Principele în “Cetatea gimnasticii”

Articolul a fost vizualizat de 1,548 ori

Săptămâna trecută, Alteţa Sa Regală, Principele Nicolae al României a făcut o vizită de două zile la Deva, vizită încheiată la Colegiul Naţional Sportiv “Cetate”, alături de antrenorii şi fetele de la gimnastică aerobică şi artistică. Ultimul obiectiv a fost lotul mic de gimnaste, unde junioarele se pregătesc pentru cucerirea aurului olimpic.

principele si gimnastele de la devaGazdele i-au oferit Principelui Nicolae un tur de onoare al liceului cu profil sportiv. Prima oprire a fost chiar în holul unităţii, la bustul Nadiei Comăneci, gimnastă a cărei performanţă la Montreal a determinat oficialităţile să înfiinţeze centrul de la Deva. “După acel vestit 1.0, care, de fapt, era un 10 perfect, autorităţile judeţene şi locale s-au gândit să înfiinţeze această unitate şcolară cu primul antrenor, Bela Karoly, în 1978. De 35 de ani, aici se lucrează efectiv pentru obţinerea aurului pe podium”, a explicat reprezentanta Inspectoratului Şcolar Hunedoara, Mate Marta, arătând cu mâna larg către zecile de trofee şi fotografii ale marilor gimnaste ale României.

Colegiul Naţional Sportiv a devenit renumit în lume în doar câţiva ani de zile. Datorită performanţelor obţinute de gimnaste, Deva a căpătat numele de “Cetatea Gimnasticii”. În fiecare an, zeci de micuţe se înscriu la liceul sportiv în speranţa că vor ajunge pe podiumurile lumii. Şi o parte dintre acestea l-au cunoscut pe Principe chiar în timpul antrenamentului, printre rostogoliri şi flotări: “Suntem cei mai mici din secţia de gimnastică aerobică şi ne străduim să facem şi noi lucruri frumoase. Bine aţi venit la noi!”, le-au spus antrenorii vizitatorilor. Principele Nicolae a ajuns şi la sălile de pregătire ale lotului de gimnastică aerobică. Aici multiplele campioane Andreea Rotăriţa, Flavia Sentea şi Diana Văduva au prezentat un trio specific de aerobică, după care zeci de copii de la clasele de aerobic, antrenaţi de profesoarele Jessy Cosma şi Mădălina Susan, au intrat la sol cu dans popular stilizat. Principele a aplaudat încântat şi a plecat dorindu-le sportivilor şi antrenorilor: “Mult succes!”.

În casa performanţei

După vizitarea colegiului şi a sălilor de antrenament ale Clubului “Cetate” Deva, la Centrul Naţional Olimpic de Pregătire al Junioarelor de la Deva, Alteţa sa a fost primit cu un minunat exerciţiu colectiv la sol. O imagine impresionantă pentru cei care urmăresc pentru prima dată campioanele în evoluţie, în sală. Cu atât mai mult cu cât fetele antrenorului Nicolae Forminte se pregătesc pentru lotul “mare”, de senioare. Principele este vizibil emoţionat în timp ce urmăreşte exerciţiul, iar cei care îl însoţesc scot exclamaţii scurte de admiraţie de fiecare dată când fetele execută figuri care sfidează gravitaţia şi articulaţiile. “Este lotul naţional de junioare pe care dorim să le transformăm în senioare aici, la Deva. Lotul mare este la Bucureşti, la Izvorani. Junioarele lucrează zilnic cam şase ore împărţite în două şedinţe de antrenament, între care au şcoală, au activităţi administrative, de rezolvat temele cu sprijinul şcolii care ne ajută foarte mult, vin profesorii la fete să le ajute. Există o preocupare şi o grijă permanentă pentru ca ele să aibă tot confortul. Toată Deva li se alătură aici”, spune antrenorul coordonator Nicolae Forminte, completat imediat de Mircea Bobora, unul dintre apropiaţii Casei Regale a României: “Ceea ce este de menţionat, Alteţa Voastră, este că cele mai mari succese pe care le-a avut gimnastica feminină în România, le-a avut în perioada în care lotul naţional era în Deva”. Nicolae Forminte explică de ce: “Este locaţia care oferă toată facilităţile şi copiii sunt cel mai bine asiguraţi”.

În vizită la prinţesele gimnasticii româneşti

Fetele din lotul de junioare îşi continuă exerciţiul la sol într-o îmbinare de graţie, forţă, zvâcniri, voinţă şi arcuiri ce provoacă admiraţia privitorilor şi mândria antrenorilor, care trag cu ochii la reacţia Principelui Nicolae, fascinat de prestaţia fetelor la aparatele din sală. Pe bârnă, micuţele se plimbă la fel de sigure ca pe un bulevard larg. Când demonstraţiile se termină, fetele se aliniază şi îi pregătesc Alteţei Sale prima surpriză: fiecare execută câte o reverenţă atât de graţioasă, iar mişcarea este atât de sigură de parcă micuţele sunt prinţese adevărate. “Prinţul” se apropie de gimnaste întrebând: “Faceţi antrenamente din astea în fiecare zi?”. La răspunsul lor afirmativ, vizitatorul exclamă: “Uau! Felicitări! N-aş putea să fac asta deloc!”. Grupul se adună pentru o fotografie şi Nicolae Forminte strânge rândurile: “Încadraţi-l pe Principe, nu-l puneţi în margine!”.

După fotografiile oficiale, gimnastele îl înconjoară pur şi simplu pe Alteţa Sa, care le pune o mulţime de întrebări: “Şi unde aţi fost voi pentru competiţii?”. Micuţele încântate răspund de-a valma: “Am fost în multe ţări: Statele Unite, Belgia, Franţa…”. Nimeni nu mai ţine cont de etichetă şi se înţeleg ca nişte vechi prieteni. “Cum e experienţa?” “Frumoasă”, răspunde o fată mai îndrăzneaţă, spre care Nicolae Forminte arată şi explică: “Ea se şi pregăteşte acum, cu încă două fete, pleacă în Statele Unite unde Nadia organizează în fiecare an o competiţie, de unde noi nu putem lipsi”. Junioarele visează la aurul olimpic şi ştiu toate că nu vor ajunge acolo fără sacrificii şi multă muncă. Iar ceea ce fac micuţele şi antrenorii lor de la Deva este impresionant.

Principele provocat la… glume

Principele Nicolae al României a fost luat prin surprindere de junioarele de la Centrul Olimpic. Zecile de fetiţe care se antrenează la Deva, la lotul mic olimpic, au iscat aplauzele vizitatorului cu sânge albastru şi nu doar datorită performanţelor lor din sală. Aceste fetiţe muncesc enorm alături de antrenorii lor, zilnic, în sala de antrenament. Ani întregi stau departe de familia lor şi întreaga copilărie se învârte în jurul orelor de gimnastică. În ciuda acestui fapt, micuţele se şi distrează. I-au demonstrat-o şi principelui, care iniţial a crezut că i se verifică cunoştinţele de gramatică. O zvârlugă iese din linie şi se adresează Alteţei Sale: “Cum este forma corectă? Muriţi cu toţi? Sau muriţi cu toţii? La plural…”.

Încurcat, Principele Nicolae o priveşte pe fata de-o şchioapă a cărei ochii scapără de ghiduşie şi şopteşte: “Cu toţi!”. Într-o fracţiune de secundă, toate fetele cad la pământ şi Alteţa Sa începe să râdă şi aplaudă bucuros gluma. Şi uite că, la finalul întâlnirii, gimnastele i-au arătat Principelui Nicolae că ştiu şi să provoace buna dispoziţie. “Vă doresc mult succes!”, le spune Principele Nicolae, întinzând mâna către fiecare mică prinţesă a gimnasticii. “O să vă văd la televizor, la olimpiadă?” “Daaa”, răspund fetele, dar prinţul se opreşte când prinde dreapta unei fetiţe cu mâna în ghips: “Ce s-a întâmplat? Ai căzut?”. Fata pleacă ochii jenată, în timp ce unul dintre antrenori răspunde: “Suprasolicitare de efort”. Alteţa sa, Principele Nicolae, recunoaşte: “Sunt foarte impresionat de ceea ce am văzut azi, aici, şi fetele sunt… Da, sunt foarte impresionat. Sper că avem un viitor plin de succese cu ele şi pentru ele”. A promis că le va susţine la competiţiile viitoare: “Bineînţeles că le voi fi alături. Trebuie să fim, sunt reprezentantele României. E ţara noastră”.

Casa Regală încurajează sportul şi lectura

Nu doar principele este impresionat de ce a văzut în sala olimpică, dar şi junioarele l-au plăcut imediat pe oaspete. Spun că au observat modestia şi eleganţa vizitatorului lor din Casa Regală a României. “Prinţii din poveste sunt altcumva, dar şi el e elegant şi… frumos”, chiocoteşte o gimnastă de lot, în timp ce antrenorul coordonator spune: “Prinţul Nicolae mi s-a părut un tânăr interesat să-şi descopere ţara şi un om iubitor de neam. Suntem onoraţi că ne-am întâlnit cu dumnealui. Ne bucurăm că o personalitate a României s-a reîntors în ţară aşa cum ne dorim ca toţi românii să vină să locuiască în ţara lor şi nu să umble pribegi pe meleaguri străine”. Tot în sala de la Deva, Principele a mărturisit că este un iubitor de mişcare.

Îi place automobilismul, dar a practicat şi alte sporturi: “Sporturile preferate? E dificil de răspuns. Nu am făcut deloc gimnastică, nici nu cred că mă voi apuca acum, dar am făcut multe sporturi în copilărie, la şcoală, la universitate. Mi-a plăcut foarte mult rugby, fotbal, crosul şi acum merg cu bicicleta. O să fac un tur de la Sighetu Marmaţiei pentru Asociaţia Curtea Veche. Sper să strâng bani şi cu fondurile o să putem să donăm cărţile copiilor între opt şi 14 ani, din toată ţara, celor care au nevoie de cărţi. Încercăm să promovăm lectura şi o viaţă mai sănătoasă”. Turul ciclist de care a vorbit Alteţa Sa se organizează în luna aprilie, porneşte din Sighetu Marmaţiei şi se întinde până la Constanţa. Vizita Alteţei Sale a început ziua anterioară, la Primăria Deva, urmată de un drum până la Colegiul Naţional Decebal şi Teatrul de Artă. Înainte de vizita la “Cetate” Deva, Principele Nicolae a vizitat producătorul de biciclete DHS, unde s-a vorbit despre proiectele de dezvoltare ale mobilităţii urbane şi susţinerea construirii mai multor piste de biciclete, după care, o oră mai târziu, împreună cu Asociaţia Curtea Veche, Principele Nicolae a donat 1.700 de volume pentru sute de copii de la şcolile din Deva, în cadrul unei campanii susţinute de Casa Regală a României. Astfel, cărţile copilăriei au ajuns în bibliotecile elevilor şi, mai mult, copiii s-au bucurat să vadă un prinţ, dar şi să-l asculte vorbind despre Peter Pan, unul dintre personajele îndrăgite în copilărie de Principele Nicolae.

Tags: ,

About Laura Oană