Job-urile online – o alternativă insuficient exploatată

Articolul a fost vizualizat de 1,713 ori

Sute, ba chiar mii de proiecte sunt disponibile zilnic pe platformele de mini-job-uri online, însă puţini sunt hunedorenii care să le exploateze. Asta în ciuda faptului că unele dintre proiecte sunt plătite consistent, la nivelul de salarizare din vestul Europei, iar hunedorenii ar putea munci de acasă, fără a-şi mai părăsi familiile şi a plăti chirii de sute de euro în ţările Uniunii Europene care oferă un standard de viaţă mai ridicat.

joburi pe net“Eu am apelat la varianta aceasta după ce, împreună cu soţul meu, am decis să revenim acasă, din Bucureşti, însă vreme de doi ani nu am reuşit să-mi găsesc nimic de lucru la nivelul specializării mele universitare. El muncea, dar eu nu şi, atunci, având foarte mult timp, am tot căutat job-uri pe Internet şi am aflat de aceste platforme unde, cu puţin noroc, poţi găsi un proiect pe care îl poţi da gata în două-trei zile şi pentru care poţi fi plătit chiar şi cu două sau trei sute de euro”, povesteşte tânăra Alina, în vârstă de 29 de ani. Aceasta recunoaşte că, pentru un începător, este dificil să obţină asemenea “mini-job-uri” care îl angajează pentru câteva zile sau cel mult câteva luni într-un proiect, aşa că unii dintre aplicanţi se mulţumesc şi cu proiecte pentru care muncesc câteva ore bune şi sunt plătiţi cu sume mult mai mici, uneori chiar derizorii: cinci, până la zece euro.

Unul dintre dascălii hunedoreni care a încurajat mereu astfel de iniţiative este profesorul de astronomie, fizică şi informatică Mircea Nistor. Un adevărat vizionar, profesorul le-a reamintit constant, în ultimii ani, elevilor săi că pot obţine banii de buzunar pentru o ieşire cu prietenii sau pentru a-şi face singuri un cadou, aplicând pe asemenea portaluri. Profesorul spune că, într-adevăr, sumele cu care sunt plătiţi “muncitorii” de pe platformele de job-uri online nu sunt consistente, dar acesta poate fi un început pentru oricare dintre elevii hunedoreni.

Mai mult, proiectele odată duse la bun sfârşit, pot fi menţionate în CV, în momentul angajării cu contract de muncă la o firmă obişnuită din afara spaţiului virtual.

Unde vă puteţi angaja pe net

Platforma elance.com a ofertat, numai în ultimele 30 de zile, 124.000 de job-uri disponibile în regim de proiect, iar până acum specialiştii care au aplicat pe acest site au câştigat peste 1.382.000.000 de dolari. Aproape 265.000 de programatori, 193.000 de designeri, peste 294.000 de specialişti în editare, redactare şi traduceri, dar şi peste 59.000 de specialişti în vânzări sunt înregistraţi în acest moment pe platforma amintită, însă cei care au reuşit “să prindă” un proiect spun că este loc pentru toată lumea şi că a găsi de lucru în mediul virtual nu este o misiune imposibilă. O altă platformă, de data aceasta a “freelancerilor” din România, este congrazie.ro. Pentru a putea să lucraţi în cadrul unei asemenea platforme trebuie să vă înregistraţi cu datele reale şi să furnizaţi informaţiile necesare pentru ca angajatorul să vă poată vira sumele la care sunteţi îndreptăţiţi în urma finalizării unui proiect. De asemenea, va trebui să completaţi un profil, un fel de CV în care trebuie să menţionaţi care sunt aptitudinile dumneavoastră şi, în unele cazuri, să bifaţi pentru posturile urmărite: editor, traducător, specialist vânzări online, call-center, relaţii cu publicul, dezvoltator software etc. Modalităţile de plată diferă de la o platformă la alta, aceasta poate fi făcută pe oră sau pentru un proiect.

Plătesc consultanţă în afaceri, dar şi Like-uri pe Facebook

Mai mult, pe aceste platforme şi în aceste comunităţi puteţi găsi informaţii despre evenimente la care puteţi participa gratuit: “Cum să construieşti o afacere de la zero şi să ai vânzări”, “Arta succesului în afaceri” sau alte cursuri de dezvoltare personală şi antreprenorială. Pe zerodesk.ro, o altă platformă pentru microjob-uri în regim freelance, poţi găsi cele mai inedite job-uri, dar şi oferte de servicii: 1.000 de like-uri pe Facebook costă pe platforma zerodesk.ro 22 de euro, iar cine dă 450 de Like-uri pe Facebook poate câştiga 11 euro, în timp ce consultanţa pentru accesarea de fonduri europene costă 500 de euro. Job-uri sunt în toate domeniile: de la computere, grafică, design web, până la meditaţii, lecţii, ghizi sau translatori, dar şi astrologie, tarot şi afaceri de orice fel. Important este să vă logaţi, să vă faceţi un cont, un profil şi să începeţi să licitaţi. Plata, dacă nu curge, picură. Iar cine câştigă experienţă şi îşi măreşte portofoliul va fi tot mai căutat şi mai bine plătit.

About Ada Beraru