Săptămâna economică nr. 637

Articolul a fost vizualizat de 1,261 ori

Doar cash mărunt

Statul român va limita plăţile cu lichidităţi şi pentru persoanele fizice. O lege în acest sens a fost votată de Parlament. Astfel, dacă vreţi să cumpăraţi ceva ce depăşeşte 10 mii de lei, sunteţi obligaţi să plătiţi cu cardul. Chiar şi atunci când cumpăraţi de la o persoană fizică, de exemplu un automobil, iar tranzacţia depăşeşte 50 de mii de lei, trebuie să mergeţi la bancă. Cei care nu respectă legea vor fi amendaţi.

DNA la Finanţe

Ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, a fost audiat, la finele săptămânii trecute, la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA). Darius Vâlcov este acuzat de trafic de influenţă, fiind suspectat că, în calitate de primar al oraşului Slatina, ar fi intervenit în favoarea unui om de afaceri în atribuirea unor contracte, cel din urmă promiţându-i 20 la sută din sumele încasate. Ministrul Finanţelor ar fi primit şpaga în cimitire, ambalată în pungi de
plastic.

Mai puţin IT

Piaţa calculatoarelor personale se va contracta cu 4,9% în acest an, peste estimările anterioare, valoarea vânzărilor de desktopuri şi laptopuri urmând să scadă la 175 de miliarde de dolari în 2019, faţă de 201 miliarde de dolari în 2014, potrivit firmei de cercetare IDC. IDC a estimat anterior că piaţa calculatoarelor va scădea în 2015 cu 3,3%. Scăderea vânzărilor de calculatoare va continua şi în următorii ani, ajungând la 291,4 milioane de unităţi în 2019.

Curent de la RDS

Compania telecom RCS&RDS beneficiază de energie ieftină, subvenţionată tot de populaţie, produsă în propriile parcuri fotovoltaice din ţară. Potrivit ebihoreanul.ro, compania a început la Oradea să promoveze şi vânzarea de curent către clienţii săi de telefonie şi Internet. Potrivit sursei citate, compania telecom încheie contracte pe un an la un preţ de 130 de lei/MWh, mult sub furnizorul zonal, Electrica, care are un preţ de 169 lei/MWh.

Comerţ

Afacerile din comerţul cu ridicata, cu excepţia celui auto, au crescut în ianuarie, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, cu 1,5%, cel mai mare avans fiind înregistrat în vânzări de maşini, echipamente şi furnituri, potrivit datelor INS.

About Adrian Sălăgean