Săptămâna economică nr. 631

Articolul a fost vizualizat de 1,275 ori

FMI

Delegaţia FMI a început marţi vizita la Bucureşti, programată în perioada 27 ianuarie – 10 februarie, pentru consultări şi a treia evaluare a acordului stand-by cu România, aprobat în septembrie 2013. Prima escală a reprezentanţilor delegaţiei FMI a fost la Banca Naţională (BNR), printre temele discutate cu guvernatorul Mugur Isărescu numărându-se legea insolvenţei personale şi conversia creditelor. Reprezentanţii FMI şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu legea falimentului personal, precizând că, fără un studiu de impact adecvat şi fără consultarea părţilor interesate, aceasta poate avea un impact negativ asupra pieţei financiare.

Declin

Numărul de companii nou-înfiinţate (persoane fizice şi juridice) a fost anul trecut la cel mai scăzut nivel din ultimii şapte ani, după un declin de 19% faţă de 2013, până la 101.000 de companii noi, arată datele Registrului Comerţului. Spre comparaţie, în 2008, an în care economia locală creştea cu peste 7%, numărul firmelor înfiinţate ajungea la aproape 145.000 de unităţi. În prezent, în economia românească sunt în jur de 650.000 de companii (doar persoane juridice), din care în jur de 200.000 au cifră de afaceri zero. Businessul cumulat al firmelor locale este de 1.130 miliarde de lei (250 miliarde de euro) anual.

Site anticarteluri

Consiliul Concurenţei a lansat platforma avertizorilor de concurenţă, unde orice persoană poate sesiza sub anonimat informaţii referitoare la activităţile de tip cartel ale unei companii. Cartelurile sunt înţelegeri ilegale între concurenţi, care includ în principal fixarea preţurilor, împărţirea pieţelor ori clienţilor şi care au întotdeauna drept efect creşterea preţurilor, afectând atât companiile cât şi consumatorii. Consiliul Concurenţei arată că noua platformă este un instrument util atunci când persoane din interiorul unei companii deţin cunoştinţe sau informaţii specifice despre anumite înţelegeri ilegale. Platforma avertizorilor de concurenţă poate fi accesată de pe site-ul Consiliului Concurenţei şi este activă în permanenţă şi poate primi mesaje cu un număr nelimitat de caractere. (http://www.consiliulconcurentei.ro/ro/despre-noi/contact/contact-ccr.html).

About Adrian Sălăgean