă orice pentru a nu pierde zona de cremă dulce a politicii româneşti”.

Cum aţi zis că-i Ponta, un individ cum? INTEGRAL? Da’ ce e, pâine, făină? Sigur-sigur nu aţi vrut să-i spuneţi “individ integru” şi nu “individ integral”? Nu de alta, dar “INTEGRAL” înseamnă ceva (“Întreg, complet. Făină integrală = făină brută obţinută prin măcinarea grâului. Pâine integrală = pâine fabricată din făină integrală”), în timp ce “INTEGRU” înseamnă altceva (“Cinstit, onest, corect; incoruptibil”).
Mie mi-ar mai plăcea să ştiu ce a vrut autorul să spună prin “presiunea descriptivă a oamenilor inteligenţi împotriva sa“. Cred că e o figură de stil pe care n-am “prins-o”.

“La mulţi ani cu bucurie /
La popă ai datorie”, pare să spună afişul de mai jos. Sunt mici afişe “publicitare”, pe care preoţii din toate colţurile ţării le-au lipit, zilele astea, pe uşile scărilor de bloc. Ca să ştie oameni că vine popa cu crucea şi să aibă mărunt…

la multi ani cu bucurie si la popa datorie

Virgule nu prea au preoţii, s-au grăbit să scrie textele şi au reuşit să nu pună mai mult de un singur semn de punctuaţie, la sfârşit: un semn al exclamării. Nici măcar la “CRACIUN FERICIT” n-au pus vreun semn de punctuaţie. Şi nici diacritice n-au. Şi nici “dumneavoastră” nu au scris corect, dar deja sunt prea multe şi parcă văd că supăr naibii pe cineva cu insistenţa mea!

“Crimă înfiorătoare în Hunedoara: bărbat ucis după că a fost confundat cu Diavolul”, scrie Daniel Guţă, pe site-ul Adevărul.ro. Trecând peste oribila crimă, pe mine mă amuză titlul pus de domnul Guţă: “a fost confundat cu Diavolul” mă face să cred că Diavolul ăsta chiar ar exista! Şi-apoi, să fim serioşi, voi de câte ori aţi confundat pe cineva cu Diavolul? Nu de multe ori, aşa-i? Nici eu, în primul rând pentru că nu l-am văzut niciodată pe Diavolul şi nu aş şti cum arată, ca să-l confund pe un eventual prieten de pahar cu el. Complexă treaba.

ucis dupa ca

În spiritul sărbătorilor, toate televiziunile au difuzat ştiri despre multele cumpărături făcute de români, despre huzur, dezmăţ şi alte cuvinte împrumutate de pe la turci, dar şi despre copiii născuţi de Anul Nou, de exemplu. La Antena 1, o minte luminată a găsit de cuviinţă să scrie pe burtieră că “şi la maternitatea din Constanţa, trei copii au văzut lumina zilei în noaptea de Anul Nou”. Sunt convins că dacă Antena 1 ar fi fost un ziar, acesta ar fi văzut lumina tiparului tot noaptea.

lumina zilei noaptea

Tot în spiritul sărbătorilor, o cafenea bucureşteană promitea că cinci la sută din încasările făcute între 10 noiembrie şi 20 decembrie vor fi donate “în sprijinul copiilor dintr-un centru de deplasament”. N-aş vrea să mă grăbesc cu acuzele, dar dacă nici nu ştiu unde donează banii, de ce i-aş crede că vor dona cu adevărat ceva?

centru de deplasament

 

O ultimă poză “în spiritul sărbătorilor” care tocmai au trecut, cu rugămintea de a nu vă mai expune copiii la astfel de ritualuri barbare, care ar putea să-i marcheze pe viaţă. Eu cred că în tinereţea fiecărui vegetarian se “ascunde” un copil pe care părinţii l-au obligat să asiste la uciderea animalelor din curte.

poza cu porcu

Trecând la lucruri mai serioase, iată cu ce ştire complexă ne-a delectat Mesagerul Hunedorean, cu două zile înainte de Crăciun: “Nu este exclus riscul decesului”. Habar n-avem despre cine-i vorba, dar staţi aşa, că ne lămureşte imediat autorul, sunt sigur! “Femeia în vârstă de 72 de ani din Romos, care a fost înjunghiată de nepotul său, încă se află la un spital din Timişoara”.

Da, să ştiţi că sunt mulţi alţi pacienţi care încă se află internaţi în spitalele din toată ţara. Pun pariu că şi la Târgu Mureş se află internat vreun bunic din judeţul nostru, înjunghiat sau ba. Valoarea jurnalistică a acestei ştiri este ZERO. Aş fi vrut să scriu că e de-a dreptul o “neştire”, dar mă tem să nu mă acuze Nicolle Ebner de plagiat!

mesagerul cu mintea in vacanta

În unele magazine de haine, dacă îţi cumperi pantaloni, de exemplu, rişti ca pe bon să-ţi apară scris “Părţi de jos”. Vă daţi seama cum e să te prindă nevasta cu bonul ăsta în portofel? Cum îi explici că ai cumpărat părţi de jos de la supermarket sau de la magazinul de haine şi ai mai primit şi reducere? Ce părţi de jos şi cine ţi le-a vândut şi de ce ţi-a făcut reducere? Pe de altă parte, o poţi minţi că erau pulpe de pui inferioare (“de jos”) şi aşa au scris ameţiţii ăia de la magazin, dar cine naiba dă 60 de lei pe pulpe de pui?

parti de jos

Înainte de sărbători, cei de la Servus Hunedoara erau plecaţi cu totul în vacanţă. Iată ce am găsit fără să caut prea mult: “Un bloc din Deva va fi reablitat termic” şi “Doi tineri din Petroşani, găsiţi carbionizaţi într-o baracă din Baru Mare”. Noroc că s-a terminat vacanţa şi de-acum toată lumea va scrie corect! Haha.

reablitat carbionizati servus

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'