Săptămâna economică nr. 630

Articolul a fost vizualizat de 1,218 ori

KFC vine la Deva

Autorităţile anunţă că până în toamnă la Deva va fi construit un mall în imediata vecinătate a hipermarket-ului Auchan. Alături de mărcile H&M, C&A sau New Yorker, mall-ul va găzdui şi un restaurant KFC, precum şi un cinematograf multiplex. Noul mall va avea forma literei “L” şi se va întinde pe o suprafaţă de aproape 15.000 de metri pătraţi.

Standard de viaţă

Care sunt cele mai atractive oraşe româneşti ca standard de viaţă? Bucureştiul ocupă locul întâi în clasamentul oraşelor din România în care merită să trăieşti. Iar următoarele în top sunt, în ordine, Cluj-Napoca, Timişoara, Braşov, Constanţa şi Sibiu. Clasamentul a fost realizat de Institutul Naţional de Statistică, la solicitarea Adevărul, iar în realizarea lui s-a ţinut cont de dezvoltarea economică, de nivelul salariilor şi al şomajului, dar şi de posibilităţile de petrecere a timpului liber.

Buget autostrăzi

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) are prevăzute pentru anul în curs cheltuieli pentru investiţii în valoare de 5,495 miliarde de lei şi un profit brut de 215,555 milioane de lei, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2015 al companiei, aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Top profitabilitate

Hidroelectrica a încheiat exerciţiul financiar al anului 2014 cu cea mai mare cifră de afaceri din istoria companiei, de 3,4 miliarde lei, cu cel mai mare profit înregistrat vreodată, de 1,2 miliarde lei şi cu cel mai mic preţ de producţie din ultimii 5 ani – de 108 lei/MWh. Cifrele reprezintă cea mai bună performanţă financiară din Europa, cu o pondere a profitului net în cifra de afaceri de 35%, surclasând eternele rivale, Fortum din Finlanda şi Verbund din Austria.

FMI s-a speriat

FMI (Fondul Monetar Internaţional) s-a arătat „profund îngrijorat“ cu privire la adoptarea proiectului legii insolvenţei persoanelor fizice (cunoscută şi drept legea falimentului personal) fără un studiu de impact şi fără un suport logistic adecvat, potrivit unei scrisori oficiale. FMI susţine în scrisoare că, în lipsa studiului de impact, o astfel de lege ar avea un impact negativ pe piaţa financiară.

About Adrian Sălăgean