Deva se asociază cu Viena

Articolul a fost vizualizat de 1,577 ori

Deva este prima localitate din România care va avea un memorandum cu Viena! Primarul Devei a făcut acest anunţ cu câteva ore înainte de a pleca către celebra capitală europeană unde astăzi (26 februarie) se semnează documentele oficiale între cele două părţi. Edilul spune că de acum fiecare proiect important al municipalităţii va fi analizat de firma deţinută de către municipalitatea vieneză.

Primarul Devei, Petre Mărginean, spune că experienţa administrativă vieneză va fi de un real folos reşedinţei judeţului Hunedoara

Primarul Devei, Petre Mărginean, spune că experienţa administrativă vieneză va fi de un real folos reşedinţei judeţului Hunedoara

Practic, municipalitatea din Deva semnează un acord de colaborare cu compania Tina Viena Tehnologii Urbane şi Strategii GmbH. Aceasta este deţinută de către Wien Holding GmbH, care este 99,99% proprietatea oraşului Viena. Autorităţile devene spun că municipiul Deva are o nevoie substanţială de acest acord pentru proiectarea şi dezvoltarea infrastructurii şi este interesată să colaboreze cu administraţia Vienei, care este un exemplu de succes în furnizarea de servicii pentru cetăţeni. Prin semnarea acestui document, administraţia locală are acces la cunoştinţele şi experienţa capitalei unde se implementează deja conceptul de Smart City Viena. “Tina Viena este o companie deţinută de către municipalitatea capitalei Austriei; are acces la cunoştinţe şi experienţa oraşului Viena şi acţionează ca punct central în iniţiativa de Smart City Viena. Scopul companiei este de a disemina şi transfera tehnologii şi strategii urbane din Viena către alte organe ale administraţiei publice. Tina este într-o bună legătură cu Denkstatt, serviciu de consultanţă. Denkstatt are capacitate şi numeroase referinţe în domeniul dezvoltării infrastructurii în spaţii publice”, se notează în înţelegerea semnată între cele părţi.

Astfel, Deva va beneficia gratuit de propunerile specialiştilor vienezi pe diverse servicii. Edilul Petru Mărginean spune că Deva este interesată de dezvoltarea mai multor domenii precum: o economie modernă bazată pe industrii şi tehnologii inovatoare; soluţii ecologice şi durabile de mobilitate şi acces multimodal la spaţiul economic naţional şi internaţional; un portofoliu integrat de servicii publice pentru a sprijini evoluţiile economice; creştere durabilă prin optimizarea factorilor de calitate a mediului şi eficienţă energetică, promovarea energiilor regenerabile; un nod de turism de succes în Deva prin integrarea turismului inteligent cu potenţial cultural; o creştere de performanţă în administraţia publică şi administraţia locală.

Servicii la calitate vieneză

Administraţia deveană spune că un asemenea parteneriat cu un oraş european civilizat este binevenit şi se aşteaptă la îmbunătăţirea serviciilor în municipiu. Primul domeniu care va beneficia de experienţa vieneză este transportul public local din Deva. “La experienţa pe care o are municipalitatea din Viena şi oamenii care lucrează acolo în domeniu, cei care au implementat şi serviciul de salubrizare şi sistemul de iluminat public şi transportul local, cred că va fi bine şi la noi. Noi am concesionat nişte servicii şi vrem să arate ca acolo, adică pe transport local să existe o normalitate – călătorii să aibă posibilitatea să stea civilizat în mijloacele de transport în comun, maşinile să aibă climă, să fie dotate cu rampă pentru persoane cu handicap, să existe mesaje auditive şi vizuale informative despre staţii.

Aceste maşini să fie moderne şi să arate bine”, spune Petre Mărgineran. Memorandumul semnat cu Tina Viena specifică şi serviciile pe care Deva îşi propune să le dezvolte şi să le îmbunătăţească cu ajutorul consultanţilor vienezi: colectarea deşeurilor reziduale şi reciclabile, curăţarea străzilor, eficienţa energetică, sistemul de iluminat public, conceptul netcity / inteligent city, sistemul de transport local, parcuri logistice, infrastructură rutieră, atracţii pentru investitori, puncte educaţionale precum universităţi sau licee şi dezvoltarea socială urbană care cuprinde spaţii verzi, zone de întâlnire, sport, agrement, parcuri de distracţii, vacanţă şi aventură, reţeaua de cazare, a turismului local şi regional.

Deva vrea să fie NetCity

“Pe iluminatul public, avem o posibilitate de a extinde reţelele în toate cartierele şi satele aparţinătoare ale Devei, dar mentenanţa trebuie să o facem noi ca administraţie. Până acum a fost un contract de concesiune destul de păgubos. Încercăm în şedinţa de Consiliu Local din martie să scoatem caietul de sarcini pentru mentenanţă. Vrem să extindem întreaga reţea pe fonduri europene. În plus, ne dorim să nu mai existe încâlceala aceasta de cabluri aeriene. Vrem să aducem conceptul de NetCity. Când spun NetCity, mă refer la acel proiect prin care toate cablurile, fie ele de la iluminat, fie de telefonie sau de altă natură, să fie îngropate şi nu la vedere ca acum. Pentru asta avem o extraordinară nevoie de specialiştii vienezi. Tot de ei vom profita şi pe domeniul turistic, unde ştim cât de departe a ajuns Viena. Sunt nişte proiecte pe care noi vrem să le implementăm pe aceste finanţări din 2014-2020. Noi ni le dorim cât mai repede puse în practică. Ar fi perfect dacă ar debuta anul viitor, dar e în funcţie şi de sumele care ni se vor aloca. Noi am avut deja propuneri şi discuţii la ADR Vest şi vom vedea care vor fi primele, dar prioritatea numărul 1 este Cetatea Devei.

Proiectul pentru incinta 1 a monumentului va beneficia şi el de expertiza vieneză, pentru că vrem să avem cât mai multe evenimente în jurul Cetăţii”, explică primarul Devei. Compania Tina Viena va facilita contactele municipalităţii devene către instituţiile capitalei vieneze care deţin cunoştinţe de tehnologii şi strategii urbane. Documentul semnat între cele două părţi menţionează că transferul recomandărilor şi adaptarea la cerinţele Devei se face prin sfaturi generale, iar studiile vor fi întocmite cu respectarea legislaţei privind achiziţiile publice române cu Denkstatt, partenerul Tina Viena. Acesta poate oferi în caz de nevoie şi consiliere în privinţa licitaţiilor, finanţarea şi promovarea proiectelor, dar şi controlul şi supravegherea bunurilor publice. Edilul Devei spune că înţelegerea semnată cu compania vieneză nu angajează nicidecum administraţia locală din punct de vedere financiar. Cooperarea Deva-Viena va respecta strategia de dezvoltare urbană şi durabilă a Devei, pentru perioada 2014-2020.

About Laura Oană