Peste 15.000 de hunedoreni îşi riscă pensia

Articolul a fost vizualizat de 1,394 ori

E foarte simplu. Chiar dacă există şi în format digital, dacă nu ai carnetul de muncă, nu e sigur că poţi dovedi vechimea. Neputând dovedi durata stagiului de cotizare la fondul de pensii, nu te poţi retrage din activitate decât “gratis”, adică fără drept de pensie. În această situaţie se găsesc 16.242 de hunedoreni ale căror carnete de muncă zac neridicate la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Hunedoara. Dintre acestea, potrivit lui Sorin Istrate, purtătorul de cuvânt al ITM Hunedoara, peste 2000 nici nu sunt măcar încheiate ca să poată fi ridicate de titulari. “În aceste cazuri lipsesc documente de la angajatori care să ateste continuitatea în muncă”, explică sursa citată. 

De ce?

Motivele care au generat această stare de fapt sunt multiple. Printre ele se poate aminti “comoditatea” angajatorilor, care nu s-au deplasat la sediul ITM pentru a ridica documentele în vederea înmânării salariaţilor. Un alt caz este cel în care angajatorul a dat faliment cu ani în urmă şi, prin urmare, nu mai există. Sunt şi cazurile în care titularii carnetelor de muncă nu sunt în ţară fiind plecaţi de mult timp la muncă în străinătate. Numărul documentelor care zac în arhiva ITM reprezintă 15 la sută din totalul cărţilor de muncă care au fost gestionate de instituţie.

Risc

Deşi există şi în format digital, inspectorii ITM spun că, pentru a nu exista niciun risc, salariaţii trebuie să aibă aceste documente în posesie. Cel mai mare risc la care se supun cei care nu au carnetul de muncă este acela ca să-şi piardă vechimea în muncă şi implicit dreptul la pensie.

Tags:

About Adrian Sălăgean