Noile atracţii turistice vin de la daci şi romani

Articolul a fost vizualizat de 1,328 ori

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva pregăteşte anul acesta două surprize de proporţii pentru turişti, dar şi pentru hunedoreni: primul Târg de Arheologie din România şi o expoziţie în care vedeta va fi matriţa din bronz a “bijutierului” dacilor de la Sarmizegetusa Regia. Matriţa unicat va fi expusă, cel mai probabil, în luna aprilie, la Deva, iar Târgul va avea loc în luna august la Sarmizegetusa.

Situl arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi “văzut” în detaliu  de arheologi şi turişti graţie tehnologiei laser care va “scormoni” pământul, însă fără să lase urme

Situl arheologic de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi “văzut” în detaliu
de arheologi şi turişti graţie tehnologiei laser care va “scormoni” pământul, însă fără să lase urme

După ce incinta sacră dacică de la Sarmizegetusa Regia a beneficiat de cercetare cu tehnologie de ultimă oră, situl roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa va fi cercetat şi el cu tehnologie laser, în cadrul unui proiect de amploare ce prevede folosirea tehnicilor moderne, non-invazive, în arheologie. Rezultatele obţinute de specialişti vor fi prezentate în cadrul primului Târg de Arheologie din România, care este programat pentru luna august 2015 şi care va fi organizat la Sarmizegetusa. Potrivit managerului Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR), Liliana Ţolaş, proiectul este derulat de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Optoelectronică, în parteneriat cu MCDR Deva, Muzeul Naţional de Istorie a României şi o firmă privată. Târgul este organizat în cadrul proiectului intitulat “Centru pentru valorizarea proiectelor cultural-ştiinţifice în arheologie”, cu o valoare de 1,25 milioane lei, din care MCDR Deva are la dispoziţie un buget de aproape 140.000 de lei. Fondurile sunt asigurate de Ministerul Educaţiei Naţionale, iar durata totală de implementare a proiectului este de trei ani. Obiectivul celor patru organizaţii este acela de a pune în valoare descoperirile ştiinţifice din fosta capitală a Daciei Romane. Potrivit specialiştilor, metodele de cercetare în arheologie şi restaurare folosite în baza acestui proiect sunt dintre cele mai moderne şi permit investigaţii pe suprafeţe mari, fără ca munca de cercetare a arheologilor să afecteze terenul, ba chiar nici măcar vegetaţia. Asta deoarece fasciculele laser pot da informaţii despre obiecte şi despre poziţionarea lor, iar cu ajutorul metodelor optoelectrice vor fi văzute şi acele obiecte care nu pot fi observate cu ochiul liber.

Turişti conectaţi cu romanii prin Centrul Cibernetic

Rezultatele cercetărilor vor fi prezentate specialiştilor în arheologie din mai multe ţări în cadrul unui forum de discuţii online, dar şi direct, în timpul Târgului de Arheologie care va fi organizat în luna august 2015 la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Turiştii care vor veni în judeţul Hunedoara, dar şi hunedorenii, vor putea să observe atât munca arheologilor la faţa locului, dar şi pe mai multe ecrane de computer, care vor fi disponibile în cadrul Centrului Cibernetic. Turiştii vor putea să facă şi un tur virtual al sitului istoric, organizatorii estimând că acesta va constitui o atracţie mai ales pentru vizitatorii tineri. Acesta urmează să fie deschis în incinta Muzeului din Sarmizegetusa, iar reprezentanţii celor patru instituţii partenere spun că speră ca, astfel, informaţia pentru pasionaţii de istorie să ia o formă accesibilă şi atractivă. Târgul de Arheologie va dura una sau două săptămâni şi va cuprinde dezbateri, seminarii online sau direct în situl istoric, la care vor lua parte specialişti în arheologie sau studenţi de la facultăţile de profil. Turiştii vor putea să întâlnească arheologii, iar în curtea muzeului din Sarmizegetusa vor fi montate infochioşcuri şi vor fi disponibile materiale promoţionale.

Matriţa bijutierului dacilor, expusă după doi ani

O altă surpriză pe care Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane o pregăteşte în acest an este o expoziţie dedicată matriţei unicat descoperită în Sarmizegetusa Regia, după furtuna din noaptea de Sânziene a anului 2013. Expoziţia, cea mai importantă din acest an, va fi vernisată, cel mai probabil, în luna aprilie. Un expert din Ungaria a restaurat această piesă deosebită, iar spaţiul în care va fi expusă matriţa va fi securizat. Matriţa este confecţionată din bronz, are o greutate de peste opt kilograme şi era folosită în antichitate la realizarea unor piese decorative din metale preţioase, fiind singura piesă de acest fel descoperită până acum pe întreg teritoriul fostei Dacii. Obiectul de formă hexagonală este încrustat cu imagini ale unor animale mitice sau de provenienţă mediteraneeană: hipopotami, elefanţi, lei, bouri etc. Doctorul în istorie Gelu Florea, specialistul care a cercetat piesa, a declarat că aceasta nu este numai o unealtă foarte rară de bijutier, ci şi o piesă cu valenţe artistice remarcabile. Istoricii adaugă că descoperirea reprezintă o confirmare a faptului că Sarmizegetusa, în ajunul cuceririi de către romani, era un mediu cosmopolit, în care elitele regatului dacic cumpărau produse, dar şi servicii de calitate. Matriţa unicat a fost scoasă la iveală întâmplător, în luna iunie a anului 2013, chiar în noaptea Sânzienelor, de o furtună violentă, după ce vântul a rupt un fag secular din situl Sarmizegetusa Regia, iar în cădere trunchiul a antrenat un alt copac pe care l-a smuls din rădăcini.

În groapa creată de sub rădăcina trunchiului culcat la pământ, adminstratorul monumentului istoric Sarmizegetusa Regia, Vladimir Brilinsky, a descoperit matriţa din bronz, folosită de unul dintre meşterii bijutieri de la Sarmizegetusa Regia pentru a fabrica bijuterii din aur şi argint pentru locuitorii “oraşului” antic.

About Ada Beraru