Plătim mai mult pentru apă, canalizare şi curent electric

Articolul a fost vizualizat de 1,351 ori

Din acest an hunedorenii plătesc mai mult pentru utilităţi: de la 1 ianuarie, locuitorii din zona centru-nord a judeţului Hunedoara vor plăti cu 5 la sută mai mult pentru metrul cub de apă consumată şi cu 30 la sută mai mult pentru canalizare. Preţurile la curentul electric au crescut, chiar din prima zi a anului, cu 26 la sută, iar poliţele RCA se vor scumpi şi ele, pentru că societăţile de asigurări spun că nu vor mai putea acoperi pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări.

apaDe la 1 ianuarie, locuitorii din zona centru-nord a judeţului Hunedoara vor plăti cu 5 la sută mai mult pentru metrul cub de apă consumată şi cu 30 la sută mai mult pentru canalizare. Tarifele se aplică în Deva, Hunedoara, Simeria, Brad, Călan şi în toate celelalte localităţi care compun Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Prest”, cu excepţia celor din Orăştie şi Valea Jiului. Municipiul Orăştie nu este membru în asociaţia amintită, iar pentru Valea Jiului o altă instituţie (ApaServ) gestionează serviciile de apă şi canalizare. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Aqua Prest” (ADI), organizaţia care gestionează proiectele pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare în 50 de oraşe şi comune din judeţ, a propus majorarea preţului la apă de la 4,1 la 4,3 lei şi creşterea tarifelor pentru canalizare de la 1,82 la 2,38 lei, încă din vara anului trecut. Reprezentanţii ADI “Aqua Prest” susţin că noile tarife trebuiau aplicate încă de la 1 iulie 2014, dar opoziţia unora dintre aleşii locali a făcut ca majorarea să nu poată fi aplicată. Asta deoarece, în cadrul Asociaţiei amintite, consiliile locale membre care îşi mandatează câte un reprezentant au drept de veto, iar Consiliul Local Hunedoara s-a opus majorării, în septembrie.

ADI – luat la bani mărunţi

Consilierii locali de la Hunedoara au cerut mai multe explicaţii şi documente, după ce au constatat că societatea Apa Prod (operatorul serviciilor de apă – canal pentru centrul şi nordul judeţului) a raportat un profit de 17 la sută. Consilierii au considerat că, tocmai din acest motiv, cererea de majorare a tarifelor nu era justificată. Abia în 29 decembrie, aleşii oraşului au acceptat, la limită, majorarea cerută de ADI „Aqua Prest”, solicitarea primind doar 11 voturi favorabile din 21 posibile. Reprezentanţii ADI „Aqua Prest” susţin că majorarea de tarife este obligatorie, pentru că în judeţul Hunedoara se derulează proiecte de reabilitare, modernizare şi extindere a reţelelor de apă şi canalizare. Mai mult, în 2012, toţi membrii Asociaţiei (toate consiliile locale – n.r.) au acceptat un plan tarifar valabil până în 2015 inclusiv, pentru a putea accesa banii europeni pentru lucrările de reabilitare şi modernizare a reţelelor.

În acest moment autorităţile au în derulare proiecte în valoare de 106 milioane de euro, din care aproape 100 de milioane de euro sunt fonduri europene, iar Apa Prod contribuie cu 6,7 milioane de euro, obţinuţi dintr-un credit contractat cu BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare). Operatorul mai are de rambursat un alt credit, de aproximativ 4 milioane de euro, luat pentru proiectul ISPA, proiect care a demarat în urmă cu aproape 9 ani. Mai mult, reprezentanţii ApaProd Hunedoara susţin că rata profitului, de 17 la sută, constatată de consilierii locali, este sub cea recomandată de Uniunea Europeană, adică 25 de procente, iar suma se foloseşte, de asemenea, pentru acoperirea co-finanţării proiectului. Actualul proiect de reabilitare a reţelelor se încheie la 31 decembrie 2015, iar Apa Prod ar putea ca, în următoarele luni, să propună o nouă majorare de tarif. În plus, operatorul are finalizată documentaţia pentru încă un proiect de 100 de milioane de euro, pentru continuarea lucrărilor la reţelele din judeţ, aşa că, şi în anii care vor urma, tarifele pentru apă şi canalizare ar putea fi majorate succesiv.

Curent mai scump, asigurări şi amenzi mai scumpe

Pe de altă parte, preţurile la curentul electric au crescut şi ele, chiar din prima zi a anului, cu 26 la sută, iar poliţele RCA se vor scumpi şi ele. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei susţine că scumpirea curentului electric este dată de creşterea valorii unor componente de preţ ale tarifelor reglementate. Poliţele RCA se vor scumpi pe parcursul lui 2015 cu 15-30 la sută, pentru că societăţile de asigurări spun că nu vor mai putea acoperi, din 2015, pierderile suferite pe segmentul poliţelor RCA din veniturile obţinute pe alte categorii de asigurări. Prevederea este cuprinsă într-o normă emisă recent de Autoritatea de Supraveghere Financiară. De asemenea, creşterea salariului minim de la 1 ianuarie are ca efect şi majorarea amenzilor pentru şoferi. Astfel, începând cu 1 ianuarie 2015, cea mai mică amendă a crescut de la 180 de lei la 195 de lei, odată cu majorarea salariului minim la 975 de lei. Cea mai mare amendă îi poate scoate din buzunar contravenientului 9.750 de lei.

About Ada Beraru