Programul “Rabla” se redeschide în 15 martie

Articolul a fost vizualizat de 2,185 ori

Hunedorenii care nu au reuşit, pe parcursul anilor trecuţi, să scape de maşinile vechi pe care le deţin pot face acest lucru în 2015. Anul acesta programul de colectare şi casare a autovehiculelor vechi va începe la jumătatea lunii martie, programul având alocat un buget de 200 de milioane de lei.

Maşinile vechi vor putea fi casate şi anul acesta contra sumei de 6.500 de lei, iar proprietarul maşinii casate va putea să cedeze tichetul electronic unei persoane care are banii necesari pentru cumpărarea unui nou autovehicul

Maşinile vechi vor putea fi casate şi anul acesta contra sumei de 6.500 de lei, iar proprietarul maşinii casate va putea să cedeze tichetul electronic unei persoane care are banii necesari pentru cumpărarea unui nou autovehicul

Faţă de anul trecut, suma este cu 33% mai mare, iar autorităţile vor emite 25.000 de tichete, dintre care 20.000 pentru persoane fizice. Eco-bonusul va creşte şi el, de la 500 la 1.500 de lei. Anul acesta vor fi acordate 20.000 de tichete pentru persoane fizice şi 5.000 de tichete pentru persoane juridice. Numărul tichetelor destinate firmelor şi organizaţiilor este, şi el, mai mare comparativ cu perioada anterioară, cu 3.000. Pe de altă parte, valoarea unui tichet obişnuit va fi tot de 6.500 de lei, în timp ce valoarea eco-bonusului acordat pentru achiziţia unei maşini ecologice va creşte de la 500 la 1.500 de lei. Anul trecut au fost alocate aproximativ 17 mii de tichete pentru persoanele fizice şi două mii pentru persoanele juridice, fiind înregistrat şi un număr de cereri record, de la deschiderea programului.

Cozi pentru tichetele valorice

În ultimii doi ani mii de hunedoreni au aşteptat cu nerăbdare începerea programului “Rabla”, cu speranţa că vor reuşi să scape de autoturismele vechi pe care le deţin şi să-şi cumpere maşini noi, însă numărul prea mic de tichete valorice a făcut ca sesiunile de distribuire să se încheie chiar şi în numai câteva minute de la deschidere. Pentru a obţine un tichet valoric, zeci de hunedoreni şi-au parcat maşinile în apropierea centrelor REMAT, dar reprezentanţii centrelor au refuzat să preia actele proprietarilor înainte de lansarea sesiunilor de distribuire, de teama amenzilor de mii de lei. Cu toate acestea, luni, la primele ore ale dimineţii, imediat după deschiderea sesiunii de depunere a dosarelor de către proprietarii de maşini vechi, toate tichetele erau epuizate.

Tichetul rămâne transmisibil

Şi anul acesta prima de casare este transmisibilă, dar eco-bonusul nu se acordă dacă maşina nouă nu este cumpărată de aceeaşi persoană care casează maşina veche. În aceste condiţii, proprietarul maşinii casate poate să cedeze tichetul electronic unei alte persoane, care doreşte să îşi cumpere o maşină nouă, dar noul cumpărător nu va beneficia şi de eco-bonusuri, chiar dacă achiziţionează o maşină care respectă condiţiile pentru acordarea acestora. Ca şi anul trecut, prima de casare va fi acordată sub formă de tichet electronic. Eco-bonusul va fi acordat la cumpărarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, a unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid sau a unui autovehicul nou încadrat în norma de poluare Euro 6. Înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a autovehiculului trebuie să se facă până în 31 august, iar o persoană poate cumula maxim două eco-bonusuri.

E nevoie de şi mai multe bonuri valorice

Reprezentanţii firmelor care au ca obiect de activitate colectarea şi dezmembrarea maşinilor vechi spun că, potrivit numărului de cereri, numărul de tichete disponibile ar trebui să fie de patru ori mai mare, dacă ar fi ca toţi doritorii de maşini noi să-şi poată da autoturismul vechi la schimb. Mai mult, ei susţin că anunţă, ori de câte ori le este solicitat acest lucru, care este numărul total necesar de tichete (câteva sute la fiecare centru), dar în timpul sesiunilor de distribuire s-a întâmplat să primească chiar şi mai puţin de 10 vouchere. Hunedorenii care îşi vor casa maşinile trebuie să îşi radieze autovehiculele şi apoi să obţină un certificat de distrugere. Abia ulterior ei vor primi tichetul valoric de 6.500 de lei. Potrivit site-ului Administraţiei Fondului pentru Mediu, în judeţul Hunedoara, distribuirea tichetelor se face prin intermediul celor 23 de puncte de lucru ale colectorilor, care pot fi găsite în lista operatorilor economici autorizaţi de ANPM pentru colectarea şi tratarea vehiculelor scoase din uz. Centrele funcţionează în oraşele Deva, Orăştie, Simeria, Brad, Haţeg, Geoagiu, Petroşani, Uricani şi Vulcan, dar şi în comunele şi satele Cristur, Peştişu Mare, Turdaş şi Şoimuş.

“Rabla” pentru tractoare nu a avut acelaşi succes

În încercarea de a veni în ajutorul agricultorilor, statul a iniţiat un program similar, destinat achiziţionării de utilaje agricole. Astfel, programul RABLA pentru tractoare oferea aproape 4.000 de euro pentru fiecare tractor vechi care ajungea la casat, dar fermierii hunedoreni nu s-au grăbit să obţină un asemenea utilaj. Chiar şi cu ajutorul oferit de stat, prin Ministerul Mediului, preţul ridicat al utilajelor agricole le-a făcut inaccesibile. Mai mult, în timp ce tinerii nu văd o oportunitate în iniţierea unei afaceri în agricultură, vârsnicii nu mai au nici puterea, nici motivaţia necesară pentru a cumpăra utilaje agricole şi pentru a munci pământul. În plus, seceta şi lipsa sistemelor de irigaţie, combinate cu perioade ploioase care au generat inundaţii au transformat agricultura hunedoreană într-un domeniu de mare risc. Tocmai de aceea, firmele care comercializează utilaje agricole pot număra pe degete tractoarele vândute în ultimii ani, şi acelea de mici dimensiuni, cu numai 45, până la 85 de cai putere, insuficient pentru marile exploataţii agricole.

About Ada Beraru