“Chinezismele” urmează să se scumpească masiv

Articolul a fost vizualizat de 1,211 ori

Electronicele şi hainele importate din ţările asiatice se vor scumpi, în lunile următoare, cu până la 15 la sută, ne anunţă comercianţii. Scumpirile produselor din import se vor ţine lanţ, pe măsură ce moneda americană va continua să crească, spun importatorii. Iar şoferii sunt avertizaţi că îşi pot lua gândul de la o ieftinire în continuare a carburanţilor, chiar dacă barilul costă tot mai puţin. Şi preţul acestuia e calculat tot în dolari.

Dolarul este moneda preferată de producătorii de tablete sau de telefoane din ţările asiatice. Moneda americană a crescut spectaculos în ultimele săptămâni şi a ajuns la 4 lei.

Dacă acest curs se va menţine aşa pe termen lung, atunci va începe şi o apreciere a preţului pentru produsele aduse din China. Însa trebuie să recunoaştem că un euro mai slab face produsele din Europa mai competitive şi este posibil să existe o schimbare a portofoliului de produse, acestea devenind atractive, din punct de vedere al preţului.

Nu trebuie să ne aşteptăm la o mărire a preţurilor cu 10% de mâine, dar vor fi etape, vor fi modele care vor creşte mai mult decat altele. Aşadar, dacă acum o tabletă costă 800 de lei, în următoarea perioadă o vom cumpăra cu aproximativ 900 de lei.  Şi pentru smartphone-uri, magazinele vor afişa preţuri cu până la 10% mai mari.

Cotaţiile mari ale dolarului dau peste cap şi calculele şoferilor, care sperau la o înjumătăţire a preţurilor la pompă, dupa ce barilul de petrol a pierdut peste 50% din valoare. Dinamica foarte agresivă a dolarului ar putea să facă benzina mai scumpă, în ciuda faptului că petrolul coboară. Şi nu doar benzina sau electronicele vor costa mai mult. Hainele, încălţămintea, jucăriile, precum şi alte mărfuri aduse din ţările în care plăţile între importatori şi exportatori sunt calculate în dolari.

Tags:

About Adrian Sălăgean