Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,858 ori

Chiar dacă suntem abia la cel de-al doilea număr din acest an, cred că pot spune, fără să greşesc, că “duda” de mai jos este greşeala anului! Nici nu-i de mirare că “duda anului” vine de la Mesagerul Hunedorean; oamenii de acolo sunt atât de relaxaţi, încât aproape că nu le pasă ce publică în cotidianul lor. Gândindu-se, probabil, că face o faptă bună, Magdalena Şerban a scris despre exponatul lunii la muzeul devean, dar cum nu a avut poză cu exponatul, a ales să ilustreze articolul cu fotografia directorului muzeului, doamna Liliana Ţolaş. Astfel, articolul are titlul “Exponatul lunii la muzeul devean” şi din mijlocul textului ne zâmbeşte directorul muzeului. Ouch!

exponatul lunii

”Adrian Cristea şi Victor Slav şi-au disputat mult timp aceeaşi femeie: pe Bianca Drăguşanu. Acum, soarta îi aduce din nou pe cei doi împreună”, zise o voce la Antena 1, în cadrul emisiunii Acces Direct. Doar pentru cinci secunde am dat pe Antena 1 şi mi-a fost de ajuns ca să mă lămuresc că toate minţile care lucrează acolo sunt într-o permanentă vacanţă. Ferice de ele.
Presupun că oamenii nu au vrut să dea de înţeles că pe fobalistul Adrian Cristea şi prezentatorul TV Victor Slav i-a adus soarta împreună. Presupun că au vrut să spună că Bianca Drăguşanu este din nou împreună cu unul dintre ei. Dar n-am mai stat să mă lămuresc, am schimbat repede canalul, că altfel aş fi fost şi-acum în faţa televizorului, urmărind toate mizeriile aşa-zis mondene şi încercând să dezleg cine ştie ce “mister”, cum altfel, monden.

acces direct tva inclus

Am cumpărat o bere la doză şi, cum mi-e obiceiul, am început să citesc ce scrie pe ambalaj. M-am blocat la: “A bere”. Asta e o propoziţie. M-am tot gândit, dar nu pot nici măcar să vin cu o glumă bună, pur şi simplu nu pricep ce a vrut să spună “autorul”. E peste puterea mea de înţelegere. Ajutor!

a bere

Dacă vă întrebaţi de ce nu mai există publicaţii economice în ţara noastră, aveţi mai jos o posibilă explicaţie. Textul l-am găsit pe site-ul revistei Capital, cândva un ziar (că era ziar, deşi îşi spunea revistă) serios, în care găseai informaţii relevante despre companii, despre investiţii etc. Astăzi, tot ce mai poţi citi sunt traduceri ale unor ştiri economice publicate de ziare străine – şi nici măcar traducerile alea nu sunt corecte, fir-ar să fie!
“Va închide 43 de magazine şi amână înfiinţarea a 49 de noi unităţi
Nu vor mai fi operate măriri de salarii
Creşterea flexibilităţii programului de lucru, pe care spun ei va costa 300 de milioane de lire sterline în acest an, dar a salva 250 de milioane de lire sterline în fiecare an după aceea”. Această din urmă frază pare scrisă de aceeaşi persoană care a scris pe ambalajul de bere “A bere”.

capital

“Primim comenzi pentru.. COZOMZCI,RULOURI HAIOSI,CORNULETE,ECLERE”. Aşa scrie o persoană căreia cel mai mult i-a plăcut, la şcoală, pauza mare. Sunt curios ce se întâmplă dacă plasez o comandă de COZOMZCI HAIOŞI. Oare mă fac să râd cozomzcii lor?

cozomzci

Site-ul 4tuning.ro a publicat un material cu titlul: “Ford ne explică de ce a bine să avem parbriz încălzit cu noua Fiesta ST”. Cred că autorul a fost bine intenţionat, doar că i-a ieşit o… varză călită. “În cadrul unui spot publicitar amuzant, Ford ne arată că opţiunea de parbriz încălzit este disponibilă pentru Fiesta ST. Şi, dacă nu ai aşa ceva, ce se poate întâmpla…”.
Dacă în loc să mergi la şcoală preferi să joci fotbal cu băieţii mai mari pe terenul din curtea şcolii, “şi ce se poate întâmpla”. Se poate întâmpla să ajungi “jurnalist” la 4tuning şi să publici “ştiri” de-astea… sau mai rău, să ajungi corector şi să critici ştirile astea!

de ce a bine sa avem parbriz

În goana după bani obţinuţi uşor din vânzarea online de diverse produse, unii oameni nu mai stau să se gândească la client, la cel care, teoretic, va da banii pentru produsul lor, aşa că în loc să apeleze la o persoană autorizată care să le traducă informaţiile despre produse, hapsânii le traduc cu Google Translate – care nu-i rău, dar nu este nici suficient de bun încât să poată fi folosit pentru traduceri oficiale sau cât de cât serioase! Aşa apar texte precum “Pomuşoare Goji pentru slăbire”, uneori “decorate” cu litere chirilice. Unde s-a mai pomenit să mănânci pomuşoare şi să te faci cât o crenguţă?

goji pomusoare

gojile

Plus că mi se pare strigător la cer să vinzi pe Internet, la suprapreţ, nişte fructe uscate pe care oricine le poate cumpăra din supermarket-uri sau farmacii. Şi mi se mai pare stupid să susţii că nişte fructe dulci te vor ajuta să slăbeşti – mi-ar plăcea să-i caute OPC-ul pe cei de la rogoji.com şi să-i întrebe ce au vrut să spună prin “Încetinează procesele de îmbătrinire a organismului”, “Posedă efect antitumoral”, “Posedă efect citoprotector” ori “Posedă efect imunomodulatoare”.
Nu aş avea încredere să cumpăr nici hârtie igienică de la o persoană care scrie “FELICITĂRI! COMANDA DUMNEVOASTRĂ A FOST ACEPTATĂ! În cel mai scurt timp cu dumneavoastră va face legătura operatorul pentru confirmarea comenzii. Vă rugăm indicaţi telefonul dumneavoastră de contact”. Nu am comandat nimic, nu vă speriaţi.

comanda de la goaje

Un aparat de cafea de la Tchibo ne îndeamnă să “închide-m uşiţa”, iar apoi ne mulţumeşte pentru asta. Cum spuneam, dacă nu ţi-a plăcut şcoala, acum stai şi faci afişe de-astea, iar eu stau şi le corectez. Măcar nu ne plictisim!

inchide-ti usita

Pizzeria Napoli din Hunedoara are un meniu făcut la repezeală. Ciudat e că de atâtea şi atâtea luni, de când mă tot uit la el, nu m-am gândit să le atrag patronilor atenţia asupra greşelilor, iar ei nu s-au gândit să verifice meniul şi să vadă dacă nu cumva le-a scăpat vreo greşeală. Ei bine, le-au scăpat multe. Nu ştiu cum se face, dar un patron n-ar scrie, din greşeală, că o pizza costă un leu! De fapt, sunt convins că dacă s-a întâmplat vreo greşeală de genul ăsta, ea a fost corectată odată cu apariţia primului client care a vrut marfă bună la preţ derizoriu.

pltou rece

Cât priveşte “Pizza salamii funghii”, dacă n-aş şti dinainte că e bună, nu aş avea curaj să o comand. Cum să ai încredere că vei primi o pizza cu salam şi ciuperci, dacă proprietarii afacerii nu ştiu cum se scrie în italiană “salami e funghi”? Dacă e cu unghii?

salamii funghii

Băiatul ăsta vrea să se însoare…

vreau sa ma insor

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'