Aţi mai auzit de impozit mai mare ca venitul?

Articolul a fost vizualizat de 1,202 ori

Da, pare o glumă, dar noul Cod Fiscal românesc chiar introduce pentru prima dată în istorie această “manevră” care dezavantajează net contribuabilul român.

Articolul 296^22 va deveni celebru

taxe si impoziteUna dintre cele mai toxice prevederi ale Codului Fiscal este conţinută în Articolul 296^22: „Baza lunară de calcul a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS) nu poate fi mai mică decât un salariu minim brut pe ţară“. Ce înseamnă asta? Indiferent cât de puţini bani aţi câştigat din dividende ori din dobânzi bancare, veţi fi datori la Fisc cu echivalentul a 5,5% din salariul minim brut pe ţară.

În 2015, acest salariu a fost stabilit la 975 de lei lunar şi, de la 1 iulie, va urca la 1.050 de lei. Iar 5,5% din aceste sume înseamnă 53,6 lei, respectiv 57,5 lei.

Ce impozit plătiţi dacă câştigaţi 10 lei?

Concret, dacă aveţi un câştig de 10 lei din dividende (de exemplu, la deţinerile de pe cupoanele primite la „marea privatizare“), veţi avea de plătit CASS de peste 50 de lei aferente acestor venituri. De fapt, în 2013 şi 2014, chiar au fost cazuri în care „cuponarii“, deşi n-au mai urmărit de ani de zile evoluţia valorilor din cont, care crescuseră cu doar câţiva lei anual, s-au trezit cu decizii de impunere fiscală prin care li se cereau sute de lei.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean