Devoratorul de cuvinte. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,266 ori

“Arabia Saudită a organizat o conferinţă despre drepturile femeilor la care au participat doar bărbaţi”, citim pe site-ul de ştiri Hotnews.ro.
Iată şi ştirea completă: “Universitatea Qassim din Arabia Saudită a organizat una dintre cele mai mari conferinţe pe tema «drepturile femeilor din lumea arabă». În mod ironic, instituţia a reuşit să ţină acest eveniment fără sfatul sau participarea unei femei.
Tema conferinţei a fost “Femeile în societate” şi este organizată în fiecare an, evenimentul fiind, cel puţin în teorie, un punct de referinţă pentru toleranţă şi progres în regiune.
Aşa cum era de aşteptat de la Arabia Saudită, nicio femeie nu a participat la eveniment”.

arabia saudita

“Scandal cu focuri de arma într-un bar din Deva”, scrie Servus Hunedoara. Chiar aşa, “cu focuri de arma”, nu “de armă”, pentru că diacriticele sunt, de multe ori, opţionale.

focuri de arma

Iată şi titlul unui interviu publicat de Servus Hunedoara: “DORIM CA UN NUMĂR CÂT MAI MARE DE ROMÂNI DE PESTE HOTARE SĂ-ŞI DOREASCĂ SĂ-ŞI AFIRME IDENTITATEA”. Cum vine asta: noi dorim ca unii să-şi dorească să-şi afirme? Nu sunt sigur, dar un pic cred că m-a durut creierul când am citit acest titlu.
Interviul are 3.200 de cuvinte, chestie care m-a determinat să îi caut autorul, că-i mare lucru, în ziua de azi, să dai într-un cotidian (pl. cotidiene), peste un articol – fie el şi interviu – atât de amplu. Cin’ să fie autorul, cin’ să fie? Ah, cum cine? Este Antuanela Roşioru. Numele ei nu vă sună cunoscut? Păi nici mie, pentru că lucrează la Timp Românesc, publicaţie de unde a fost preluat interviul. Măcar de i-ar fi adaptat un picuţ titlul… e prea lung.

dorim ca

“Copii vedetelor din România au fost cucerite de un burete de mare”.
Asta mi-a scris o domnişoară implicată în comunicarea pentru mai multe companii, printre care şi amărâţii ăştia care au adus filmul Spongebob în România, căci despre el e vorba.
Păcat că titlul comunicatului de presă spune, în atât de puţine cuvinte, atât de multe despre autoare! Dar cine sunt eu să mă opun atunci când “copii vedetelor au fost cucerite”? Ei, cine sunt. Iaca, un nime-n drum.

copii vedetelor au fost cucerite

“Evazionistul cu carne din Ungaria nu scapă de control judiciar”, scrie Nicoleta Bumbac, în Servus Hunedoara. De mult nu mi-a mai fost dat să văd un titlu atât de ambiguu. Poate n-oi mai fi eu la curent cu ce se întâmplă în judeţ.

evazionist cu carne

Nistor nu îşi doreşte alegeri anticipate la CJ, scria Glasul Hunedoarei, săptămâna trecută. Nu am nimic de comentat legat de cuvintele din titlu sau chiar din articol. Ce am de comentat este referitor la poza cu care oamenii au ales să ilustreze acest articol: Laurenţiu Nistor, despre care e vorba în titlu, este… îmburdat. Culmea e că nici după o săptămână nu au schimbat poza.

cu capun jos

“Secretarul judeţului şi directorul de la Protecţia Copilului audiaţi de DNA”, titrează Servus Hunedoara. Virgule? V-am mai spus, virgulele-s pentru începători, avansaţii nu mai au nevoie de ele, se pot exprima cum vor ei.

virgula

Rămânem la Servus şi la titlurile lor fără virgule: “Primarul Cornel Resmeriţă arestat pentru 30 de zile”, dar şi la cele fără sens: “Începe să-şi arate clasa”. Important e să înţeleagă ei, nu cititorii sau, Doamne feri, nemernicul ăla de Chioru’!

arestat

incepe sa-si arate clasa

“[…] se agaţă ca înecatul de pai” sau “Hunedoara penală. […] rămâne la bulău. Se pregăteşte […]” sunt doar două titluri din care se poate vedea destul lesne la ce nivel a ajuns o parte a presei. Nu contează despre cine-i vorba în titluri, ci despre formulările “de cartier” folosite de jurnalişti. Vestea bună e că multe publicaţii din Valea Jiului sunt la nivelul ăsta de mai mulţi ani!

hunedoara penala

ca inecatul de pai

“Dosar penal pentru un pistol cu gaze”, titrează Mesagerul Hunedorean. Eu ştiam că dosar penal li se deschide unor persoane, nu armelor, cu sau fără gaz. A, că dosar penal i-a fost făcut unui cetăţean care deţinea un pistol cu gaze? Păi asta e altceva, e dosar penal din cauza unui pistol cu gaze, nu dosar penal pentru un pistol cu gaze.

dosar penal

“Ce se întâmplă cu marea noastră campioană, Cătălina Ponor. «Da, e adevărat!». Nimeni nu se aştepta la aşa ceva”. Ăsta e un titlu de pe site-ul Gândul.info, pe care dacă dai click, te duce pe ProSport.ro. Nici acolo nu sunt sigur că afli la ce nu se aştepta nimeni, dar măcar le-ai făcut două afişări pe două site-uri diferite, mănâncă şi ei o pâine.

Dar staţi, că am aflat: “Preşedintele FRG, Adrian Stoica, a declarat pentru MEDIAFAX că Marian Drăgulescu şi Cătălina Ponor au fost înscrişi în sistemul de control antidoping WADA, după ce foştii gimnaşti au anunţat că doresc să revină în competiţii, măsura fiind obligatorie cu şase luni înaintea intrării în concurs”. Deci se întorc în gimnastică. NIMENI NU SE AŞTEPTA la aşa ceva, şoc şi groază!? Mda, nici eu nu mă aşteptam la multe.

nimeni nu se astepta

Că tot vă spuneam despre nivelul “avansat” la care a ajuns presa din Valea Jiului, iată un titlu “cules” de pe prima pagină a site-ului ZVJ.ro: “Percheziţii la CJ Hunedoara. Şefa DGASPC, coana preoteasă din Mărtineşti, comuna natală a lui Moloţ, în vizorul DNA! A fost cocoţată în funcţie în urma unui concurs organizat de ANFP, posibil fraudat!subordonate, dar şi domiciliile unor angajaţi”. Ultimele cuvinte or fi rămas acolo de la un titlu mai vechi, nu ştiu ce s-a întâmplat, cert e că pe lângă harababura dată de cuvinte care nu-şi au locul într-un titlu, autorul a mai scăpat şi cuvinte care nu au nicio legătură cu nimic!

titlu zvj

Acestea fiind spuse… ştiţi voi.

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'