Cancerul atacă, în fiecare an, peste 1.500 de hunedoreni

Articolul a fost vizualizat de 1,353 ori

Sute de hunedoreni sunt depistaţi anual ca fiind afectaţi de cancer. Cele mai multe îmbolnăviri sunt cele de cancer bronhopulmonar, de sân, de colon, de prostată şi de col uterin. Din nefericire, şi cancerul de piele este depistat tot mai frecvent în rândul hunedorenilor care nu respectă orele de expunere în siguranţă la soarele torid al verii.

Bolnavi de cancerIncidenţa cazurilor de cancer nou-diagnosticate în judeţul nostru este în creştere. Statisticile Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara (DSP) reunesc 8.700 de persoane diagnosticate cu această maladie. În anul 2013, 1.600 de hunedoreni au fost diagnosticaţi cu diferite forme de cancer, iar, din nefericire, anul trecut numărul persoanelor afectate de această boală a ajuns la peste 1740. Cea mai frecventă formă de cancer întâlnită în rândul hunedorenilor, şi care face cele mai multe victime anual, este cancerul pulmonar.

Preveniţi sau depistaţi boala din timp!

Medicii atrag atenţia că tot mai mulţi hunedoreni sunt diagnosticaţi cu două afecţiuni: cancer şi diabet. În fiecare an, specialiştii depistează cel puţin 1.500 de noi cazuri de cancer. Reprezentanţii DSP Hunedoara adaugă, însă, că numărul în creştere al bolnavilor depistaţi ca fiind suferinzi de cancer nu semnifică neapărat că îmbolnăvirile sunt mai frecvente, ci că programele naţionale de analiză pentru depistarea precoce a cancerelor îşi dovedesc, şi ele, eficienţa. Numai în baza programului ”Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin”, în judeţul nostru au fost organizate 142 de centre de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare pentru testarea Babeş-Papanicolau şi şapte laboratoare de analize medicale în domeniul citologiei cervicale. Laboratoarele au fost arondate Spitalului Judeţean de Urgenţă Deva, Spitalulului Municipal Dr. „Al. Simionescu” Hunedoara, Spitalului de Urgenţă Petroşani şi Spitalului Municipal Lupeni. Din nefericire, mai puţin de 20 la sută dintre cazurile de cancer de col uterin sunt descoperite în stadii curabile. Vaccinul anti-HPV, care conţine cele mai importante tulpini oncogenice, HPV 16 şi 18, ar putea preveni cel puţin 70% din carcinoamele scuamocelulare cervicale şi cel puţin 85% din adenocarcinoamele cervicale. Cu toate acestea, numărul de doze de vaccin HPV administrate anual la noi în judeţ a fost cuprins între 100 şi 200 de doze, în ciuda faptului că vaccinarea anti-HPV şi efectuarea testului Papanicolaou, mai ales pentru femeile din grupa de vârstă peste 40 de ani, pot reduce riscul cancerului de col uterin cu peste 90 la sută!

Cum să ţinem flagelul la distanţă

Statisticile oncologilor arată că această teribilă boală determină unul din opt decese. În fiecare an, mai bine 12 milioane de persoane din întreaga lume sunt diagnosticate cu cancer şi 7,6 milioane de oameni pierd lupta cu boala. Din păcate, România se regăseşte printre ţările aflate pe un loc mediu în ceea ce priveşte rata mortalităţii în rândul statelor membre ale Uniunii Europene, însă cu tendinţă crescătoare a îmbolnăvirilor şi a mortalităţii prin cancer. Această tendinţă este valabilă atât pentru mediul urban, cât şi pentru cel rural, pentru ambele sexe, însă cu precădere la cel masculin. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara spun că, la bărbaţi, pe primul loc al ratei de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal, de prostată, de stomac de vezică biliară şi bolile maligne de sistem. La femei, în schimb, prima cauză de deces din cauza tumorilor maligne este cancerul mamar, urmat de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, uter şi ovare), de cancerele colorectal şi bronhopulmonar. În plus, în fiecare an, între 20 şi 50 de hunedoreni sunt depistaţi ca fiind afectaţi de cancer de piele, însă medicii bănuiesc că numărul celor atinşi de boală este mult mai mare. Oncologii ne reamintesc că riscul de cancer, poate fi redus prin câteva măsuri banale: alimentaţie variată şi sănătoasă, menţinerea greutăţii corporale normale, activitate fizică regulată, limitarea consumului de alcool, renunţarea la fumat, evitarea expunerii la fumat pasiv, la soare excesiv, dar şi protejarea împotriva infecţiilor care pot determina apariţia cancerului, în condiţiile în care cancerul hepatic este asociat cu infecţia cu virusul hepatitic B (HBV), cancerul de col uterin este asociat infecţiei cu papillomavirusul uman (HPV), iar cancerul de stomac – cu infecţia cu Helicobacter pylori.

Tags:

About Ada Beraru