Minunatele mandale din boutique-ul Aurei

Articolul a fost vizualizat de 2,791 ori

“Singura limită la ceea ce poţi fi este credinţa în tine şi în imaginaţia ta” – stă scris pe pagina ei de artizan, o femeie din ale cărei vise ies lucruri extraordinare. Munca Aureliei Dumitru fascinează de la prima privire: nimic nu e strident, totul e plăcut ochiului. Picturile ei sunt vitralii în miniatură, în timp ce dantele complicate îmbracă victorian sticla, iar seminţele vii se ordonează în mandale aducătoare de linişte.

aura si mandaleleAurelia Dumitru face piese de artizanat de numai doi ani, dar produsele ei dau impresia unei strădanii de-o viaţă. Pe mici pietricele sunt vopsite simboluri Reiki, ori apare semeţ Castelul Corvinilor, sticlele sunt învelite viguros în fir de cânepă, ori suav în dantelă, în timp ce paharele prind sub pensula Aurei aer nupţial ori festiv. Alături, un întreg lac de maci pare să fi îmbujorat un minunat set de ceai. Însă mandalele de seminţe îţi fură ochiul şi mirarea. Sute, poate chiar mii de boabe colorate se aranjează în cercuri superbe, de parcă ai privi printr-un caleidoscop, cu imaginea mereu în schimbare. “Aceste farfurii fac parte din categoria «sporul casei», se pot folosi ca obiecte decorative, pentru că ideea este să exprime abundenţă, prosperitate. În plus, forma este de mandală, imagini care se ştie că sunt puternic generatoare de energie. Contemplând-o, obţii şi un efect terapeutic, efect care se manifestă asupra persoanei care o priveşte. Este o încântare şi să lucrezi aşa ceva şi să priveşti. E bine să avem aşa ceva în casă”, ne asigură artista Aurelia Dumitru. Prietenii îi spun Aura şi poate nu întâmplător, în jurul ei totul pare a fi poezie romantică.

Vorbeşte liniştit, cu mare dragoste pentru pasiunea ei, în timp ce îşi păstrează tot timpul zâmbetul cald pe chip. Îi sunt tare dragi aceste cercuri, unde viaţa musteşte în tot soiul de seminţe. Aura le spune simplu: “mandale din seminţe”, construite una lângă alta pe un suport puţin curbat. Este, de fapt, un platou din lemn de bambus, iar deasupra seminţele sunt lipite în diferite forme, în funcţie de inspiraţia de moment a artistei.

Mandale seminţe şi mandale vitralii

Modelele Aurei sunt pur şi simplu superbe. “Fiecare platou făcut este unicat, pentru că niciodată nu pot să lucrez două la fel. Le creez mereu altfel, pornind de la centru şi având seminţele la dispoziţie, se regăsesc acolo o multitudine: sunt boabe de linte, seminţe de floarea soarelui, sâmburi de curmal. Folosesc ce am la îndemână, dar caut şi boabe noi, în ideea de a crea acel efect frumos. Sunt mii de seminţe, pentru că la un asemenea platou lucrez şi câte două zile, mai ales dacă au un model. Se lucrează cu multă răbdare, e nevoie de migală”, spune artista, din a cărei joacă se nasc mandalele din seminţe. Se spune că seminţele sunt un simbol al perpetuării vieţii universale şi, odată prinse în mandală, ele continuă să-şi transmită mesajul şi forţa lor spirituală în spaţiul în care sunt expuse. În faţa lor, te cuprinde mirarea apoi imaginile sunt menite să-ţi aducă relaxare sau confort interior. Până şi psihologii recomandă folosirea mandalelor pentru obţinerea unei stări de pace interioară. În locul în care sunt amplasate, aceste piese îşi transmit continuu mesajul de armonie. Artista spune că te poţi gândi că în fiecare sămânţă odihneşte un “suflet” care poate deveni plantă, floare ori arbore şi care adăposteşte esenţa vieţii: “Îmi face multă plăcere să lucrez aşa ceva, chiar dacă este mult de muncă la o mandală din seminţe sau la cea pe sticlă, care este personalizată, adică este calculată după ziua de naştere a persoanei respective.

Există un anumit tipar care se foloseşte, există o anumită procedură prin care cifrele se adună, în urma căreia rezultă un model geometric, în funcţie de ce rezultă din acele calcule. Rămâne apoi la latitudinea mea ce pot să fac cu acel desen, să aleg culorile. Unul dintre modele este repetitiv, din mai multe figuri de floarea vieţii, un simbol arhaic care înglobează toate tiparele de manifestare care există în univers, structurile de bază. Mandala asta îţi dă o energie foare bună şi este bine să purtăm acest simbol cu noi în cazul în care îl avem pe ceva mai micuţ, sau în casă efectul este la fel de benefic. Modelul florii vieţii care se repetă în mandală îţi dă starea de bine”.

Mandale de vis

mandale auraArtista spune că totul a început acum câţiva ani, ca o joacă. Venită la Deva din Bucureşti, Aura urmează acum cursuri de artă decorativă: “Am început realizând lucruri mai micuţe, pe care le-am dat cadou şi, dintr-o joacă, am început să fac tot felul de piese. Acum doi ani, am fost la un curs de mandale pe sticlă, la Cluj. Tot de atunci am început să pictez şi pahare, care sunt recomandate pentru ocazii speciale, cum ar fi nunţile. Ele sunt făcute special ca să se poată spăla şi refolosi, pentru că eu întotdeauna am căutat să fac ceva care să dureze. Se foloseşte pentru asta o vopsea specială pentru vitraliu, care nu se ia, o vopsea cu uscare la rece, care are şi un lac de protecţie, ceea ce îi oferă rezistenţă la apă”, detaliază Aura. Artista spune că prinde ideile în zbor sau din… vis: “Noi le dăm posibilitatea să fie ceea ce vrem noi să fie – uneori ideile îmi vin în vis, noaptea. Câteodată mi-e şi ciudă că nu le reţin şi că le uit dimineaţa, dar în vis le vizualizez foarte bine! Probabil, de la momentul în care începi să te ocupi cu aşa ceva, informaţiile încep să vină. Pur şi simplu curg. Cumva, totul se leagă când caut ceva. Evident că am şi diverse surse de inspiraţie, am văzut una-alta şi pe net, dar eu am vrut mereu să fac altceva şi a ieşit ce vedeţi”, spune Aurelia Dumitru, căutând printre cele câteva mandale cu seminţe care i-au mai rămas “pe stoc”. O asemenea piesă costă în jur de 200 de lei, bani care “acoperă” câteva zile de migală:
“Nu aş putea spune că le dedic un timp anume, depinde de inspiraţie. Am zile în care creez continu şi mă bucură munca mea sau zile în care nu pot lucra aşa ceva şi atunci mă apuc de alte lucruri. Nu pot face produse în serie: orice artist vă va spune lucrul ăsta. Totul depinde de inspiraţie, de stare şi dispoziţia artistului schimbă lucrurile. Eu personal aşa lucrez: iau paharul, pictez, apoi urmează altceva. O mandală cere multă muncă şi, în funcţie de seminţe, îţi ia şi două-trei zile. Sunt lacurile speciale care se folosesc, care au un anumit timp de uscare, după care revii la muncă. Adaug aici şi timpul de calcul pentru desenul mandalelor personalizate”.

Terapie prin artă

La târgurile organizate de “Pasiuni handmade”, la masa Aureliei Dumitru e musai să poposiţi măcar câteva minute bune. Prima dată, veţi admira zecile de piese care se îmbulzesc pe masa creatoarei, după care, cu siguranţă, veţi rămâne să admiraţi mâinile artistei care trasează sigur contururi graţioase. Aşa e Aura, o răsfăţată, binecuvântată cu talent: “Îmi ies până şi mandalele de la început. Chiar nu îmi amintesc vreuna care să nu fi reuşit s-o fac din prima, poate pentru că le simt şi atunci nu mă chinui. Desenele vin de la sine. Chiar mă gândeam odată câtă energie pui într-un astfel de lucru, la care se adaugă seminţele care ele însele sunt vii, care păstrează atâta informaţie de viaţă în ele, în bob. E o bucurie când lucrezi aşa ceva, poate nici nu te gândeşti că lucrezi cu lucruri pe care le arunci altfel, cum sunt sâmburii de măslină sau de cireşe, miezul de piersică. Nici nu te gândeşti că ar mai putea folosi la ceva. Din toate la un loc, cu puţină imaginaţie, ies nişte lucruri minunate”. Acum Aura urmează cursurile Şcolii Populare de Artă din Deva, secţia pictură, la clasa profesorului Ioan Tengheru. “Arta decorativă e un hobby, o plăcere pentru mine. Viitorul rămâne o provocare, cum vin lucrurile, aşa le iau. Mi-am făcut o pagină pe facebook – «Aura Handmade Boutique» şi rar lucrez pe comandă. În munca de creaţie tocmai asta este ideea, să realizezi ceea ce îţi vine ţie ca şi gând”. Excepţie fac mandalele personalizate, care se pot comanda.

Ce sunt mandalele?

Potrivit Wikipedia, mandalele reprezintă universul, sunt totodată un simbol şi un ritual, folosite în hinduism şi budism. Practic, mandala este un desen în formă de cerc, cunoscută în culturile străvechi şi utilizată pentru puterile sale, în special cele de vindecare. Asemenea diagrame circulare se pot găsi pe pereţii, pardoselile şi ferestrele bisericilor, templelor, palatelor şi reprezintă geometria sacră – limbajul cosmosului. Termenul de “mandală” este moştenit din limba sanscrită unde înseamnă cerc, sferă şi desemnează în prezent variate forme de mesaj. Se spună că, prin ele, putem ajunge în propriul nostru centru. Sunt folosite ca o formă de art terapie peste tot în lume.

About Laura Oană