Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,278 ori

“Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România S.A. anunţă participanţii la trafic că, în urma unui control la lucrările efectuate pe DN 76, km 0 + 069, la podul peste râul Mureş (lungime 562 m), în apropiere localităţii Şoimuş, judeţul Hunedoara, s-a decis ca astăzi, 16.01.2015, să se demareze o serie de lucrări de intervenţie, astfel încât de mâine, 17.01.2015 traficul pe acest sector de drum se desfăşoare în condiţii bune pentru această perioadă”, scria Daniel Guţă, în Ziarul Hunedoreanului.

reparatii de urgenta

Bun, deci se repară, se face, o să fie bine. Şi citesc apoi în Servus Hunedoara:

reabilitare nema

“Reabilitarea podului de la Şoimuş va începe doar în martie”. Păi cum vine asta, ori se repară, ori nu se repară?!
“Şoferii care sunt nevoiţi să tranziteze podul peste râul Mureş de la Şoimuş vor face slalom printre gropi până în primăvară. Asta pentru că, reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) susţin că podul va intra în reabilitare “atunci când normele tehnice în vigoare permit execuţia de lucrări, respectiv luna martie 2015”.

Va să zică, se rezolvă, nu se poate? Cine minte aici? Vă spun eu cine, că, întâmplător, chiar am trecut duminică pe pod şi se lucra! Minte Servus Hunedoara – şi pe cuvânt că nu înţeleg ce interes are să mintă!

“Casă cuprinsă de flăcări. Focul a fost pus intenţionat. Autor necunoscut” – este un titlu “cules” de pe site-ul HunedoaraMea.ro. Jurnaliştii responsabili pentru acest titlu or fi crezând că Internetul se taxează la literă: cu cât ai titluri mai lungi, cu atât o să ai factura de Internet mai mare! Aşa se face că în loc să explice prea multe, au scris în titlu doar strictul necesar, tip telegramă.
Bine că nu au scris: “Pentru mai multe informaţii, trimiteţi un plic timbrat şi autoadresat pe adresa redacţiei, iar noi vă vom trimite toate detaliile despre incendiu”.

incendiu stop

Am primit un mail de la OLX: “Cadourile nedorite, te pot face fericit!”. Pe scurt, oamenii mă încurajau să pun la vânzare, pe site-ul lor de anunţuri, acele cadouri pe care nu mi le-am dorit sau care nu mi se potrivesc. Totuşi, nu cred există cineva care să aprecieze seringile, cuţitele şi topoarele pe care le-am primit prin poştă de Crăciun, cum nici mesajele de ameninţare de la jurnalişti supăraţi nu ar face pe nimeni fericit. Nici măcar pe mine.

cadourile olx, te pot face

“Vă multumim canati cumparat e la noi!”, scrie pe o casă de marcat dintr-un magazin oarecare. Atâta s-au chinuit oamenii să scrie un mesaj corect şi tot n-au reuşit, săracii!
Până la urmă, mesajul voia să zică: “Vă mulţumim că aţi cumpărat de la noi” şi cuiva i-a scăpat un “n” în loc de spaţiu sau mesajul a fost scris de nişte angajaţi supăraţi pe patron, şi acesta trebuia să spună: “Vă mulţumim că n-aţi cumpărat de la noi!”?
Mă tem că nu vom afla niciodată…

canati

Un alt local sabotat din interior anunţă că “î-şi” rezervă dreptul de a-şi selecta clienţii.

Eu, unul, dacă aş vedea acest afiş la intrarea într-un local, oricât de multă încredere mi-ar inspira curăţenia sau mirosurile venite din bucătărie, aş refuza să intru şi să le fiu client. Păi câtă încredere să ai că ştiu să amestece condimentele, dacă ei nu-s în stare să scrie corect o propoziţie în limba maternă?

i-si

Ca de fiecare dată când sunt în pană de greşeli “locale”, apelez la Valea Jiului – ziariştii de aici nu m-au dezamăgit niciodată, mereu au pe prima pagină câte un titlu care merită reprodus în rubrica mea. Iată, de exemplu, primul titlu care mi-a sărit în ochi când am deschis site-ul Ziarului Văii Jiului:
“Cine plăteşte incompetenţa de peste 53 de miliarde de lei de la SE Paroşeni? Vişane, te bagi?”.
TE BAGI?! Asta exprimare jurnalistică, tată, nu ce avem noi prin restul judeţului… ăştia “e” şcoliţi în sud.

visane, te bagi

“Elevii din judeţul Hunedoara vor avea posibilitatea să aleagă de anul viitor şcolar un al treilea tip de învăţământ profesional. Este vorba despre învăţământul dual, care se va desfăşura în baza unui contract de muncă încheiat între operatorul economic şi elev”, scrie Raluca Stroia, în Glasul Hunedoarei. Care-s celelalte două tipuri de învăţământ nu aflăm chiar din prima, trebuie să citim tot articolul dacă vrem să aflăm. Mie altceva nu-mi place: “anul viitor şcolar”. De ce “anul viitor şcolar” şi nu “anul şcolar viitor”? De ce?

anul viitor scolar

O bucată de jurnalism cum n-am mai văzut de mult mi-a fost dat să citesc pe site-ul Ziarului Hunedoreanului: “După ani de zile în care i-a ţinut pe români la cozi între ghişee, ANAF i-a invitat să vină acum să-şi vadă şi să-şi plătească dările într-un «Spaţiu Privat Virtual» mai în ton cu vremurile. Cum să anticipezi chiar şi aici o capcană? Puţini dintre cei care au apucat să dea click la Fisc au ştiut că o simplă accesare a portalului, pentru a vedea situaţia taxelor şi impozitelor, echivalează cu comunicarea unei decizii de impunere, scrie Capital.ro”. Eu chiar am crezut că Raluca Cetean a descoperit această informaţie şi o dă poporului. Ce-i drept, ea chiar a descoperit-o, dar nu căutând pe site-ul ANAF sau aflând-o de la surse din interiorul ANAF, ci “răsfoind” presa economică. E şi asta o activitate…
î În final, iată cum vor unii să-şi vândă marfa: cu descrieri precum “Barbat suitshart cu căptuşeală cald” sau “suitshart de sex masculin cu aplicare”. PRESUPUN că autorul a vrut să scrie “sweatshirt pentru bărbaţi”. Scrisul nu-i pentru toată lumea!

suitshart

Să corectaţi bine!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'