Preţurile locuinţelor ar putea să crească în 2015

Articolul a fost vizualizat de 1,447 ori

La aproape şase ani de la intrarea în criză, specialiştii în marketing anunţă dezgheţul economiei. În aceste condiţii, preţurile locuinţelor ar putea să crească, pentru prima dată, după trei ani de scădere şi alţi trei de stagnare, iar piaţa imobiliarelor ar putea să renască din propria cenuşă. Vine momentul să vindeţi!

imobiliare deva

În 2012, agenţiile imobiliare din judeţul Hunedoara ajunseseră la fundul sacului: după ani buni în care au avut venituri considerabile din intermedierea tranzacţiilor şi după ce s-au înmulţit ca ciupercile după ploaie, agenţiile imobiliare aproape dispăruseră în oraşele mici ale judeţului. Numai câteva agenţii imobiliare din Deva, Hunedoara şi Petroşani au reuşit să facă faţă crizei, însă agenţii imobiliari spuneau că au trecut prin multe luni în care au avut vânzări cu până la 150 la sută mai mici: de la câte patru-cinci vânzări în fiecare lună, la o singură tranzacţie în interval de trei luni. Vânzările s-au prăbuşit şi în ceea ce priveşte valoarea sumelor tranzacţionate pentru vânzarea, respectiv cumpărarea unui apartament: astfel, dacă în 2008-2009 un apartament gata amenajat se vindea în Hunedoara cu 85.000-95.000 de lei, trei ani mai târziu, când criza era în cel mai jos punct al ei, proprietarii abia mai obţineau 60.000 de lei.

12 ani – ciclul unei crize economice

Acum însă, Lorand Soares-Szasz, expert în marketing, spune că piaţa a intrat în „primăvara” ciclului economic, aşa că, în următorii şase ani, va urma o creştere progresivă şi susţinută: „Specialiştii în economie şi vânzări spun că orice criză economică este un fenomen ciclic, care survine o dată la aproximativ 12 ani. Închipuiţi-vă un asemenea ciclu gândindu-vă la cele 12 luni ale unui an: toamna echivalează cu intrarea în criză, iarna este perioada de criză maximă, când vânzările ating minimul, apoi urmează primăvara, cu «dezgheţul economic» şi, în cele din urmă, vara. În această perioadă noi ne aflăm la început de primăvară, aşa că foarte probabil anul acesta vânzările vor începe să crească”, explică Soares-Szasz. Agenţii imobiliari confirmă teoria specialiştilor în marketing şi spun că, deşi nu au înregistrat încă creşteri ale preţurilor, interesul pe piaţa imobiliară este în creştere, aşa că, în lunile care vor urma, se aşteaptă la o revigorare a pieţei imobiliare. „Nu aş putea spune că preţurile la apartamente în Deva au crescut – afirmă reprezentantul agenţiei imobiliare «Evrika», Daniel Dogaru – fiind vorba şi despre un oraş mic, de provincie, însă interes pentru imobile este. Tinerii vor avea la dispoziţie şi programul «Prima Casă», aşa că, într-adevăr, ne aşteptăm la un «dezgheţ» economic în anii care vor urma”.

Tags: ,

About Ada Beraru